سخنگوی ارتش حوثی ها جمعه گذشته تایید کرد که اسرائیل عبور کشتی های مرتبط با اسرائیل را تا زمانی که اسرائیل اجازه ارسال غذا و دارو به غزه را ندهد، مسدود خواهد کرد.

20 کشتی در هر ترم یکی از حوادث در دو ماه گذشته در این آبراه گزارش شده است و ایالات متحده می گوید شنبه گذشته به 14 پهپاد در آسمان دریای سرخ حمله کرده است. تاکنون پنج شرکت بزرگ کشتیرانی بین المللی نیز تردد خود را از باب المندب متوقف کرده اند.

مقامات کانال سوئز که درآمد سالانه حدود 10 میلیارد دلار برای مصر به ارمغان می آورد، گفتند که تاکنون 55 کشتی مسیر جایگزین را از طریق کنارگذر آفریقا انتخاب کرده اند که دو هفته بیشتر طول می کشد. کانال سوئز – دریای سرخ – مسیر دریایی باب المندب یکی از مهمترین مسیرهای بین المللی است.

حدود 12 درصد تجارت بین المللی دریایی و 10 درصد انرژی دریایی از این مسیر حمل می شود. اروپا و آسیا در دو طرف این مسیر ایستاده اند و بیشترین آسیب را از این اختلال خواهند دید. اروپا از این مسیر روزانه حدود شش میلیون بشکه نفت دریافت می کند. در صورت مسدود شدن این مسیر، چین از جمله کشورهایی خواهد بود که بیشترین آسیب را متحمل می شود.

در مورد تحرکات حوثی ها سه سوال وجود دارد:

1- این جنبه از بحران غزه تا چه حد ممکن است کشتیرانی بین المللی را مختل کند و بر اقتصاد جهانی تأثیر بگذارد؟ در شرایطی که دولت ها و بازیگران غیردولتی حلقه اول اطراف اسرائیل، علیرغم حمایت بیشتر لفظی خود، از غزه روی گردان شده و نشان داده اند که هیچ برنامه ای برای درگیر شدن در جنگ ندارند و کشورهای حلقه دوم، همچنین با اعمال خویشتنداری، اکنون تحرکات حوثی ها تنها عاملی است که می تواند آینده را تغییر دهد. ارائه حمایت های منطقه ای و بین المللی در طول این بحران؛ با این حال، تا کنون هیچ مشکل جدی وجود ندارد. علیرغم اقدامات پنج شرکت بزرگ کشتیرانی برای توقف تردد کشتی های خود، اکثر ترددهای دریایی که بالغ بر دو هزار کشتی در ماه می شود، به روال عادی خود ادامه داد. به همین دلیل بازار نفت این حملات منفرد را نادیده گرفته و قیمت نفت نیز به دلیل تقاضای ضعیف در برخی بازارها کاهش یافته است. فقط هزینه بیمه کشتی ها به خصوص کشتی های اسرائیلی افزایش یافته است. این احتمال وجود دارد که تحرکات حوثی ها نیز از الگوی برخوردهای محدود و کنترل شده میان حزب الله و اسرائیل پیروی کند. تنها زمانی که تعداد و شدت حملات حوثی ها به کشتی ها به شدت افزایش یابد و کشتی ها مجبور شوند مسیر اطراف آفریقا را انتخاب کنند، هزینه های حمل و نقل و افزایش قیمت نفت و فشارهای تورمی ممکن است در کشورهای مربوطه ایجاد شود.

2- سیاست آمریکا چیست؟ آمریکا امیدوار است که این تحرکات حوثی ها کنترل شده و محدود باقی بماند و تعادل غیررسمی که طی 70 روز گذشته در منطقه به وجود آمده به هم نخورد. آمریکا کمترین نیاز اقتصادی را به مسیر دریای سرخ دارد. اما این موضوع از نظر امنیت منطقه ای و باز نگه داشتن مسیرهای کشتیرانی بین المللی برای آمریکا مهم است و بستن این مسیر به اعتبار آمریکا آسیب جدی وارد می کند. به همین دلیل است که ایالات متحده از سه راه حل صحبت کرده است: اول، ایجاد یک نیروی دریایی ویژه چند ملیتی. ثانیاً افزودن انصارالله به فهرست گروه های تروریستی متهم به دزدی دریایی و سوم هدف قرار دادن اهداف در یمن. با توجه به محدودیت حملات حوثی ها و تداوم تردد در دریای سرخ، راه حل دوم و سوم هنوز امکان پذیر نیست. زیرا آمریکا همچنان متعهد به جلوگیری از گسترش جنگ غزه است و امیدوار است که تهدید دریایی حوثی ها در چند هفته آینده با فروکش کردن جنگ غزه از بین برود. علاوه بر این، ایالات متحده باید ملاحظات عربستان سعودی در خصوص حفظ آتش بس و تفاهم با حوثی ها و همچنین آسیب پذیری کشورهای عربی در منطقه را در نظر بگیرد.

3- عواقب بلندمدت اقدامات حوثی ها چه می تواند باشد؟ اگر آمریکا موفق به ایجاد یگان نیروی ویژه دریایی شود، می‌تواند پیامدهای بلندمدتی برای منطقه داشته باشد و اهدافی فراتر از مقابله با حوثی‌ها از جمله ایران را دنبال کند. چنین واحد ویژه ای می تواند به تقویت همکاری امنیتی بین برخی کشورهای عربی و اسرائیل تحت نظارت آمریکا کمک کند.

پیش از این، در نوامبر 2021، ایالات متحده، اسرائیل، امارات متحده عربی و بحرین یک رزمایش دریایی در دریای سرخ انجام دادند و همزمان یک نیروی ویژه دریایی (CTF153) با مشارکت 39 کشور برای مبارزه با دزدی دریایی تأسیس شد. دریای سرخ علاوه بر این، اخبار حاکی از آن است که آمریکا در تلاش است چین را در این نیروهای ویژه شرکت دهد. بر اساس گزارش وزارت امور خارجه آمریکا، وزرای خارجه آمریکا و چین هفته گذشته درباره «تهدید حوثی‌ها برای مسیرهای دریایی» گفت‌وگوی تلفنی داشتند. چین یکی این کشور به دلیل اقتصاد صادرات محور یکی از کشورهایی است که به امنیت دریایی اهمیت زیادی می دهد. همه اینها اکنون فرصت دیگری برای گام‌های جدید آمریکا ایجاد می‌کند و می‌تواند به افزایش نفوذ این کشور در منطقه کمک کند.

23302

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *