بر اساس اظهارات رئیس سازمان بورس، خودروسازان تلاش می کنند خودرو را به بورس کالا بازگردانند.
9 ماه از ابلاغ مقررات بازار خودرو و اعلام ممنوعیت فروش خودرو در بورس کالا توسط شورای رقابت می گذرد، اواخر هفته گذشته یک شرکت خودروسازی در بخش خصوصی وارد شد. سالن نقره ای که 300 وانت را تامین می کند.
به این ترتیب پس از گفتگوهای فراوان خودروسازان، شورای رقابت و بخش خصوصی صنعت خودرو کشور، مهلت سفارش این خودرو در روز چهارشنبه هفته جاری به پایان می رسد. اما این عرضه در حالی انجام می شود که هنوز تصمیمی مبنی بر لغو این بند از دستورالعمل شورای رقابت و یا ادامه عرضه در بورس گرفته نشده است. بنابراین سوال مهمی که پس از عرضه اولیه این خودرو مطرح می شود این است که آیا راهیابی 300 وانت به تالار نقره ای پس از 9 ماه ممنوعیت آغازی جدید برای بورس است؟ آخرین عرضه بورس در خرداد ماه سال جاری توسط یک شرکت بخش خصوصی انجام شد که با تصمیم شورای رقابت لغو شد. از آن زمان خودروسازان و بورس کالا تلاشی برای ورود مجدد به تالار نقره ای نکرده اند. پس سوال بعدی این است که آیا تاریخ انقضای خودرو در بورس کالا رسیده است؟
۱۶ بهمن سال گذشته شورای رقابت بخشنامه تنظیم بازار خودرو را تصویب و ابلاغ کرد که ضمن انحصار خواندن تمامی خودروهای داخلی، مونتاژی و وارداتی، تاکید کرد که هرگونه عرضه خودرو خارج از سامانه یکپارچه ممنوع است. البته موضوع به این سادگی نبود و این ممنوعیت پس از ماه ها چالش بین شورای عالی بورس و شورای رقابت شکل گرفت. شورای عالی بورس بر این باور بود که طبق قانون هیچ نهاد دیگری نمی تواند در مورد کالاهای عرضه شده در بورس تصمیم گیری کند و شورای رقابت نیز تاکید کرد که خودرو یک کالای انحصاری است و این شورا باید تصمیم بگیرید و قیمت گذاری کنید. خودرو. کار تا جایی پیش رفت که سازمان بازرسی وارد ماجرا شد. البته همانطور که قبلا ذکر شد خرداد در سال 1402 برخی از محصولات در بورس عرضه شد، اما در نهایت این شورای رقابت بود که توانست آرام شود و عرضه را لغو کند.
اما قیمت گذاری این شورا یک تفاوت بزرگ با رویه سال های گذشته داشت. که این بار قیمت محصولات خودروسازان خصوصی نیز باید ثابت شود. این موضوع اعتراض مونتاژکنندگان را برانگیخت. آنها اصرار داشتند که محصولات خود را در بورس بفروشند. اما با گذشت زمان اعتراضات بورس و خودروسازان فروکش کرد و گویا همه عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه را پذیرفتند. البته این روند برای اسمبلرها چندان آسان نبود. پس از اعلام قیمت محصولات خودروسازان خصوصی از پذیرش قیمت های درج شده خودداری کردند. تا جایی که پس از هفته ها درگیری و حتی تهدیدهای پنهان، شورای رقابت عقب نشینی کرد و قیمت محصولات این خودروسازان را افزایش داد.
پس از آن دیگر اعتراضی از سوی افراد برای بازگشت به سالن نقره ای صورت نگرفت. بورس کالا پس از شکست در چالش پیش روی شورای رقابت، وارد این موضوع نشد. البته هر از چند گاهی اظهارنظرهایی در این باره از سوی سازمان بورس به گوش می رسید. به عنوان مثال ماه گذشته مجید عشقی رئیس سازمان بورس در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در این زمینه گفت: خودروسازان قصد بازگشت به بورس کالا را دارند. در صورت تحقق این اهداف سازمان بورس مشکلی در تامین نخواهد داشت. مذاکرات با شورای رقابت و مخالفان عرضه خودرو در بورس کالا ادامه دارد و در حال پیگیری هستیم.
اما باید دید سکوت خودروسازان و بورس مربوط به رعایت قوانین شورای رقابت است یا تمایلی برای بازگرداندن خودرو به بورس وجود دارد. قسمت های علاقه مند؟ در مورد این سوال دو دیدگاه متفاوت وجود دارد. برخی معتقدند خودروسازان دیگر تمایلی به فروش در نمایشگاه نقره ندارند. از سوی دیگر برخی معتقدند بورس کالا همچنان راه خوبی برای فروش خودرو است و خودروسازان و بورس از آن سود می برند.
