به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیسن نت، محققان گزارش دادند که اگر مادران سطح بالایی از مواد پرفلوروآلکیل (PFAS) در نمونههای خون گرفته شده پس از زایمان داشته باشند، پسران نوجوانشان ۱۷ درصد بیشتر در معرض خطر افزایش فشار خون بالا قرار دارند.
«زیو لی»، محقق ارشد و دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده بهداشت عمومی جان هاپکینز بلومبرگ در بالتیمور، گفت: «قرار گرفتن در معرض PFAS قبل از تولد با فشار خون بالاتر در اواخر دوران کودکی، به ویژه در دوران نوجوانی، مرتبط است.»
لی افزود: «این نشان میدهد که این مواد شیمیایی دائمی میتوانند اثرات طولانی مدت و بالقوه مضری داشته باشند که ممکن است سالها پس از تولد آشکار شوند.»
PFAS به این دلیل «مواد شیمیایی همیشه موجود» نامیده میشوند که مولکولهای کربن و فلوئور، یکی از قویترین پیوندهای شیمیایی ممکن را ترکیب میکنند. این امر حذف و تجزیه PFAS را بسیار دشوار میکند.
طبق گزارش گروه کاری محیط زیست، PFAS از طریق آنچه افراد میخورند، مینوشند، تنفس میکنند یا لمس میکنند، جذب میشود.
آژانس حفاظت از محیط زیست میگوید هزاران ماده شیمیایی PFAS مختلف وجود دارد. این مواد را میتوان در آب آشامیدنی و همچنین طیف وسیعی از محصولات مصرفی از جمله بستهبندیهای کاغذی فست فود، ظروف تفلون، مواد ضدلک در مبلمان و لباسها و لوازم آرایشی و محصولات مراقبت شخصی یافت.
کلینیک کلیولند میگوید فشار خون بالای درمان نشده در کودکان میتواند آنها را برای یک عمر با مشکلات مزمن سلامتی، از جمله بیماریهای قلبی، بیماری کلیوی و مشکلات بینایی، مواجه کند.
برای این مطالعه، محققان نزدیک به ۱۱۰۰ کودک از گروه تولد بوستون، یک مطالعه سلامت طولانیمدت که از سال ۱۹۹۸ در حال جذب شرکتکنندگان است، را مورد بررسی قرار دادند.
به عنوان بخشی از این مطالعه، مادران جدید ظرف یک تا سه روز پس از زایمان نمونه خون ارائه دادند. محققان سطح PFAS را در این نمونههای خون با بیش از ۱۳۰۰۰ فشار خون گرفته شده از کودکان با افزایش سن آنها مقایسه کردند.
نتایج نشان میدهد که با دو برابر شدن سطح این مواد شیمیایی در مادران، خطر فشار خون سیستولیک بالاتر در بین کودکان افزایش مییابد. سیستولیک فشار خونی است که در طول ضربان قلب رخ میدهد و اولین عدد در فشار خون است.
به عنوان مثال، نتایج نشان میدهد که دو برابر شدن ماده شیمیایی PFAS، پرفلوروهپتان سولفونیک اسید (PFHpS)، در مادران با ۹٪ خطر بیشتر فشار خون بالا در پسران ۶ تا ۱۲ ساله و ۱۷٪ خطر بیشتر در پسران ۱۳ تا ۱۸ ساله مرتبط است.
متأسفانه، مواد شیمیایی PFAS در محیط زیست انسان به وفور یافت میشوند و همین امر، اجتناب از قرار گرفتن در معرض آنها را دشوار میکند.
محققان گفتند که افراد میتوانند محصولات یا ظروف بدون PFAS را انتخاب کنند و آب آشامیدنی خود را فیلتر کنند تا میزان قرار گرفتن در معرض آنها را محدود کنند. با این حال، برای یک راه حل بلندمدت، مقرراتی لازم است.
در دوران بارداری، PFAS میتواند از جفت عبور کند و بر رشد جنین تأثیر بگذارد. با این حال، دکتر «جاستین زکریا»، سخنگوی انجمن قلب آمریکا، در یک بیانیه خبری گفت که این مواد شیمیایی احتمالاً قبل از لقاح، با تأثیر بر سیستمهای تولید مثلی مادر و پدر، بر نوزادان تأثیر میگذارند.
زکریا گفت: «ما باید به یاد داشته باشیم که این مواد شیمیایی سالها در بدن ما باقی میمانند، که نشان میدهد شاید قرار گرفتن در معرض این مواد شیمیایی، قبل از تولد رخ داده باشد و این مواد شیمیایی ممکن است باعث تغییراتی شوند که میتوانند برای نسلها ادامه یابند. بنابراین، پیشرفتهایی که ما ایجاد میکنیم میتواند برای نسلهای آینده نیز تکرار شود.»
گردآوری شده از:مهر