در فصل سرما باید بتوانید در سرما نفس راحتی بکشید، اما اگر به دلیل سرماخوردگی و آنفولانزا نمی توانید نفس راحتی بکشید.
طبق گزارشهای بازتاب آنلاین، سیستم تنفسی، مانند بسیاری از سیستمهای بدن، حداقل در بیشتر مواقع، کار خود را تا حدی فراتر از آگاهی آگاهانه ما انجام میدهد. ما به ندرت به این واقعیت توجه می کنیم که به طور متوسط 22000 بار در روز نفس می کشیم. تا این که ناگهان حتی یک بار هم نفس کشیدن سخت می شود.
قرار گرفتن مداوم سیستم تنفسی با دنیای خارج، آن را مستعد ابتلا به عفونت های باکتریایی و ویروسی مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و سل می کند. اما از زمان پیدایش بیماری های تنفسی، مردم برای مبارزه با آن ها از گیاهان دارویی مختلف کمک گرفته و در این کار به موفقیت هایی دست یافته اند. در ادامه این مقاله با ۷ گیاه معروف برای درمان طبیعی سرفه، احتقان بینی و عطسه آشنا خواهید شد.
1. گَوَن
برای حصول نتیجه باید از برخی روش های درمانی طبیعی با مشاهده اولین علائم بیماری استفاده کرد، اما بهترین حالت این است که قبل از ظاهر شدن علائم بیماری از گیاه گون به عنوان یک داروی گیاهی پیشگیرانه استفاده شود. مطالعات آزمایشگاهی نیز این نکته را تایید می کند: عصاره ریشه گون عملکرد گلبول های سفید را بهبود می بخشد و حتی ممکن است سطح آنتی بادی را در افراد سالم افزایش دهد. گون همچنین ممکن است سطح اینترفرون را افزایش دهد. اینترفرون ها پروتئین هایی هستند که سیستم ایمنی را برای مبارزه با عفونت های ویروسی و تومورها فعال می کنند. این مزایا از ورود عفونت به دستگاه تنفسی فوقانی به ویژه در افراد مستعد سرماخوردگی و آنفولانزا جلوگیری می کند. گون را به شکل چای، کپسول یا تنتور (عصاره گیاهی) مصرف کنید!
موارد احتیاط : زنان باردار یا شیرده نباید از ریشهی گون استفاده کنند. افرادی که به بیماری خودایمنی مبتلا هستند باید قبل از مصرف این گیاه با پزشک مشورت کنند.
2. سرخارگل (اِکیناسیا)
این گیاه وحشی فواید بی شماری از جمله کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی دارد. شهرت اکیناسه به عنوان یکی از گیاهانی است که بیشترین تحقیقات را انجام داده است، به دلیل تأثیرات فراوان آن بر سیستم ایمنی است، مانند افزایش پاسخ آنتی بادی به افزایش سطوح اینترفرون برای مبارزه با ویروس ها و تحریک گلبول های سفید خون برای مبارزه با عفونت. ترکیبات شیمیایی متعدد موجود در اکیناسه در بین سه گونه این گیاه، قسمتهای مختلف گیاه و روشهای استخراج متفاوت است: پلیساکاریدها، گلیکوپروتئینها و آلکیلآمیدها همگی دارای اثرات دارویی هستند که باعث تقویت سیستم ایمنی و مهار ویروسها و باکتریها میشوند. نحوه عملکرد اکیناسه هنوز در حال تحقیق است. برای بهره مندی از فواید این گیاه، با ظاهر شدن اولین علائم بیماری به مقدار کافی از نوع مرغوب این گیاه مصرف کنید. می توانید اکیناسه را به صورت چای، عصاره یا کپسول مصرف کنید.
موارد احتیاط: اگر مبتلا به سل، لوسمی، دیابت، اختلالات بافت همبند، ام اس، اچ آی وی یا ایدز، اختلالات خودایمنی یا اختلالات کبدی هستید، از اکیناسه استفاده نکنید! در موارد نادر، اکیناسه می تواند باعث واکنش های آلرژیک شود.
۳. آقطی
آقطیِ رسیده سرشار از ویتامین C و آنتی اکسیدان است. بر اساس تحقیقات، شربت آقتی می تواند طول مدت علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را کاهش دهد. داروی آقتی همچنین میتواند تورم غشاهای مخاطی را کاهش دهد، در نتیجه گرفتگی بینی و سینوسها را کاهش داده و عطسه، خارش و سایر علائم آلرژی را کاهش میدهد.