البته باید توجه داشت که چه همه طرفین موافق یا مخالف حضور خودرو در بورس کالا باشند، این دستورالعمل شورای رقابت بوده است که عرضه خودروهای خارج از سامانه یکپارچه را ممنوع کرده است. بنابراین هرگونه فروش خودرو در بورس کالا مستلزم اخذ مجوز از شورای رقابت خواهد بود. اما برای بررسی اینکه آیا هنوز تلاشی برای از سرگیری این روش وجود دارد یا خیر، باید دید سود و زیان فروش خودرو در بورس کالا برای هر یک از طرفین چیست.
اگرچه خودروسازان در ابتدا اصرار داشتند که به تالار نقره ای بازگردند، اما گاهی اوقات برایشان هزینه بر می داشت. به عنوان مثال خودروسازان در ایران به ساختارهای شفاف پایبند نیستند، اما بورس بستری است که شفافیت را می طلبد. خودروسازان برای فروش محصولات خود در بورس کالا می بایست کلیه مشخصات تولید و میزان موجودی محصولات خود را در اختیار سازمان بورس قرار می دادند تا با توجه به مقدار محصولی که در واقع تولید می شود و در آن، مجوز فروش دریافت کنند. موجودی. اما سیستم یکپارچه کار را برای خودروسازان بسیار آسان کرده است. به طوری که خودروها را پیش فروش می کنند و مقداری را که در واقع تولید نکرده اند، می گیرند. اما حامیان بازگشت خودرو به بورس کالا می گویند ساختار شفاف بورس می توانست خودروسازان را مجبور به پذیرش چارچوب های شفافیت کند و در نهایت به نفع همه به ویژه مصرف کنندگان باشد.
از سوی دیگر، با توجه به سازوکار صنعت خودرو و سیستم فروش مذکور، تاخیر در تحویل خودرو در کار خودروسازان امری بسیار عادی است، اما در بازار کالا از این بی نظمی ها مستثنی نیست. هزینه برای فروشندگان طبق قوانین بورس، در صورتی که تامین کنندگان کالا را در موعد مقرر به خریدار تحویل ندهند، باید روزانه 0.25% تا 1% قیمت کالا را جریمه بپردازند. خودروسازان نیز از این رویه مستثنی نبودند، بنابراین در جریان فروش کوتاه مدت خودرو در نمایشگاه نقره و در حالی که تنها 3 درصد از محصولات خودروسازان راهی مبانی بورس کالا شده بودند، مجید عشقی، رئیس بورس سازمان مبادلات ارزی در گزارشی اعلام کرد که ایران خودرو در مجموع 10 میلیارد تومان جریمه شده است. البته لازم به ذکر است که در این مدت این شرکت 12 میلیارد تومان گردش مالی با سود داشته است.
اما حسن کریمی سنجری، کارشناس صنعت خودرو در این خصوص می گوید: میزان سودی که خودروسازان در بورس کالا به دست آوردند و مهمتر از آن سود زیان دهی به دلیل تثبیت مقررات اجباری قیمت ها، بسیار بیشتر از این جریمه ها است. البته این نکته نیز حائز اهمیت است که خودروسازان در این مدت به طرق مختلف از جمله اضافه کردن آپشن به محصولات و همچنین لابی کردن شورای رقابت در مورد خودروسازان خصوصی توانسته اند مجوز افزایش قیمت را کسب کنند. بنابراین شاید قیمت خودرو در بورس کالا کمتر از زمان ابلاغ بخشنامه شورای رقابت باشد.
به هر حال قیمت عرضه شده در تالار نقره ای بورس کالا برای خودرو بهتر از قیمت دستوری بوده است، اما از سوی دیگر خودروسازان نیز باید شفافیت و نظم بیشتری در اجرای تعهدات خود داشته باشند. باید دید کدام یک از این دو طرف ترازو برای خودروسازان وزن بیشتری دارد.
از طرفی خودرو مزایا و معایب خاص خود را برای تبادل کالا دارد. اگرچه عشقی ماه گذشته اعلام کرد که مذاکرات برای بازگشت خودرو به بورس کالا در حال انجام است، اما باید توجه داشت که اساسا بورس کالا ابزاری است که خریداران کالا با اطمینان خرید می کنند، اما بی نظمی و عدم شفافیت در خودرو وجود دارد. صنعت می تواند چهره مبادله باشد و همچنین کالاها را مخدوش کند.
داستان اما جنبه دیگری هم دارد. از این نظر کریمی سنجری معتقد است که در هر صورت فروش هر محموله ای در سالن د لا پلاتا برای واسطه ها منافعی را در پی دارد و خودرو نیز می تواند تا حدودی به این بازار تحرک بدهد. در هر صورت این کارشناس صنعت خودرو معتقد است که عرضه خودرو در بورس کالا اگرچه معایبی دارد، اما در مقایسه با روش های غیرحرفه ای مانند قیمت گذاری کنترلی، مزایای زیادی دارد و همه ذینفعان از آن بهره مند می شوند، اما در هر صورت این دیدگاه مخالفانی دارد.
منبع: دنیای اقتصاد