علی گورانی، رئیس اداره پرتوهای وزارت بهداشت، در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن رد برخی شایعات منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر ضرورت تعطیلی کشور در صورت بالا رفتن شاخص پرتو فرابنفش (UV) به عدد ۱۱ یا بالاتر، اظهار داشت : شاخص UV مقیاسی بین ۰ تا بیش از ۱۱ دارد که برای سنجش شدت پرتو فرابنفش خورشیدی استفاده میشود و در برخی گروهها و شبکههای اجتماعی مطرح شده که اگر این شاخص به عدد ۱۱ یا بیشتر برسد، باید کشور تعطیل شود؛ این برداشت کاملاً اشتباه است.
وی در ادامه توضیح داد: شدت پرتو UV هرچقدر هم بالا باشد، در صورت رعایت پروتکلهای بهداشتی و حفاظتی، زندگی روزمره قابل ادامه است. بهعنوان نمونه، پرتوهای ایکس که در رادیولوژیها مورد استفاده قرار میگیرند، بسیار پرانرژیتر و خطرناکتر از پرتوهای UV خورشیدی هستند، اما ما با رعایت ملاحظات حفاظتی از آنها استفاده میکنیم؛ بیماران، پرسنل و حتی ساکنین مجاور نیز در برابر این اشعهها محافظت میشوند.
رعایت حداکثر حفاظت برای شاخص ۱۱ کافی است
گورانی تأکید کرد: بالا بودن شاخص UV به معنای اجبار به تعطیلی نیست، بلکه به این معناست که باید اقدامات حفاظتی مانند استفاده از پوشش مناسب، عینک آفتابی، کرم ضدآفتاب، و کاهش زمان حضور در معرض نور مستقیم خورشید در ساعات اوج تابش رعایت شود.
وی افزود: این نکته نیز مهم است که بدانیم اگر شاخص UV از عدد ۱۱ عبور کند و به ۱۲، ۱۵ یا حتی ۱۷ برسد، لزوماً به معنی نیاز به حفاظت بیشتر نیست، حداکثر حفاظت مورد نیاز، همان است که برای شاخص ۱۱ تعریف شده و افزایش بیشتر عدد شاخص، به معنای لزوم ایجاد حفاظتهای جدیدتر یا قویتر نیست. همان ملاحظاتی که برای شاخص ۱۱ رعایت میشود، برای اعداد بالاتر نیز کفایت میکند.
گورانی در پایان خاطرنشان کرد: قطعاً ماندن در خانه خطر مواجهه را کاهش میدهد، اما این بدان معنا نیست که خروج از منزل غیرممکن یا ممنوع باشد و کنترل مخاطرات ناشی از پرتوها با رعایت اصول ساده بهداشتی و حفاظتی ممکن است و نیازی به تعطیلی سراسری وجود ندارد.
گردآوری شده از:مهر