پس از انتخابات شورای اسلامی در 20 دی ماه، چشمان بسیاری به نتایج این انتخابات دوخته شده است. یکی یکی از مهم ترین نکاتی که به آن توجه شده، افت جایگاه محمدباقر قالیباف، رئیس فعلی مجلس در مقایسه با چهره های شناخته شده جبهه پایداری است.
به گزارش فرارو، نگاهی به آمار و ارقام انتخابات پیشین شورای اسلامی و انتخابات جاری نشان می دهد که تغییر موضع محمدباقر قالیباف تا چه اندازه عمیق است. محمدباقر قالیباف در انتخابات مجلس یازدهم توانست با یک میلیون و 265 و 287 رای مقام اول را از آن خود کند. اما در انتخابات جاری محمود نبویان از اعضای جبهه پایداری موفق شد با کسب 545805 رای به عنوان اولین کاندیدای تهران لقب بگیرد.
یکی یکی از اتفاقات دیگر انتخابات جاری حذف حامیان پیگیر قالیباف از لیست اعضای شورای اسلامی است. چهره هایی چون احدیان، نگهداری، رسولی، عطفای، شریفیان و آجرلو را می توان نمونه هایی از این دست دانست. سیدمحمود نبویان، حمید رسایی، امیرحسین ثابتی منفرد و محمدباقر قالیباف 4 نفر اول لیست نامزدها هستند اما برای مشخص شدن همه نمایندگانی که وارد مجلس می شوند رای دیگری لازم است.
با توجه به اینکه لیست صدای ملت که با هدف ساماندهی چهره های معتدل، اصلاح طلب و اصولگرا ایجاد شده بود، ناموفق بوده و در صدر لیست قرار دارد. علی مطهری نیز در دور دوم رقابت ها حضور نخواهد داشت، اکنون تمرکز بر ترکیب جدید و نسبتا فرهیخته شورای اسلامی است و سوالاتی نیز مطرح می شود، از جمله از این پس و با توجه به اختلافات فزاینده بین برخی جریانات اصولگرا: چه تغییراتی در شورای اسلامی شاهد خواهیم بود و آیا محمدباقر قالیباف دوباره رئیس شورای اسلامی می شود یا خیر؟ منصور هچیت پور، فعال سیاسی اصولگرا و محمدصادق کوشکی، استاد دانشگاه تهران و فعال سیاسی اصولگرا در گفتگو با فرارو به این سوالات پاسخ دادند:
سازهای ناب نیز مراحل قالی بافی را طی کردند
منصور هچیت پور به فرارو گفت: به نظر من پاکدوستان پیروز شده اند و اراده خود را به بقیه تحمیل خواهند کرد. آقای حداد عادل باید از این وضعیت درس بگیرد. حتی سازهای ناب هم از آقای قالیباف گذشته است. قالی بافی نه تنها برای این دوره، بلکه از سال 1404 متروکه شد. با توجه به این اعداد و ارقام ثبت شده در انتخابات، آقای قالیباف نمی تواند به راحتی رئیس شورای اسلامی شود. ائتلاف آقای قالیباف در مقابل رسایی و انبیاء و یارانشان نتوانست دوام بیاورد و یاران قالیباف انگشت شمار بودند. همه اینها نشان می دهد که شاهد نسخه جدیدی از فرآیند تصفیه به رهبری آقایان نبویان و رسایی و دیگران خواهیم بود. نقش عینی جریان ناب بر عهده این افراد است اما نمی توان گفت که این افراد رهبران اصلی جریان ناب هستند. برخی از رهبران روی صحنه نیستند و خارج از صحنه نقش دارند. رهبرانی مانند آقای آقا تهرانی در داخل صحنه نقش آفرینی می کنند و از سوی دیگر برخی خارج از صحنه مجلس مدعی هستند.
وی افزود: افرادی که در بسیاری از مناطق محدودیت ایجاد کردند و چنارشان هم خشک شد و زورگویان آمدند و چنارشان را خفه کردند، حتما بقیه ماجرا را پیش بینی کرده بودند. ، و این بعید نیست یکی شما باید به عنوان رئیس مجلس انتخاب شوید.
