محمدجواد خشنود در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه انواع شیر خشک در بازار وجود دارد، گفت: شیر خشک متابولیک، رژیمی و معمولی در بازار وجود دارد و یک سری از شیر خشکها مخصوص نوزادانی هستند که آلرژی و حساسیت دارند.
وی با تصریح اینکه سازمان غذا و دارو سهمیه هر استان بر اساس الگوی مصرف ماهانه به تولیدکننده و تأمینکننده اعلام میکند، ادامه داد: استان فارس معمولاً بالاتر از الگوی مصرف استفاده میکند. مصرف بیشتر از الگوی تعیین شده برای شیر خشک در این استان، یکی از دلایل کمبود احتمالی این محصول حیاتی است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز علت این افزایش مصرف را موقعیت استان فارس به عنوان یک قطب پزشکی و درمانی دانست که باعث جذب بیماران از استانهای همجوار مانند بوشهر، هرمزگان، خوزستان و …میشود. این بیماران نیز برای تغذیه نوزاد خود، شیر خشک مورد نیاز را از سطح شهر شیراز تهیه میکنند.
خشنود گفت: سهمیه شیر خشک در سازمان غذا و دارو ماهیانه دیده شده و وارد استانها میشود اما با توجه به حجم محصول و شرایط حمل محمولههای شیر خشک سهمیه کل یک ماه به صورت یکجا وارد یک استان نمیشود. به طور مثال، اگر تولیدکننده در مشهد باشد، محصول ابتدا به تهران منتقل میشود و سپس به فارس میرسد. ممکن است یک محموله که قرار است طی یک ماه توزیع شود، در طول ماه به تدریج وارد استان شود.
وی ادامه داد: خانوادهها انتظار دارند سهمیه شیر خشک نوزاد خود را اول هر ماه به صورت یکجا دریافت کنند و این تعداد اول هر ماه در داروخانه موجود نمیباشد، به همین دلیل است که احساس کمبود شیر خشک وجود دارد اما در حقیقت در وضعیت مطلوبی قرار داریم.
تمایل داروخانهها در توزیع شیر خشک پایین است
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز همچنین به نقش داروخانهها در توزیع شیر خشک معمولی اشاره کرد و افزود: تمایل داروخانهها در توزیع شیر خشک پایین است. تنها ۳۰ تا ۴۰ درصد داروخانهها تمایل به فروش شیر خشک دارند. دلیل این امر، وجود یارانه در قیمت شیر خشک و تأخیر در پرداخت مطالبات توسط بیمهها است که جذابیت فروش این محصول را برای داروخانهها کاهش میدهد.
خشنود گفت: از حدود یکهزار داروخانه در سطح استان فارس حداکثر ۴۰۰ داروخانه تمایل به خرید شیر خشک دارد در حالی که در ایام جنگ تحمیلی ۱۲ روزه به دلیل تقاضای بیشتر مردم، بیش از ۶۵۰ داروخانه وارد چرخه توزیع شیر خشک شدند.
وی همچنین به توزیع شیرخشکهای خاص برای نوزادان مبتلا به آلرژی و حساسیت اشاره کرد و ادامه داد: این نوع شیرخشکها که برای موارد خاص مصرف میشود، تنها در داروخانه ویژه به تعداد محدود توزیع میگردند.
شیرخشکهای متابولیک فقط با نسخه پزشک ارائه میشود
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به توزیع شیرخشکهای متابولیک اشاره کرد و افزود: این شیرخشکها که دارای فرمولاسیون ویژهای هستند و به عنوان دارو و با نسخه پزشک مصرف میشوند، مستقیماً از طریق تهران به درب خانه مصرف کننده ارسال شده و در چرخه توزیع داروخانه وارد نمیشود.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۲ شرکت، شیر خشک را توزیع میکنند، تصریح کرد: برای هر کودک سهمیه مشخصی وجود دارد، هر نوزاد تا ۶ ماهگی ماهیانه ۱۰ قوطی شیر خشک نیاز دارد که به صورت یارانهای در دست مصرف کننده قرار میگیرد و خانوادهها میتوانند در صورت نیاز ۴ شیر خشک را نیز به صورت آزاد از داروخانه تهیه کنند. کودکان ۶ تا یک سال ۸ سهمیه یارانهای و ۴ سهمیه آزاد دارند. کودکان یک سال به بالا ۶ سهم شیر خشک یارانه و ۴ سهم آزاد دارند. در حال حاضر کمبود خاصی در شیرخشکهای معمولی وجود ندارد، اما در خصوص شیرخشکهای خاص، ممکن است به دلیل محدودیت در تعداد و نحوه توزیع، خانوادهها با مشکلاتی مواجه شوند.
گردآوری شده از:مهر