موارد احتیاط: نباید آقتی نرسیده یا محصولات ساخته شده از سایر قسمت های گیاه را مصرف کنید زیرا ممکن است حاوی ترکیبات خطرناکی باشند که می تواند باعث تهوع، استفراغ، اسهال یا سرگیجه شود.
4.مارشمالو
مارشمالو یا پفنبات در هر صورت خوشمزه است، چه در شکلات داغ، چه روی آتش. این خوراکی شیرین از گیاه ختمی درست میشود که از تیرهی پنیرکیان است. مارشمالو حاوی پلیساکارید است؛ یک لیزاب طبیعی که غشاهای مخاطی تحریکشده ناشی از گلودرد، سرفه و سوءهاضمه را تسکین میدهد. حتی مصرف موضعی آن میتواند خشکی و ترکخوردگی پوست را درمان کند. گیاه مارشمالو را به صورت چای یا دمکرده بنوشید.
موارد احتیاط: هیچی!
5. گل ماهور (خرگوشک)
برگ ها و ریشه های سبز سبزِ ماهور علائم برونشیت یک گیاه خلط آور و تسکین دهنده برای بافت های تحریک شده تنفسی است که علائم برونشیت، سرفه و سایر بیماری های گلو را تسکین می دهد. نوشیدن چای گل رز گلودرد را تسکین می دهد و یک درمان قدیمی برای مشکلات تنفسی است. می توان از قسمت های مختلف این گیاه از جمله برگ، گل و ریشه آن استفاده کرد. علیرغم سابقه طولانی در کاربردهای پزشکی، تحقیقات گسترده ای در مورد ماهور انجام نشده است، اما امروزه هنوز یک روش درمانی معتبر پزشکی است. برگ و گل ماهور را می توانید به صورت دم کرده مصرف کنید.
موارد احتیاط : بذرهای ماهور سمّی هستند و نباید بخشی از عصاره، کپسول یا چای ماهور باشند.
6. گل شمعدانی
شمعدانی از زمان های قدیم در آفریقا در پزشکی استفاده می شده است. این گیاه با نام علمی Pelargonium sidoides و در طب گیاهی مدرن به سادگی به عنوان یک گل معطر شناخته می شود، قرن هاست که بخشی از داروهای گیاهی مردمان مردمان زولو، کوسا، بَسوتو و مِفِنگو بوده است. در طب سنتی قدیم از ریشه این گیاه برای کاهش علائم عفونتهای تنفسی مانند سرفه، سرماخوردگی، گلودرد، ذاتالریه، ورم لوزهها و سینوزیت مزمن و پیشگیری از عفونتهای ثانویه مانند برونشیت مزمن استفاده میشده است. به طور کلی این گیاه به عنوان جایگزین آنتی بیوتیک در برخی بیماری ها استفاده می شود. شمعدانی آفریقای جنوبی به صورت عصاره، لوزی و تنتور فروخته می شود.
موارد احتیاط: برخی از کاربران ناراحتی خفیف معده، کهیر و اختلالات سیستم عصبی را گزارش کرده اند. اگر از داروهای ضد انعقاد استفاده می کنید از مصرف این گیاه خودداری کنید!
7. آویشن
آویشن نیز مانند مریم گلی در دسته گیاهان معطر قرار می گیرد و مصارف دارویی نیز دارد. ترکیبات معطر آویشن به دو روش مختلف به درمان سرفه کمک می کند. آویشن هم ضد اسپاسم و هم خلط آور است. بنابراین، نه تنها سرفه را تسکین می دهد، بلکه به پاکسازی مخاط برونشیت نیز کمک می کند. همچنین ضد باکتری و ضد ویروس است. بسیاری از مواد شیمیایی موجود در آویشن، از جمله تیمول و کارواکرول، مسئول ماهیت معطر، خواص خلطآور این گیاه و از بین بردن باکتریها، ویروسها و قارچها هستند. امروزه طب سنتی آویشن را برای سرفه، سرماخوردگی، آنفولانزا، برونشیت و آسم توصیه می کند. علاوه بر این، این گیاه به دلیل اثر آرامش بخشی که بر عضلات نرم معده و روده دارد، برای ناراحتی های گوارشی نیز مناسب است. برای تسکین سرفه از آویشن به شکل چای استفاده کنید!
موارد احتیاط : کسانی که بیماریهای هورمونی دارند نباید آویشن مصرف کنند!