سامانه یکپارچه برای عرضه خودروهای داخلی بازگشایی شد. همچنین روز گذشته مدیر سامانه یکپارچه خودرو از بازگشایی این سامانه برای خودروهای وارداتی خبر داد.

به گفته مهدی تقدی، مدیر سامانه یکپارچه خودرو، در پیشنهاد جدید دیگر نیازی به خرید خودروی وارداتی و واریز مبلغی در بانک مانند ثبت نام اول از سوی متقاضی نیست. آن طور که تقدسی گفت، این تصمیم به دلیل موضوع «موتورهای وارداتی مازاد بر واردات» بوده است. وی تصریح کرد: به دلیل ظرفیت مازاد، خودروهای مازاد بر روی سامانه بارگذاری می‌شوند و متقاضیان خرید این خودرو می‌توانند با مراجعه به سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی، خودروی مورد نظر خود را انتخاب و واریز کنند. پس از طی مراحل لازم، خودرو به مشتری تحویل داده می شود.» در نگاه اول این موضوع بسیار عجیب به نظر می رسد، زیرا طبق آمار گمرک ایران تا پایان آبان کل واردات خودرو در این ماه تنها 3488 دستگاه بوده است. از سوی دیگر بر اساس آمار رسمی 33 هزار نفر برای خرید خودروهای خارجی ثبت نام کرده اند.

بنابراین ممکن است این سوال در بین بینندگان ایجاد شود که این ظرفیت مازاد از کجا می آید؟ پاسخ این سوال در جای دیگری از اعلامیه های مقدس آمده است. وی در این خصوص گفت: از ابتدای سال جاری تاکنون چندین بار خودروهای وارداتی در سامانه یکپارچه عرضه شده و تعدادی از این 33 هزار نفر (ثبت نام اسفندماه) که در نوبت تحویل خودرو بودند، خودرو را انتخاب کردند. اما با وجود چندین بار عرضه، برخی خودروهای وارداتی مورد تقاضا نبوده و مشتری هم نداشتند، بنابراین مقرر شد تا دو هفته آینده شرایطی فراهم شود تا این ظرفیت مازاد برای متقاضیان جدید تامین شود.

بنابراین ظرفیت مازاد ذکر شده بخشی از خودروهای وارداتی است که تقاضا برای آن وجود ندارد. تا امروز تنها محصولاتی که وارد بازار شده، خودروهای وارداتی از سایپا و پارس خودرو یعنی چانگان و زوتی و علاوه بر آنها محصولات کیا هستند. علاوه بر این، تنها خودرویی که به تعداد کم در خیابان ها تحویل و دیده شده است، چانگان است. بنابراین می توان گفت ظرفیت مازاد ذکر شده توسط تقدسی مربوط به تنها خودروی وارداتی چینی است که شماره گذاری و تحویل مشتری شده است.

نگاهی به بازار نیز این گفته را تایید می کند. رصد بازار این روزها نشان می دهد که تقاضای چانگان وارداتی در بازار نیز با افت قابل توجهی همراه بوده که از کاهش چشمگیر قیمت این محصول در بازار می توان به این موضوع پی برد. از آغاز مهر اینکه به تدریج چانگان وارداتی که وارد بازار شد با قیمت اعلام شده در سیستم یکپارچه و حتی با قیمت نمایندگی (یعنی پس از اضافه شدن هزینه های ثانویه) تفاوت قیمت قابل توجهی داشت. پس اول مهر چانگان CS35 تیپ 2 با قیمت 1.6 میلیارد تومان در بازار خرید و فروش شد که قیمت آن در نمایندگی 1.143 میلیون تومان بود; بنابراین اختلاف قیمت ایجاد شده در بازار به 457 میلیون تومان رسید که تقریباً 40 درصد قیمت امتیازی را نشان می دهد. وضعیت مشابهی در مورد چانگان CS35 نوع 3 حاکم بود.

