به گزارش بازتاب آنلاین و به نقل از خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی سازمان نظام پرستاری، طاهر موهبتی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، در جلسهای با حضور اعضای شورای عالی نظام پرستاری، به صحبتهای آنها پیرامون مسائل و مشکلات حرفه پرستاری گوش داد.
پرستاران هنوز ۶ تا ۸ ماه مطالبات معوقه دارند
قاسم ابوطالبی نایب رئیس اول شورای عالی نظام پرستاری در این جلسه گفت: برخی از مشکلاتی که در حوزه پرستاری با آن مواجه هستیم مسائلی است که قانونی برای آن نداریم و در مواردی هم که قانون داریم در بعضی از دانشگاهها بهصورت سلیقهای عمل میشود. یکی از مواردی که باید به آن توجه شود وحدت رویه در پرداختهای مناسبتی است. همچنین تجدید نظر در رفاهیات پرستاران است که بهروز نشده و متناسب با شرایط کنونی نیست.
وی ادامه داد: در موضوع مطالبات هم در ابتدا تشکر میکنیم که هم وزیر بهداشت شما به عنوان معاون توسعه وزارت بهداشت ورود کردید، اما هنوز متأسفانه مانده مطالبات در بعضی از دانشگاهها زیاد است و پرسنل در برخی دانشگاهها ۶ تا ۸ ماه مطالبات معوق دارند. با توجه به اینکه مصاحبههای انجام شده پرستاران به این باور رسیده اند که این مبالغ پرداخت شده، اما دانشگاهها آن را پرداخت نمیکنند.
ابوطالبی افزود: یکی دیگر از موارد پرداخت سلیقهای اضافهکار است. سقف ۸۰ ساعت در همه دانشگاهها رعایت نمیشود و این رفتارهای دوگانه باعث حساسیت پرستاران میشود. همچنین در ضریب تعرفه شیفت عصر هم رفتارها سلیقهای است. همچنین محاسبه عملکرد تعطیلیهای مناسبتی و پنجشنبهها هم در دانشگاهها سلیقهای عمل میشود.
وی گفت: امروز پرستاری در بحران است، شرایط بهگونهای است که با چالشهای ترک کار و … روبهرو هستیم. انگیزه پرستاران پایین آمده و این مسائل باعث تعطیلی و ادغام برخی بخشها شده که آسیب آن را مردم میبینند. اگر موضوع فوقالعاده خاص پرستاران مشخص شود میتواند انگیزه پرستاران را بالا ببرد.
نایب رئیس شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: مالیات پلکانی هم یکی از مواردی است که باعث نارضایتی پرستاران شده است. تبعیض بین گروههای بالین در حذف مالیات پلکانی به این موضوع دامن میزند.
وی گفت: همچنین درخواست پرداخت تشویقی برای نیروهای درگیر در جنگ داریم. باید به این موضوع هم توجه شود. برای مثال تهران درگیر جنگ بود، اما از طرفی کادر درمان استانهایی که میزبان مردم بودند در این دوره با پیک جمعیتی که به این استانها وارد شد، فشار کاری زیادی را متحمل شدند و آنها هم بهنوعی درگیر بودند، این موارد هم بهتر است در نظر گرفته شود.
ضرورت حضور نماینده پرستاری در جلسات هیئت رئیسه دانشگاه
یوسف رحیمی نایب رئیس دوم شورای عالی نظام پرستاری، نیز خطاب به معاون وزیر بهداشت گفت: حضور شما در معاونت توسعه وزارت بهداشت امیدی را در جامعه پرستاری ایجاد کرد. اقدامات خوبی با حضور شما برای نیروهای انسانی شکل گرفت. هرچند هنوز موضوعاتی در حوزه پرستاری هست که امیدواریم به این موارد هم توجه شود.
وی ادامه داد: مدیران پرستاری در اکثر دانشگاهها در جلسات هیئت رئیسه حضور ندارند. معاونت پرستاری چندین بار در این زمینه مکاتبه کرده است اما ترتیب اثر داده نشده است. یکی از جاهایی که پرستاران میتوانند نظر خود را بگویند و تأثیر گذار باشند در این جلسات است. یکی از جاهایی که میتوانید به پرستاران کمک کنید در این موضوع است.
رحیمی گفت: مدیر پرستاری دانشگاه در کمیته تخصیص منابع دانشگاهها هم حضور ندارد. بعضی مواقع پرستاران محدودیتهای منابع دانشگاهها را نمیدانند شاید اگر پرستاران این مسائل را بدانند همراهی بهتری داشته باشند.
نایب رئیس دوم شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: مسئله دیگر وضعیت کارشناسان کنترل عفونت بیمارستانها است. معاونت پرستاری وزارت بهداشت ابلاغیهای درباره کارشناسان کنترل عفونت داشت که به سوپروایزر کنترل عفونت تبدیل وضعیت شوند اما این موضوع همچنان در معاونت توسعه مانده است، خواهش داریم پرستارانی که بهعنوان کارشناس کنترل عفونت و همینطور کارشناسان کنترل ایمنی بیمار مشغول بهکار هستند با توجه به اینکه پستهای حساسی در بیمارستانها هستند، از سطح کارشناس به سوپروایزر ارتقا پیدا کنند تا انگیزه بیشتری برای حضور پرستاران در این پستها داشته باشیم.
رحیمی افزود: در بسیاری از دانشگاهها به جایگاه مدیران پرستاری بیمارستانها چندان توجهی نشده است و آن جایگاهی که باید را در دانشگاه ندارند. در چارت اداری دانشگاه مدیر بیمارستان و مدیر پرستاری هر دو زیرمجموعه رئیس بیمارستان هستند، اما در عمل مدیر پرستاری زیر سایه مدیر بیمارستان کار میکنند، انتظار داریم حوزه اختیار مدیر پرستاری بیمارستان افزایش یابد که بتوانند در حوزه خود تصمیمگیر باشند.
وی ادامه داد: یکی دیگر از موارد پرداخت تعرفه پرستاری به مدیران پرستاری بیمارستانها است که برای آن سقف در نظر میگیرند یا در مواردی ۳۰ درصد پایینتر از مدیر بیمارستان در نظر گرفته میشود که باعث بیمیلی نیروهای توانمند برای مدیریت میشود.
اول مجوز تختهای بیمارستانی را بگیریم بعد بخش افتتاح کنیم
نایب رئیس دوم سازمان نظام پرستاری گفت: موضوع دیگر در زمینه استخدام است که ساز و کاری در وزارت بهداشت هست، اما به آن عمل نمیشود، امروز بیمارستانی با ۲۰۰ تخت مصوب داریم، اما با ۳۰۰ یا ۴۰۰ تخت فعالیت میکند و برای آن تعداد تخت اضافه مجوز نداریم، اگر قرار است بخشی توسعه پیدا کند، ابتدا باید پروانه بخش اصلاح شود و بعد مطالبه را از سازمان امور استخدامی بخواهیم و بعد از آن بخش را افتتاح کنیم.
رحیمی افزود: در گذشته جذب نیروهای شرکتی یا قراردادی در اختیار دانشگاه بود و میشد بخشی از مشکل کمبود نیرو را از آن ظرفیت حل کرد، اکنون معاونان توسعه دانشگاهها بر اساس برنامه هفتم توسعه میگویند جذب نیرو ممنوع است و بسیاری از جاها به تنگناهایی برخورد کردند. در استانها نیروی پرستار بیکار هست، اما ساز و کار جذب موقت وجود ندارد.
بن بست بازنشستگی پیش از موعد پرستاران
وی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات پرستاران بازنشستگی پیش از موعد است. در بسیاری از مناطق با توجه به کمبود نیروی پرستار بسیاری از همکاران توانایی ادامه کار ندارند و دانشگاهها بهدلیل پرداختهایی که در پایان خدمت باید انجام دهند به درخواست بازنشستگی نیروها توجهی نمیکنند و زنگ خطر برای بیمه تأمین اجتماعی است و مبالغی که وزارت بهداشت باید پرداخت کند، برای این پنج سال مبالغ چند میلیاردی است که ممکن است باز در یک بنبست گیر کنیم.
رحیمی گفت: در موضوع استخدام هم سوال این است که نیازهای سلامت از نیازهای آموزشی تا چه اندازه پایینتر است که در سالهای اخیر چند ده هزار استخدام در آموزش و پرورش داشتیم که بجا هم هست، اما در حوزه سلامت با تمدید طرح و موارد این چنین نیروها را تأمین میکنیم.
پانسیونهای پرستاری را تقویت کنید
محمد تقی جهانپور عضو شورای عالی نظام پرستاری نیز در این جلسه در حضور موهبتی معاون توسعه وزارت بهداشت گفت: در حوزه پانسیونهای پرستاری، معاونت پرستاری اقدامات ارزشمندی انجام داده است اما متأسفانه رویکرد مثبتی در این حوزه شاهد نیستیم. برای ایجاد انگیزه و تشویق جامعه پرستاری پیشنهاد میکنیم از منابع داخلی وزارت بهداشت برای پانسیونهای پرستاری ردیف بودجه اختصاص داده شود، بهخصوص در مناطق محروم کشور که نیاز بیشتری به آن احساس میشود.
ضرایب تعرفههای پرستاری در مناطق محروم رعایت نمیشود
وی افزود: موضوع دیگر درباره ضرایب تعرفههای پرستاری است که در بسیاری از مناطق محروم کشور باید رعایت شود، اما در بسیاری مناطق رعایت نمیشود. اگر گزارش کارگروههای تعرفه در دانشگاهها و صورتجلسه آن را دریافت کنید، نگاه خوبی در این زمینه به شما میدهد.
