وزیر راه و شهرسازی به این معنا اشاره کرد که اتصال راه‌آهن شلمچه – بصره، در جهت اتصال ایران به غرب آسیا و دریای مدیترانه بسیار موثر خواهد بود. همچنین، با ارتباط شبکه ریلی ایران با خطوط ریلی عراق، ایران قادر به دسترسی به دریای شمال و دریاهای آزاد خواهد بود.

به گزارش پی ام آپ، درباره عملیات اجرایی ساخت خط ریلی شلمچه – بصره، مهرداد بذرپاش اظهار کرد که این طرح حدود ۴۰ سال است که در دولت‌های مختلف مطرح بوده و حتی سوابقش به پیش از جنگ ایران و عراق برمی‌گردد. با این حال، هر بار به یک دلیلی انجام نمی‌شده که علت آن یا طرف ایرانی بوده یا طرف عراقی.

بذرپاش افزود که با پیگیری‌هایی که انجام شد فروردین امسال، وزیر راه عراق با دستور مستقیم نخست‌وزیر این کشور به ایران آمد و یک جلسه فشرده با هیات فنی آن جا داشت. در این جلسه، توافقنامه کلی انجام شد و بعد از آن قرار شد اختلافاتی که در گذشته بوده را در یک بازه زمانی حل کنیم. مهمترین اختلاف زمین بود که در جنگ تحمیلی مین‌های زیادی آن جا گذاشته شد و مین‌روبی این مسیر به طول حدود ۱۶ کیلومتر باید انجام شود. به خوشبختی، مقدمات این کار همگی فراهم شده‌اند.

سرمایه‌گذاری ۲۰۰ میلیون دلاری دولت عراق

وزیر راه و شهرسازی افزود که در گذشته، قرار بوده که ایران کل خط ریلی شلمچه – بصره را با سرمایه‌گذاری خود بسازد، هم خط هم پل. اما در دولت عراق نخست‌وزیر به این طرح داشت و برای عراقی‌ها این طرح بسیار راهبردی و مهم است. با عنایت ایشان، در دولت عراق حدود ۲۰۰ میلیون دلار سرمایه‌گذاری تصویب و بنا شد و ریل‌گذاری توسط سرمایه‌گذار عراقی انجام شد. حالا ما عملیات مین‌روبی به طول ۱۶ کیلومتر را در اندازه حریم اطراف خط ریلی انجام خواهیم داد.

بذرپاش در گفت و گو با یک برنامه تلویزیونی ادامه داد: از طرف دیگر پل تاشو به طول 700 متر در نظر گرفته شده است که باید کشتی ها از آن عبور کنند و این بر عهده طرف ایرانی بود. به عبارت دیگر، بیشتر سرمایه گذاری هایی که در گذشته قرار بود انجام دهیم، در اختیار طرف عراقی قرار گرفت و خوب است که نیازی به سرمایه گذاری زیاد نداریم.

وی با بیان اینکه فعالیت های جدی در حوزه کریدور شمال به جنوب آغاز شده و خبرهای خوبی در پیش داریم، اظهار داشت: فعال شدن کریدور شرق به غرب در دستور کار ما است. این یکی از برنامه های راهبردی راه آهن کشور است و اینکه 40 سال تمام دنیا به دنبال آن بودند نشان از اهمیت این طرح دارد و باید هر چه زودتر به سرانجام برسد.

طرح ارتباط ایران با غرب آسیا و مدیترانه

وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: این طرح اتصال ایران به غرب آسیا و مدیترانه را فراهم می‌کند. علاوه بر این، خطوط ریلی عراق به شبکه ریلی ایران متصل خواهند شد و از طریق ایران، به کشورهای قفقاز، پاکستان، افغانستان، دریاهای آزاد و شمال، دسترسی خواهند داشت. این طرح به عراق نیز سود قابل توجهی خواهد داشت.

بذرپاش گفت: خط ریلی بین شلمچه و نجف اشرف و کربلای معلی، تسهیل بسیار خوبی برای زائرانی ایجاد می‌کند که می‌خواهند از ایران به سوی عتبات عالیات و یا نجف اشرف و کربلای معلی سفر کنند. زائران از خطوط ریلی با مبداء خود در خرمشهر، شلمچه، بصره و سایر مکان‌های زیارتی، استفاده کرده و به راحتی سفر خود را ترتیب خواهند داد.

