*به فضای مجازی بین تماس ها اشاره کردید. از این منظر فیلترینگ در دولت آقای رئیسی چه نتیجه ای خواهد داشت؟ به نظر شما فیلترینگی که در دولت آقای رئیسی صورت گرفت، گسترده ترین فیلتر تاریخ جمهوی اسلامی نبود؟
نگوییم دولت آقای رئیسی. خارج از دولت است. شما اهالی رسانه باید خیلی مراقب باشید. حتما به جمله بندی قضاوت ها دقت کنید. به عنوان مثال، آقای رئیسی به آقای آقامیری دستور داد که در بند 11 مأموریت خود تاکید کند که سیاست های قرنطینه باید بازنگری شود. من به او نامه نوشتم و از او خواستم آنچه را که اصلاح کرده است توضیح دهد. حتی گفتم نامه را توییت می کنم. دوستان دولتی به شوخی به من می گویند توروخدا توییت نکن. او به من گفت که ما چند کار انجام داده ایم. هیچ کس با سیاست کلی فیلتر موافق نیست. اصل آزادی در همه زمینه هاست. به همین دلیل قانون اساسی ما موضوع آزادی بیان را مطرح می کند. به هر حال، اگر به جزئیات مذاکرات قانون اساسی نگاه کنید؛ اصلی که خیلی زود تصویب شد اصل 27 است. فقط دو شرط وجود دارد، یکی ممنوعیت حمل اسلحه و دیگری رعایت موازین شرعی که به نظر من بحث برانگیز است. همه ما باید مطمئن باشیم که موازین شرعی در این اصل منعکس شده است.
* اگر فیلترینگ سیاست دولت نیست، پس دولت و به ویژه شما در مورد این نقض فاحش حقوق آزادی اجتماعی مردم چه کردهاید؟
ما باید تعادل ایجاد کنیم. بزرگترین چالش در حوزه آزادی ها مسئله امنیت است. ما باید این دو را متعادل کنیم. امنیت یکی از حقوق بشر است.
*البته ممکن است دولت موافق نباشد اما مقابله به مثل نمی کند و برخی به عنوان نمونه به تفاوت وزیر ارتباطات دولت قبل با دولت فعلی اشاره می کنند.
وزیر قبلی چقدر موفق بود؟ آذری جهرمی در انعکاس رسانه ای موفق بود، به او می گویم: «آفرین!» وگرنه در نتیجه تفاوتی نداشت.
*پس اگر از شما وام بگیرم به این معناست که دولت نمی تواند در قبال سیاست های حاکم که حقوق آزادی های اجتماعی را نقض می کند کاری انجام دهد.
حرف ما را قبول نکنید کلمه اصلی را بگویید. برای آقای رئیس جمهور و دولت سیزدهم حقوق و آزادی های اجتماعی موضوعیت و واقعی است، به همین دلیل فردی را برای این موضوع انتخاب کرد. اگر اعلامیه جهانی حقوق بشر را بخوانید، یکی از آن حقوق، حق امنیت است. عهدنامه ها را هم بخوانید همین. حق امنیت یکی از حقوق اساسی بشر است. وظیفه دولت ها ابتدا تامین امنیت است، سپس دولت های رفاهی به صورت سیاسی تشکیل می شوند. دولت وظیفه ذاتی دارد که امنیت شهروندان خود را تضمین کند، اما باید بتواند آن را ارتقا دهد تا در عین حال سایر حقوق را اعمال کند و این کار را به بهترین شکل ممکن انجام می دهد. کشورهای دیگر را نیز بررسی کنید. محدودیت ها و سطوح فیلتر وجود دارد. آزادی را در ماده 20 اعلامیه حقوق بشر می بینیم که محدود است یعنی اگر ناقض بهداشت عمومی یا مقررات باشد محدود است.
امنیت نیز مهم است. اکنون پلتفرم TikTok در آمریکا در حال فیلتر شدن است. فرهنگ آمریکایی برای آنها مهم است. آمریکا با فرهنگ خود تسلط دارد و خود را تحمیل می کند. چون می بیند فرهنگ آمریکا تحریف شده، راه حلش فیلتر است.
* به عنوان آخرین سوال: قرار است فیلترینگ در ایران از قبل انجام شود شهریور 1401 برگشته یا نه؟
من تصمیم گیرنده نیستم و نمی توانم جواب بدهم. امیدوارم. رویکرد دولتی که من مسئولیت آن را بر عهده دارم، داشتن حداکثر آزادی با حفظ عقلانیت و قاعده مندی است.
۴۱۴۱