این محصول که قیمت توزیع کننده آن یک میلیارد و 274 میلیون شات بود در اولین عرضه های بازار به مبلغ یک میلیارد و 730 میلیون شات به فروش رسید که حاکی از اختلاف قیمت 456 میلیون شات بود. این اختلاف قیمت حتی در آبان هفتم به اوج خود رسید و به ثبت رسید. هفت آبان قیمت چانگان CS35 تیپ 2 در بازار به 1650 میلیون تومان رسید تا اختلاف قیمت به 507 میلیون تومان و 44 درصد برسد. چانگان CS35 تیپ 3 نیز در این روز 1.77 میلیارد تومان خرید و فروش شد، بنابراین خریداران این محصول می توانند خودروی خود را با قیمت 496 میلیون تومان معادل 39 درصد گرانتر از آنچه در سامانه یکپارچه خریداری کرده اند به فروش برسانند. . اما نمودار قیمت این دو محصول پس از آن روندی کاملا نزولی به خود گرفت که همچنان ادامه دارد، بنابراین دیروز چانگان CS35

قیمت تیپ 2 یک میلیارد و 375 میلیون تومان و قیمت چانگان CS35 تیپ 3 یک میلیارد و 475 میلیون تومان است، بنابراین سود خریداران این محصولات از فروش خودروهای خود در بازار به 20 و 15.7 درصد کاهش می یابد. . این افت محسوس قیمت چانگان در بازار نشان از افت قابل توجه تقاضا دارد. بنابراین علاوه بر گفته های مقدس، فراز و نشیب های بازار نیز موید این جمله است که تقاضای کافی برای چانگان وجود ندارد.

اما می توانید جلوتر بروید. همه چیز نشان می دهد که چانگان تنها خودروی چینی نیست که در این مدت با افت تقاضا مواجه شده است، بلکه خودروهای مونتاژی نیز وضعیت مشابهی دارند. مهدی تقدسی نیز روز جمعه مصاحبه ای با خبرگزاری فارس داشته است. وی در این مصاحبه تاکید کرد که تقاضا برای خودروهای مونتاژ شده در سیستم یکپارچه به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. به گفته وی، تقاضا برای محصولات برخی خودروسازان تنها بین 5 تا 45 درصد است. لازم به ذکر است تمامی خودروهای مونتاژ شده در ایران چینی هستند. علاوه بر این، روز پنجشنبه «دنیای اکونومیست» از بازار پاییزی خودرو خبر داد که بر اساس آن از ابتدای پاییز تاکنون قیمت خودروهای مونتاژی در بازار به طور میانگین 1.4 درصد کاهش داشته است. از مجموع این شواهد، شواهد و گفته ها به طور قاطع می توان گفت که خودروهای چینی در بازار ایران کم تقاضا هستند و تقریبا متقاضیان ایرانی از این خودروها دور شده اند.

عبور از چین

همانطور که گفته شد، شواهد نشان می دهد که خریداران خودرو در بازار ایران کمتر به محصولات چینی علاقه دارند. اما سوالی که در این بین مطرح می شود این است که چه عواملی بر افت ثروت چینی ها در بازار ایران تاثیر داشته است؟ به نظر می رسد یکی از این عوامل قیمت بالای این محصولات در بازار ایران باشد. در واقع بسیاری از خریداران در بازار بر این باور بودند که قیمت اعلام شده برای خودروهای چینی نسبت به امکانات و کیفیت این محصولات بسیار بالاست، اما در هر صورت به دلیل نداشتن جایگزین دیگری مجبور به خرید این محصولات شدند. علاوه بر این، داشتن خودروی چینی مشکلاتی را نیز به همراه دارد که از جمله آنها می توان به کمبود قطعات یدکی و خدمات پس از فروش نامناسب این محصولات اشاره کرد که مشکلات ثانویه ای را برای خریداران این محصولات ایجاد می کند. بنابراین قطعات یدکی این خودروها به دلیل کمبود در بازار با رشد قیمت قابل توجهی همراه بوده است.

در مورد قیمت چراغ جلو برای تیگو 7 پرو به 19 میلیون تومان رسیده است. به همین ترتیب جلوپنجره فیدلیتی پرایم نیز ۱۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان به فروش می رسد. رئیس اتحادیه تعمیرکاران خودرو تهران پیش از این گفته بود: «قطعات نسل جدید خودروهای چینی در بازار کمیاب است و به همین دلیل قیمت این قطعات کاذب افزایش یافته است؛ به همین دلیل صاحبان خودرو دچار سردرگمی شده‌اند». ضمن اینکه خدمات پس از فروش خودروهای چینی نیز وضعیت مناسبی ندارد و باعث نارضایتی نسبی خریداران می شود. قیمت بالای خودروهای مونتاژی، روند صعودی قیمت قطعات یدکی و ضعف خدمات پس از فروش، کار را برای مصرف کنندگان این محصولات سخت کرده است.

اما همانطور که اشاره کردیم، تا به حال خریداران احساس می کردند چاره ای جز خرید محصولات داخلی یا چینی ندارند، بنابراین مجبور بودند فقط از خودروهای چینی در بازه های قیمت بالاتر استفاده کنند. اما بحث واردات خودرو تا حدودی ورق را برگردانده است. اکنون جویندگان خودرو این احتمال را می بینند که به جای خرید محصولات چینی، خودروهای اروپایی یا کره ای را خریداری کنند که در بازار ایران بسیار محبوبتر از چینی هستند. علاوه بر واردات خودروهای جدید، موضوع واردات خودروهای فرسوده نیز تحت تاثیر تغییر تمایلات در بازار خودروی ایران قرار نگرفته است. در واقع جویای خرید خودرو برآورد می کند که با حدود یک و نیم میلیارد تومانی که می خواهد برای خرید خودروهای چینی هزینه کند، می تواند پس از واردات خودروهای فرسوده، تویوتا یا حتی فولکس واگن با چند سال کارکرد بخرد. راحتی خرید خودروی اروپایی برای متقاضیان بازار ایران به قدری بالاست که باید چند ماه منتظر بمانند تا خودروهای دست دوم وارد کشور شوند.

البته لازم به ذکر است که علاوه بر موارد فوق، کاهش اختلاف قیمت کارخانه و بازار محصولات خودروسازان خصوصی (کارگران مونتاژ محصولات چینی) نیز در کاهش تقاضا موثر بوده است. طی چند ماه اخیر اختلاف قیمت کارخانه و بازار این محصولات بسیار کاهش یافته است به طوری که می توان گفت دیگر این خودروها سرمایه ای نیستند و تنها مصرف کنندگان قصد خرید آن را دارند. پیش از این واسطه ها با خرید این خودروها از کارخانه و سپس فروش آنها در بازار سود خوبی به دست می آوردند اما با کاهش اختلاف قیمت، دیگر این سود چندان برای دلال ها جذابیتی ندارد.

بنابراین تقاضای کاذب برای خرید خودروهای مونتاژ شده از بین رفته است. در چنین شرایطی شاید بتوان با وضوح بیشتری رفتار مصرف کنندگان را نسبت به خرید محصولات چینی مشاهده کرد که عوامل مذکور در نهایت باعث شد خریداران خودرو در ایران حداقل به صورت موقت و نسبی محصولات چینی را کنار بگذارند. موضوعی که فراتر از خودروهای مونتاژی و در حال حاضر بازار است و همچنین اظهارات مدیرعامل سامانه یکپارچه خودرو نشان می دهد که خریداران ایرانی در حال حاضر حتی نسبت به واردات چینی نیز چندان مطلوب نیستند. البته باید منتظر ماند و دید که آیا این روند ادامه خواهد داشت یا روند بسیار کند واردات خودرو و حبس شدن مقررات واردات خودروهای فرسوده در بوروکراسی های اداری ناتمام، خریداران خودرو را خسته می کند و دوباره اقدام به خرید می کنند.محصولات چینی. محصولات . اما در نمودار عرضه و تقاضا هر اتفاقی بیفتد، اتفاقات هفته های اخیر در بازار خودرو و سیستم یکپارچه نشان از نارضایتی خریداران از خودروهای چینی دارد.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *