باید بدانید که کبود میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند پیری، مصرف داروی رقیق کننده خون، و عوامل ژنتیکی باشد.
اگرچه کبودی ها می توانند ناخوشایند و دردناک باشند، اما اغلب بی ضرر و قابل درمان هستند. همه ما دچار کبودی میشویم، اما برای بعضیها سیاه یا آبیتر است.
پیر شدن:
ایجاد کبودی با افزایش سن کاملا طبیعی است. با افزایش سن، پوست مقداری از تراکم و ضخامت خود را از دست می دهد، از جمله لایه ای از چربی (چربی زیر جلدی) که به عنوان محافظی برای رگ های خونی کوچک ما عمل می کند.
روش RICE یک ابزار ساده و موثر برای از بین بردن کبودی است. استراحت، یخ و فشرده سازی می تواند درد و تورم را کاهش دهد و به بهبودی کمک کند، حتی اگر به راحتی کبودی کنید.
شما زندگی فعالی دارید
اگر شخصیت ورزشی دارید، به خوبی می دانید که بیش از دیگران در معرض آسیب و تصادف هستید. مورد دیگری که اغلب اتفاق می افتد، به خصوص زمانی که آدرنالین در حال افزایش است، این است که فرد به چیزی برخورد می کند و سپس متوجه می شود که کبودی دارد.
آیا دارو یا مکمل مصرف می کنید؟
داروها و مکمل های مختلف می توانند باعث کبودی شوند. رقیق کننده های خون، NSAID ها (مانند Advil، Aleve)، و حتی مکمل هایی مانند جینکو و روغن ماهی می توانند باعث کبودی شوند.
به طور کلی، هر چه تعداد داروها یا مکمل های بیشتری مصرف کنید، احتمال کبودی شما بیشتر می شود. اگرچه کبودی مضر نیست، اما بهتر است با پزشک خود صحبت کنید.
داروهای مکمل
شما “آفتاب پرست” هستید:
البته نه به معنای واقعی کلمه. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید می تواند دیواره رگ های خونی را ضعیف کرده و باعث کبودی شما شود.
دو بیماری رایج، پورپورای اکتینیک و پورپورای پیری، باعث ایجاد علائم آبی یا بنفش عجیبی روی دستها و ساعد میشوند. قرار گرفتن در معرض نور خورشید به دلایل دیگری از جمله خطر ابتلا به سرطان پوست و گرمازدگی خطرناک است.
مصرف استروئید:
کورتیکواستروئیدها داروهای ضدالتهابی هستند که معمولاً برای آسم، آرتریت، اگزما و COPD تجویز میشوند و کبودی یکی از عوارض مصرف آنها است. کورتیکواستروئیدها در بسیاری از داروهای تجویزی، از جمله کرمهای موضعی، قرصها و داروهای استنشاقی موجود هستند.
مصرف طولانی مدت استروئید می تواند باعث نازک شدن رگ های خونی شود که می تواند منجر به افزایش کبودی در فرد شود.
استعداد ژنتیکی علتی برای کبودیهای بی دلیل بدن:
بدون شک یک عامل ژنتیکی در اینجا وجود دارد. اگر مادر، پدر یا پدربزرگ شما به راحتی کبود می شوند، ممکن است برای شما هم اتفاق بیفتد. تمایل ژنتیکی به پوست نازکتر و رگهای خونی حساستر شایع است و کبودیها اغلب در اطراف بازوها، لبها یا رانها ظاهر میشوند.
علت کبودی در کودکان
شرایط بالقوه جدی داشتن:
آسیب کبدی و لوسمی دو بیماری جدی پزشکی هستند که می توانند باعث لخته شدن خون و کبودی بیشتر شوند. علل شایع آسیب کبدی شامل مصرف الکل، چاقی، عفونت های ویروسی و سکته های ژنتیکی است. سرطان های خون شامل لوسمی و لنفوم است که هر دو باعث می شوند فرد به راحتی کبود شود.
اگر کبودی شما با علائم دیگری مانند درد استخوان یا مفاصل، خستگی یا تورم غدد لنفاوی همراه است، توصیه می شود با پزشک خود مشورت کنید.
پایین بودن پلاکت خون می تواند باعث کبودی در بدن شود:
افراد مبتلا به اختلالات پلاکتی به راحتی و بدون دلیل کبود می شوند. پلاکت های خون قطعات صافی از سیتوپلاسم هستند که با لخته شدن خون از خونریزی جلوگیری می کنند.
برای نشان دادن نحوه عملکرد پلاکت ها، یک برش دستی با کاغذ را در نظر بگیرید. خونریزی ناشی از بریدگی کاغذ کوتاه مدت است زیرا برش کوچک است و بنابراین پلاکت ها می توانند به سرعت خونریزی را متوقف کنند، حتی گاهی در عرض چند دقیقه. اگر کاغذ بریده شده باشد و تعداد پلاکت شما کم باشد، قطعا بهبودی بیشتر طول می کشد.
پیشگیری از کبودی و درمان زخم
پیشگیری همیشه بهترین درمان است. چند نکته مهم برای جلوگیری از کبودی وجود دارد:
- بهم ریختگی، به خصوص زمین را تمیز کنید.
- وسایل و سیم های برق را طوری بچینید که مزاحم راه رفتن شما نشوند.
- شنوایی و بینایی خود را هر دو سال یکبار بررسی کنید (برای جلوگیری از حوادث قابل پیشگیری مانند زمین خوردن).
- در مورد عوارض جانبی داروهای کبودی با پزشک خود مشورت کنید.
- خانه خود را به خصوص در شب روشن نگه دارید.
- با درمان، اکثر کبودی ها بدون نیاز به مداخله پزشکی ناپدید می شوند.
- با این حال، کبودی مکرر ممکن است نشانه ای از یک بیماری زمینه ای باشد که نیاز به درمان دارد.
منبع: نمناک