در حالی که درد شکمی، التهاب و سایر مشکلات گوارشی از علائم آشکار مشکلات روده هستند. اما این تمام ماجرا نیست، زیرا سلامت روده بر فرآیندهای دیگر مانند ترشح برخی هورمون ها و سیستم ایمنی بدن نیز تأثیر می گذارد.
سلامت روده را می توان با اتخاذ راه حل های مختلف از جمله تغییر سبک زندگی و بهبود وضعیت تغذیه تقویت کرد. با این حال، در صورت بروز علائم خاصی، لازم است وضعیت پزشکی خود را جدی بگیرید.
با توجه به دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، شما باید به سلامت روده خود شک کنید و در صورت بروز هر یک از علائم زیر با پزشک خود تماس بگیرید:
_ اضطراب و افسردگی: حدود 70 درصد سروتونین بدن شما توسط روده ها تولید می شود. سروتونین انتقال دهنده عصبی شادی است. مقادیر کم این ماده شیمیایی می تواند باعث ایجاد احساس خستگی، افسردگی و اضطراب در شما شود.
سطح قند بالا: دیابت مزمن به دلیل تجمع بیش از حد قند در خون شما ایجاد می شود. اما دلیل دیگر می تواند عملکرد ضعیف روده باشد. اگر باکتری های مفید روده آسیب ببینند، منجر به مشکلاتی در فرآیندهای متابولیک می شود. این فرآیندها قند را به انرژی تبدیل می کنند.
مشکلات پوستی: شرایطی مانند آکنه و اگزما ممکن است با مشکلات روده همراه باشد. به خصوص زمانی که تغییراتی در باکتری های خوب روده وجود دارد. به عنوان مثال، وضعیتی که به عنوان سندرم روده تحریک پذیر شناخته می شود، هضم برخی از ذرات غذا را دشوار می کند و باعث التهاب به ویژه در پوست می شود.
مشکلات گوارشی: التهاب معده، تولید گاز و اسهال نشانه های واضحی از تغییرات در باکتری های خوب روده هستند. باکتری های مفید روده مسئول حفظ سلامت دستگاه گوارش، تقویت سیستم ایمنی و حتی تاثیرگذاری بر نحوه عملکرد مغز هستند.
بوی بد دهان: “هالیتوزیس” یا بوی بد دهان به دلیل عدم تعادل میکروبی در روده ایجاد می شود. در حالی که این عدم تعادل از معده شروع می شود، اغلب به سایر قسمت های بدن از جمله دهان گسترش می یابد. اگر دهانشویه ها و سایر روش های درمانی خارجی بوی بد دهان را از بین نبرند، ممکن است مشکلاتی در روده ها علت این عارضه باشد.
مشکلات خواب: اختلالات خواب می تواند یک علامت هشدار دهنده از عدم تعادل در مواد شیمیایی ترشح شده توسط مغز برای خواب خوب باشد. همانطور که گفته شد، 70 درصد سروتونین در روده ساخته می شود. هنگامی که سطح سروتونین پایین یا غیرطبیعی است، بی خوابی و اختلالات خواب از علائم شایع هستند.
_علاقه زیاد به شیرینی جات: عدم تعادل باکتری ها به دلیل مصرف منظم شکر و شیرینی ها می تواند میل بی پایان به مصرف این گونه مواد غذایی را برانگیزد. باکتری ها با این ماده ای که آنها را تغذیه می کند سازگار می شوند و وقتی سطح آنها کاهش می یابد، سوخت مورد نیاز خود را از مغز دریافت می کنند. در نتیجه اشتهای بیشتری برای غذاهای شیرین خواهید داشت و با گذشت زمان چاق خواهید شد.
منبع: ایسنا