محققان در ایالات متحده سه ژن را در گیاهخواران شناسایی کرده اند که ممکن است دلیل روی آوردن این افراد به رژیم غذایی گیاهی را توضیح دهد.
به گزارش یورونیوز، اگرچه گیاهخواری هزاران سال است که در جوامع و فرهنگ های مختلف رایج بوده است، اما امروزه تنها اقلیت کوچکی از خوردن گوشت دست می کشند.
افراد به دلایل اخلاقی مانند رفاه حال حیوانات یا کاهش اثر تولید کربن در گرمایش زمین به رژیم غذایی بدون گوشت روی میآورند. اما آیا انتخاب چنین رژیمی ممکن است ارثی باشد؟
دانشمندان می گویند اکنون شواهدی یافته اند که نشان می دهد انتخاب یک رژیم غذایی گیاهی ممکن است تحت تأثیر ژنتیک ما باشد.
تیمی از محققان به سرپرستی نبیل یاسین، استاد پاتولوژی در دانشگاه نورث وسترن در ایالات متحده، با هدف بررسی اثر ژنها در گیاهخواری افراد پایگاه داده زیست پزشکی بیوبانک بریتانیا را غربالگری کردند.
در این غربالگری، ژنوم حدود ۵ هزار گیاهخوار با ژنوم نزدیک به ۳۳۰ هزار غیرگیاهخوار ۴۰ تا ۶۹ ساله مقایسه شد و دانشمندان تلاش کردند «جایگاههای کروموزومی مرتبط با گیاهخواری را در دستگاه ژنتیک فرد شناسایی کنند.» در علم ژنتیک جایگاه کروموزومی، موقعیت یک ژن را بر روی کروموزوم مشخص میکند.
دکتر یاسین به یورونیوز گفت: «ما سه ژن را شناسایی کردیم که به طور قابل توجهی با گیاهخواری مرتبط هستند. همچنین ۳۱ ژن دیگر نیز شناسایی شدند که احتمالاً با گیاهخواری مرتبط باشند.»
تیم مطالعه در مقاله خود آورده است: «سازوکارهایی که ژنتیک از طریق آنها بر انتخابهای غذایی تأثیر میگذارد، ترکیبی متقابل از عوامل متابولیسم، اثرات فیزیولوژیکی و دریافت طعم است.»
دکتر یاسین در این باره میگوید: «بر اساس عملکرد برخی از این ژنها، ما حدس میزنیم که متابولیسم چربی و اثرات آن بر عملکرد مغز ممکن است در گیاهخوار شدن فرد نقش داشته باشد.»
دانشمندان می گویند انتخاب یک رژیم غذایی گیاهی ممکن است با ژن های افراد مرتبط باشد.
وی اضافه کرد: «در حال حاضر ما فقط میتوانیم حدس بزنیم اما یک احتمال این است که گوشت ممکن است حاوی اجزای چربی منحصربهفردی باشد که گیاهخواران قادر هستند آن را به اندازه کافی از طریق یک سنتز درونزا به دست آورند، در حالی که دیگران باید آنها را از رژیم غذایی حاوی گوشت دریافت کنند.»
تحقیق تازه بخشی از مطالعات انجمن گسترده ژنوم (GWAS) است که در اواسط دهه ۲۰۰۰ میلادی بنیان گذاشته شد. در این مطالعه که بر تحقیقات ژنتیکی و ارتباط آنها با صفات یا بیماریها متمرکز است، دانشمندان به دنبال ارتباط بین انواع ژنومی و یک صفت خاص هستند. هرچند آنها تنها میتوانند همبستگی را میان این پدیدهها شناسایی کنند و نه رابطه علت و معلولی را.
محققان میگویند کشف جدید، راههای تازهای را برای تحقیق در زمینه درک کامل رابطه بین ژنتیک و گیاهخواری باز میکند. آنان امیدوارند دانش نوین اجازه دهد علاوه بر شخصیسازی بیشتر توصیههای غذایی، جایگزینهای بهتری برای گوشت تولید شود.
نتایج مطالعات دانشمندان در نشریه علمی «PLoS ONE» منتشر شده است.