پرستاران در شورای عالی بیمه سلامت صدایی ندارند
عضو شورای عالی نظام پرستاری گفت: گلایهای هم از وزارت بهداشت هست که دبیرخانه تعرفه پرستاری باید زیرمجوعه معاونت پرستاری باشد، وجود این دبیرخانه در زیرمجموعه معاونت درمان چندان جایگاهی ندارد. همچنین درخواست داریم حمایت کنید یک نفر از سازمان نظام پرستاری یا شورای عالی در شورای عالی بیمه سلامت عضو شود، چرا که پرستاران جایگاهی در شورای عالی بیمه سلامت ندارند.
بسته رفاهی برای کادر درمان ایجاد شود
جهانپور افزود: بهدلیل لزوم توجه به ماندگاری و تشویق گروههای کادر درمان پیشنهاد میکنیم سیاستگذاری کلانی برای بستههای رفاهی انجام شود و بستههای رفاهی در زمینههای مختلف برای مناطق محروم در نظر گرفته شود.
هنرستانهای بهیاری را تعطیل کنید
وی ادامه داد: موضوع دیگر مساله بهیاری است که بهرغم تلاشها و قانونها هنوز عدهای بهدنبال راهاندازی هنرستانهای بهیاری هستند. در چارت هیچ یک از بیمارستانهای کشور بهیار نداریم و سازمان امور استخدامی هم با مدرک پایینتر از کاردانی نمیتواند استخدام کند. امروز سه هزار بهیار بیکار در کشور داریم، میتوان با تسهیلات ویژه و برگزاری دوره از این افراد استفاده کرد تا کاردانی یا کارشناسی فوریتهای پزشکی دریافت کنند و کمبود نیرو در این بخش برطرف شود. کملطفی زیادی به بهیاران شده است.
اضافه کاریها عادلانه نیست
جهانپور گفت: در نهایت اینکه بیعدالتی گستردهای در پرداختها در بیمارستانهای کشور وجود دارد. رئیس بیمارستان دو بازوی توانمند در بیمارستان دارد، یکی مدیر بیمارستان و دیگری مدیر پرستاری (مترون)، در حالی که مترون یک ریال اضافه کار خارج از شیفتی ندارد. در حالی که مدیر مالی یا مدیر داخلی بدون یک ساعت اضافهکار یا داشتن مسئولیت در شیفتهای بعد از ظهر اضافه کاری خارج شیفت میگیرند.پیشنهاد میکنیم. یک اضافهکار پایه برای مترونها، سرپرستاران و سوپروایزرها که بهصورت شبانهروز درگیر هستند در نظر گرفته شود. دیگران مدیران علاوه بر اضافهکار کامل از تعرفه پرستاری هم استفاده میکنند، در صورتی که مترونها و پرستاران فقط اضافهکار شیفت را دریافت میکنند.
تعرفه نیروهای اورژانس پایین است
لقمان شریفی عضو شورای عالی نظام پرستاری نیز گفت: در بخش فوریتهای پزشکی نیروهای دیسپیج که پرستار هم هستند، شامل قانون بهرهوری نمیشوند و از طرف دیگر تعرفه خدمات پرستاری هم برای نیروهای فوریتهای پزشکی بسیار پایین است.
وی افزود: در مراکز اورژانس با موضوع ناوگان فرسوده درگیر هستیم. آمبولانسها برای خدمت به مردم توان لازم را ندارند.
سهمیه استخدام پرستار در برخی استانها در حد صفر است
عضو شورای عالی نظام پرستاری ادامه داد: موضوع دیگر مربوط به استان کردستان است، امروز در کردستان ۱۵۰۰ پست بدون تصدی داریم، اما سهمیه استخدامی تقریباً صفر است و سهمیه کافی لحاظ نشده است. اگر بتوان بهصورت موردی برای برخی دانشگاههای کشور که با این مشکل مواجه هستند خارج از چارچوب استخدام دستگاههای اجرایی بهصورت قراردادی نیرو جذب شود بسیار کمک کننده است.
وی گفت: سوال مهمی که جامعه پرستاری دارد این است که ترمیم حقوق که سال گذشته مصوب شد و قرار بود پرداخت شود، دو ماه آن پرداخت شد و هشت ماه آن مانده است. ظاهراً نیروهای ستاد در وزارت بهداشت و برخی نیروهای ستادی دانشگاهها دریافت کردند، اما متأسفانه نیروهای صف هیچ دریافتی نداشتهاند.
جلیل آدابی عضو شورای عالی نظام پرستاری نیز در این جلسه گفت: در استان کردستان متأسفانه دانشگاه علوم پزشکی پنجشنبهها را بهعنوان روز تعطیل برای پرسنل محاسبه نمیکند و مدعی است استانداری اعلام کرده است که پنجشنبهها روز کاری است. این سلیقهای رفتار کردن باعث نارضایتی شده است.
رضا عباسپور عضو شورای عالی نظام پرستاری نیز خطاب به معاون توسعه وزارت بهداشت گفت: در خصوص ایجاد مدارس بهیاری به هیچ عنوان با آن موافقت نکنید زیرا تبعات زیادی برای نظام سلامت دارد.
گردآوری شده از:مهر