با شعور مردم، نمایندگان نالایق رای نیاوردند
محمدصادق کوشکی به فرارو گفت: از نظر من در بین منتخبان یازدهم هستم. اسفند امسال در تهران تعهد و هوش مردم نسبت به دوره های قبل قوی تر است. در دوره قبل شاهد بودیم که در اسفند 1396 مردم بر اساس لیستی رای دادند و این رای فهرستی باعث شد افرادی به عنوان نمایندگان تهران وارد مجلس شوند که به هیچ وجه این توانایی، شأن و شایستگی را نداشتند. به هر حال مردم تهران به دلایلی در این مدت به این لیست اعتماد کردند و به آن رای دادند و نتیجه این شد که شاید ضعیف ترین نمایندگان تهران در تاریخ شورای اسلامی به مجلس راه پیدا کردند که بیشترین نفرات موجود در آن لیست واجد شرایط بودند و برای این موقعیت کارآمد است. (به نمایندگی از مردم تهران) نبودند. اما در این زمان می بینیم که مردم تابوی دروغین را شکسته و زیر پا گذاشته اند. در واقع آنها تصمیم گرفتند خودشان تصمیم بگیرند که به هیچ لیستی تن ندهند و به هر لیستی اعتماد کنند و در واقع این اتفاق افتاد. در این مدت شاهد «هوشمندی» خاصی از رأی دهندگان در تهران بودیم. تعدادی از نمایندگانی که در دوره های قبل چندین بار وارد مجلس شده اند و به هیچ وجه مستحق این مقام نبودند، با وجود اینکه در لیست بودند، رای نیاوردند.
وی افزود: افرادی دقیقاً کسانی را حذف کردند که باید حذف می شدند و از طرفی از نوع رای گیری که مردم انجام دادند، تا حدودی استدلال مردم را نیز می توان دید. حداقل در میان دوره های اخیر، هوشمندانه ترین دوره انتخابات در نظر گرفته شود. مردم بدون توجه به لیست، جریان، جناح و لیست دقیقاً انتخاب و سلیقه خود را نشان دادند و این رفتار قابل تحسین است. اما اینکه آیا این افرادی که وارد مجلس شده اند (به ویژه نمایندگان تهران) می توانند وظایف خود را به درستی انجام دهند یا خیر، بحثی است که به شخصیت مردم برمی گردد. تلاش شده است تا کاندیداهای موجود با دقت انتخاب شوند، اما باید منتظر ماند و دید در مجلس دوازدهم افرادی که توانستند رای بیاورند تا چه اندازه می توانند به تعهدات خود عمل کنند و نقش خود را ایفا کنند.
این استاد دانشگاه گفت: مهم این است که مجلس وظایف قانونی خود را در حوزه نظارت بر قوه مجریه و مشاوره در خصوص تصویب قوانین بر اساس قانون انجام دهد. . اینکه مجلس وارد نوعی تعامل با دولت شود که جنبه کنترلی آن را ضعیف کند، اشتباه است. مجلس به عنوان وکیل مردم وظیفه نظارت بر دولت را دارد و اگر دولت در جایی به وظایف خود عمل نکرد، مجلس باید برخورد قانونی کند. ما از دولت و مجلس انتظار تعاملی جز تعامل حقوقی نداریم. اینکه می گویند مجلس در کنار دولت است و به همین دلیل چشم بر کوتاهی های دولت می بندد، تخلف از قانون، اشتباه و به ضرر مردم است. به همین دلیل است که می گویم مجلس به عنوان وکیل مردم باید وظایف خود را در بعد نظارتی انجام دهد. به دولت و در حوزه تصویب لوایح و پروژه ها به گونه ای که بتوانیم عملکرد مجلس دوازدهم را با حاکم قانون بسنجیم و بگوییم مجلس به انجام وظایف قانونی خود افتخار می کند.
وی افزود: بسیاری از نمایندگان مجلس یازدهم از ریاست آقای قالیباف ناراضی بودند و این نارضایتی از جهات مختلف قابل مشاهده بود. مانند بلایی که بر سر قانون عفاف و حجاب آمد، در تاریخ پس از انقلاب شاهد چنین اتفاق عجیبی نبودیم و معلوم نبود این قانون چه سرنوشتی داشت. شبهات، ابهامات و سخنان متناقض در مورد این لایحه به حدی بیان شد که همه گیج شدند و معلوم نشد کمیسیون قضایی این لایحه را رد کرده است؟ پس ایرادات شورای نگهبان چه بود؟ به هر حال ریاست آقای قالیباف، ریاست جمهوری نبود که در شرایط و زمان کنونی منجر به رونق مجلس شده است، اما گاهاً نمایندگان را از انجام وظایف قانونی خود باز داشته است، یعنی دقیقاً آقای قالیباف و دوستان ایشان هستند که مانع از انجام وظایف قانونی نمایندگان شده اند. وظایف. به عنوان مثال می توانم نمونه ای از تلاش برای کیفرخواست آقای روحانی را مثال بزنم که متاسفانه آقای قالیباف و دوستانش این روند را متوقف کردند. به همین دلیل، مجلس آینده ممکن است تصمیم به تجدید نظر در ریاست مجلس بگیرد. به هر حال همه چیز به خواست و نظر نمایندگان بستگی دارد. تا روز انتخاب رئیس مجلس بعدی، نظری که ارائه شود ارزش علمی ندارد.