در طول چند ماه گذشته، تعداد زیادی از مشتریان خودرو به دلیل تغییرات در قراردادهای خودروسازان و مونتاژکاران، به مشکلات مالی خود مواجه شدهاند. این تغییرات باعث شدهاند که این مشتریان نتوانند پول پرداخت شده را بازیابی کنند، چرا که قراردادهای آنها تغییر کردهاند و به اجبار آنها قرار داده شده است.
در ماههای اخیر تعداد زیادی از ثبتنامهای خودرو به دلیل فرصتطلبی خودروسازان و مونتاژکنندگان متحمل خسارت مالی شدهاند و مطمئناً نمیتوانند پول خود را پس بگیرند، زیرا قراردادهایشان تغییر کرده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد خودروسازان بر اساس قانون حق ندارند خریداران را مجبور به خرید محصولات خود کنند و باید بر اساس قرارداد سامانه یکپارچه عمل کنند.
این سخنان عباس علی آبادی در حالی بود که در چند وقت اخیر خودروسازان خریداران را مجبور به خرید محصولات خود می کردند. در واقع خودروسازان و مونتاژکنندگان مردم را در محل می گذارند تا به بهانه اضافه کردن آپشن، استاندارد 85، تعویض چراغ و… خودروهای گران شده را بفروشند. به جای محصولات قبلی خود به همین دلیل افرادی که ثبت نام کرده اند باید هزینه بیشتری برای داشتن خودرو بپردازند.
با سخنان وزیر صنعت، معدن و تجارت بسیاری از ابهامات برطرف می شود و خودروسازان و مونتاژکنندگان نمی توانند در نیمه دوم سال جاری قانون را نادیده بگیرند. بنابراین هرگونه تغییر در خودروها اعم از آپشن، استاندارد، بدنه و … مشمول ثبت نام کنندگان سامانه یکپارچه نخواهد بود و خودروسازان موظفند خودروهای ثبت نامی را همزمان به مردم عرضه کنند. اعلام کرد. قیمت (در زمان ثبت نام).
فرصت طلبی خودروسازان و مونتاژکنندگان
در ماههای اخیر تعداد زیادی از ثبتنامهای خودرو به دلیل فرصتطلبی خودروسازان و مونتاژکنندگان متحمل خسارت مالی شدهاند و قطعاً نمیتوانند پول خود را پس بگیرند زیرا قراردادهایشان تغییر کرده است. متقاضیان برای دریافت سریعتر خودروی خود موافقت کردند که نوع خودرو خود را با آپشن های جدید تغییر دهند. گزینه ای بین دو تا سه میلیون تومان به خودرو اضافه شد اما قیمت خودروها حداقل 20 میلیون تومان افزایش یافت و مهمتر از آن شورای رقابت با این زیاده خواهی خودروسازان و مونتاژکنندگان خودرو مهر تایید زد.
خریداران خودرو کوییک، ساینا، رانا پلاس، دنا پلاس، شاهین، پژو 207 و تارا به موارد فوق رسیدگی و بارها اعتراض و شکایت خود را مطرح کردند. یکی از ثبت نام شدگان سامانه یکپارچه درباره خودروی دنا خود گفت: یک خودروی دنا در سامانه یکپارچه خریدم اما ناگهان قیمت این خودرو 80 میلیون تومان افزایش یافت. این رقم بسیار بالاست و قطعا خودروساز به این موضوع فکر نکرده که مابه التفاوت قیمت خودرو را چگونه پرداخت کنیم.
وی ادامه داد: خودروساز می خواهد خودرو را پیش فروش یا به قیمت روز بفروشد. بنابراین ابتدا قیمتی اعلام می کند و تا تحویل خودرو دو سه برابر قیمت ها را افزایش می دهد. سیاستگذاران باید به این موضوع رسیدگی کنند.
همراهی شورای رقابت با قیمت های بالا
5 مهرماه طبق درخواست ایران خودرو قیمت خودروهای دنا پلاس حدود 80 میلیون تومان، سورن حدود 100 میلیون تومان، پژو 207 حدود 80 میلیون تومان، رانا پلاس حدود 90 میلیون تومان، تاره با گیربکس دستی. حدود 160 میلیون تومان و وزن اتوماتیک نیز نزدیک به 170 میلیون تومان است.
این گرانی ها باعث شد تا محمدامین رحیمی وزیر دادگستری روز چهارشنبه هفته گذشته در حاشیه جلسه شورای دولت در خصوص پرونده تخلفات و گرانفروشی خودروسازان اعلام کند که پرونده تخلفات خودروسازان ادامه دارد و برای برخی تصمیم گیری شده است. صادر شده و سایر موارد در دست بررسی هستند.
تاکتیک های فروش گران قیمت در قالب یک پیشنهاد.
همه این مسائل چالش هایی را برای خریداران واقعی خودرو ایجاد کرده است که به نظر می رسد پایانی ندارد. اخیرا خودروسازان متقاضیان را مجبور به خرید خودرو در سامانه یکپارچه برای خرید خودروهای مغایر با خودروهای ثبت شده در سامانه یکپارچه می کنند. به عنوان مثال، شرکت ایران خودرو به متقاضیان خرید رانا پلاس که قبلا در سامانه یکپارچه ثبت نام کرده بودند، اعلام کرده است که رانا پلاس بهبود یافته یا پژو 207 را با قیمت بالاتری به جای این خودرو خریداری کنند.
همچنین در تماسی دیگر این خودروساز به مشتریان خود اعلام کرده است که برای خرید تارا وی 1 پلاس به جای این خودرو از تارا وی 1 درخواست سپرده گذاری کرده اند. این خودروها اخیرا در شورای رقابت به عنوان خودروهای جدید ارزش گذاری شده اند.
یکی دیگر از خودروسازان کشور، سایپا، اخیراً به همراه ایران خودرو همین رویکرد را دنبال کرده و به مشتریان خود که در سامانه یکپارچه برای خرید شاهین دستی (دستی) ثبت نام کرده بودند، اعلام کردند که شاهین اتوماتیک (که قیمت آن بیشتر است) خریداری کنند. ) برای تکمیل پرداخت.
البته خودروساز مدعی است که ما مشتری را مجبور به خرید خودرو نمی کنیم و اگر خودرویی را برخلاف آنچه که متقاضی ثبت نام کرده است عرضه کنیم، در واقع آن را عرضه می کنیم، اما متقاضیان نگران این هستند که این کار را نکنند. آنها می توانند پول واریز کنند و کارمزد خود را از دست خواهند داد.
همانطور که گفته شد خودروهای اصلاح شده پیشنهادی خودروسازان قیمتی بالاتر از خودروهای مورد تقاضای مشتریان دارند و همین امر باعث شده متقاضیانی که ماه هاست در صف سامانه یکپارچه منتظر خرید خودرو بوده و پس انداز کرده اند. ماشین قبلی، عدم توانایی پرداخت با افزایش قیمت جدید.
عباس علی آبادی در پاسخ به این سوال که چرا خودروسازان در صورت عدم تمایل مشتری به خرید خودروی پیشنهادی، زمان تحویل خودروی درخواستی مشتریان را مشخص نمی کنند؟ گفت: این موضوع را مطالبه و پیگیری می کنم.
این وضعیت همزمان با کاهش تولید خودرو اتفاق افتاده است. در حالی که قرار بود خودروسازان حداقل 1.6 میلیون دستگاه خودرو در سال جاری تولید کنند، اما آمارها نشان می دهد که خودروسازان از این رقم تولید کمتر خواهند بود. این موضوع سیگنال های جدیدی را نیز به خریداران خودرو می دهد و شاید این خبر منفی مردم را با رفتار بد خودروسازان موافق کرده است، چرا که بیم آن را دارند که بازار دوباره با کمبود خودرو مواجه شود؛ اما این موضوع باعث می شود که خودروسازان با کمبود خودرو مواجه شوند. بنابراین توصیه یا اجبار خودروسازان را می پذیرند و برای خودروی پیشنهادی خودروسازان و مونتاژکنندگان هزینه بیشتری می پردازند.
منبع: روزنامه ایران