به گزارش خبرگزاری بازتاب آنلاین، محمد قوچانی، فعال سیاسی اصلاح طلب، متن سخنرانی خود را در همایش گفت وگوی ملی وحدت ملی که پنجشنبه 29 مهرماه برگزار شد، ارائه کرد. دی وی در سال 1403 در کتابخانه ملی تالار قلم، این مطلب را در کانال تلگرامی خود منتشر کرد:
به نام خدا
یکی
سه مکان در این گفتگوی ملی وجود دارد:
1. مخالفان خارج از نظام یا تحریم ها که به دلایلی رای نیاوردند
2. اپوزیسیون داخل حکومت یا جبهه باثباتی که به سعید جلیلی رای دادند
3. نمایندگان جنبش زنان که در سال 1401 آغاز شد یکی آنها ستون های جنبش اجتماعی ایران شدند و پیروزی امروز به برکت زنان این کشور است.
میز ما نباید اینقدر مردانه می بود و فقط رای دهندگان را شامل می شد.
به هر حال ما همه رای دادیم و جای 50 درصد غیر رای دهندگان اینجا خالی است.
دوم
ما در اینجا در مورد اجماع “ملی” صحبت می کنیم و نه فقط اجماع. ملاک وحدت باید «ایران» باشد نه چیز دیگر. توافق بین «حاکمیت و دولت» در انتخابات دکتر. مسعود پزشکیان پایان یافت و توافق «دولت و مجلس» به رای اعتماد به کابینه انجامید. اما وحدت ملی حتی به معنای اتحاد «اصلاح طلبان و اصولگرایان» نیست. این به قرارداد بین «ملت و دولت» اشاره دارد که متأسفانه از سال 1400 تاکنون دچار نقض عمیقی شده است. مثلاً بدون دولت یک ملت وجود دارد. 900 سال از سقوط ساسانیان تا ظهور صفویان، هیچ حکومت متمرکزی در ایران وجود نداشت، بلکه ملت ایران حتی در قالب یک سند ادبی مانند شاهنامه فردوسی، برگه هویت ملی ایران وجود داشت. اما بدون ملت حکومتی وجود ندارد.
سوم
امروز وحدت ملی ایران در خطر است و جریانی در اکثریت وجود ندارد. ما حداقل به چهار اقلیت تقسیم میشویم: اصلاحطلبان، اصولگرایان، اصولگرایان و منسوخطلبان که هیچکدام بدون دیگری قدرت اداره کشور را ندارند و این تنها نکتهای است که در آن اتفاق نظر داریم. وحدت ملی در اینجا نوعی موفقیت اجباری است. چون قدرت تخریب یکدیگر را نداریم. هر دو اصلاح طلب گاهی تمایل داشتند رقبای خود را با عبارات نادرست حذف کنند و اصولگرایان تقریباً تا حد زیادی چنین تمایلی داشتند. اصولگرایان و منسوخیون که اساس آنها حذف است. این مشکل زنان و مردان، مناطق مرزی و مرکز، فقیر و غنی، چپ و راست و… را درگیر می کند و باید حل شود. ریاست جمهوری آذربایجان برای ما فرصت است. آذربایجان همیشه مایه وحدت ملی ایران بوده است.
چهارم.
وحدت ملی دوباره ملت می شود. این یک ایدئولوژی نیست، بلکه یک استراتژی حل تعارض است. در اینجا لازم است در مورد علوم انسانی با ریاست محترم جمهور که از علوم پزشکی مثال می زنند صحبت کنیم. درباره اخلاق انسانی و تفاوت آنها با بدن. تفاوت روح و جسم. علایق و ارزش ها با رگ و خون. همانطور که رئیس جمهور گفت، توافق برای پایان دادن به جنگ است. دعوا نداریم ما باید اطمینان حاصل کنیم که حوادث سال 2008، نه در میان دولت و نه در میان مخالفان و منتقدان تکرار نشود. به جای طرح ایده های ناپخته مانند فدرالیسم، همه اقوام، احزاب، افکار و مردم باید شهروند شوند. ما باید به جای ملت، به دولت-ملت برگردیم. همه باید در احیای دو نهاد ملیت و انتخابات به دنبال راه حل باشیم. دوم اینکه چه چیزی ایران را از سوریه شدن نجات داد خرداد نه به عنوان یک روز، بلکه به عنوان یک زمان; عصری که روز خاتمی است، روز معنوی و روزی است پزشکیان با وجود غیرقابل پیش بینی بودن و کاملاً غیرمنتظره، آنها در انتخابات پیروز شدند. با صدای ملت و پذیرش صدای ملت از سوی دولت. ما در محتوا موافق نیستیم، در روش توافق داریم. و این یعنی دموکراسی. و به همین دلیل به سراغ دومی می رویم خرداد ما افتخار می کنیم.
پنجم
همین طور ملت و دولت ما از 9 نارضایتی رنج می برند: 1. تورم 2. بحران انرژی 3. کار و استخدام و انتخاب اداری 4. تحریم 5. حجاب و سبک زندگی 6. دولت روحانیت 7. محور مقاومت و مذاکره 8. دسترسی به اطلاعات و فیلترینگ 9. برای حل این 9 بحران، نیازمند اجماع ملی هستیم. دولت پزشکیان تاکنون گام های اساسی برای مهار جنگ، تشکیل دولت فراگیر، رفع فیلترینگ و مدیریت مناقشه بر سر حجاب برداشته شده است. اما تا زمانی که تحریم ها برداشته نشود و عدم تعادل انرژی حل نشود، بحران حل نخواهد شد.
ششم
وظیفه ما به عنوان جنبش های سیاسی حل این اختلافات و در درجه اول تلاش برای تغییر قانون احزاب است تا حداکثر چهار حزب ملی اصلاح طلب و اصولگرا در کشور به وجود بیایند و آنارشیسم و یک حزب بیشتر نباشد. این یک دیکتاتوری است، ثانیاً برای استقرار و اصلاح نظام حزبی باید قانون انتخابات را تغییر داد و انتخابات را حزبی، متناسب و برنامه محور کرد و در نهایت با اجماع ملی با بازنگری در قانون اساسی اساس خود قانون اساسی، توسط اصول جمهوریت و اسلام را رعایت کنند. ملیت، ایجاد «جمهوری نوین اسلامی» یا جمهوری سوم بر اساس توازن قوا، نسلها، جنسیتها و غیره. این کار تنها در صورتی امکان پذیر است که 9 مرحله ای را که ذکر کردیم و بر اساس توافق ملی طی کنیم.
۲۷۲۱۸