تغییرات اعمال شده، شامل جداسازی اجزا اصلی متن و شفافیت بیشتر جملات است. همچنین استفاده از عبارات مختصرتر و توضیحات واضحتر، متن را بهبود داده است.

وی در پاسخ به این سوال که این طرح چه زمانی اجرایی می شود؟ و افزود: قرارداد ما 18 ماه یعنی 1.5 سال است اما فکر می کنم تا دو سال را در نظر بگیریم چون همه مسائل به ما بر نمی گردد. این طرح در داخل خاک ایران نیست و بین دو کشور مشترک است، اکثر قوانین و مقررات مربوط به کشور عراق است و عراق نیز قوانین و مقررات خاص خود را دارد و ما باید این را در نظر بگیریم. اما برنامه ریزی که در قرارداد گنجانده شده است 18 ماه تا دو سال بوده است و پل ما در واقع دو سال طول می کشد.

امکان دسترسی ریلی به سوریه و اردن

وزیر راه و شهرسازی درباره تاثیر اقتصادی این طرح گفت: از جمله اثرات اقتصادی این طرح این است که به منطقه غرب آسیا دسترسی ریلی خواهیم داشت، از آنجا می توانیم به سوریه یا مدیترانه یا مدیترانه برویم. جاهای دیگر طبق توافقی که با عراقی ها داریم و حتی به اردن می رسیم.

بذرپاش افزود: این روزها تکمیل زنجیره کریدور موضوع روز دنیاست و دشمنان برنامه ریزی های جدی برای ما انجام داده اند تا نتوانیم این کریدورها و زنجیره های ارتباطات راهبردی بین المللی را در کشور فراهم کنیم. و سنگ های زیادی می گذارند. ما چند دشمن نداریم. زمانی که این فرصت‌های اقتصادی منحصر به فرد تکمیل شود، زنجیره کریدور شمال، جنوب، شرق و غرب می‌تواند به اندازه نفت و حتی بیشتر از آن برای ما ثروت تولید کند و سرنوشت بهتری را برای ما رقم بزند. نسل های آینده ما

وی بیان کرد: دشمنان دست ننشسته و سعی می کنند شرکای استراتژیک ما را از همکاری با ایران در مسیرهای موازی منصرف کنند، اما پس از کشش رشت – آستارا که با روسیه برای تکمیل کریدور جنوب – شمال توافق شد اتفاقات خوبی افتاد. ساخت عراق پروژه‌هایی که سال‌ها معطل مانده‌اند با همت دولت تکمیل می‌شوند و امیدواریم هر چه زودتر به اتمام برسانیم و به ملت بزرگ ایران تقدیم کنیم.

تسریع پروژه اتصال ریلی دو کشور ایران و عراق

با امید به شتاب‌دهی پروژه اتصال ریلی ایران و عراق، شهریار افندی‌زاده – معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی- تصریح کرد که براساس رویکرد جدید دولت عراق و انعقاد تفاهمنامه‌های جدید، انتظار می‌رود در انجام این پروژه تسریع شود.

ایشان افزود که در ابتدای سال، تفاهمنامه‌ای بین وزیر راه و شهرسازی ایران و همتای ایشان در عراق منعقد شده است و با توجه به رویکرد دولت جدید عراق به سوی اتصال شبکه ریلی، وزیر حمل‌ونقل عراق پس از حضور در ایران و ظرف ۱۰ ساعت منعقد کننده تفاهمنامه اتصال شبکه ریلی شده است.

بودجه و سرمایه‌گذاری مصوبه هیات دولت عراق حدود ۲۰۰ میلیون دلار پیش‌بینی شده و نشان‌دهنده جدیت آنها در پیش برد این پروژه است. با توجه به فعالیت‌های اخیر مقام‌های ایرانی و عراقی، معاون حمل‌ونقل وزیر راه و شهرسازی امیدوار است که در کوتاه مدت شاهد سرعت گرفتن احداث این پروژه ریلی باشیم و پس از ۱۸ ماه یک شبکه ریلی بین ایران و عراق راه‌اندازی شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *