به گزارش مانیبان، طرح صدور صورتحساب الکترونیکی اولین اقدام دولت برای افزایش یارانه ها بود که قرار بود سال گذشته اجرایی شود اما به دلیل نبود زیرساخت ها اجرای آن تا سال 1402 موکول شد.
دولت که افزایش یارانه را به ارتقای امنیت غذایی کمک می کند، تصمیم گرفت زیرساخت های طرح «کاتالوگ الکترونیکی» را فراهم کند تا شرایط را برای یارانه بگیران دهک های درآمدی یک تا هفت فراهم کند تا یارانه خود را صرف خرید سالم و سالم کنند. غذای سالم. سبد غذایی لازم برای خانواده، بنابراین باید یارانه مضاعف دریافت کنند که نوعی تشویق برای خرید مواد غذایی ضروری است.
این طرح در مرحله اول به صورت پایلوت در استان هرمزگان آغاز به کار کرد. زمانی که نتایج تحقیقات و موانع و مشکلاتی که این پروژه می توانست داشته باشد برطرف شد، کاتالوگ الکترونیکی جای خود را در بین دریافت کنندگان کمک هزینه باز کرد. مرحله اول اجرای این طرح به گونه ای بود که سه دهک درآمدی اول و متقاضیان تحت پوشش سازمان بهزیستی و کمیته امداد از امتیاز تشویقی خود و در صورت خرید یارانه 200 هزار تومانی خود بهره مند می شدند. یارانه تشویقی از بین 11 فقره اختصاصی 120 هزار تومان در شبکه اعتباری ملی و بر اساس کد ملی سرپرستان خانوار واریز شد. برنج ایرانی، حبوبات، شیر بدون چربی، پنیر، ماست بدون چربی، مرغ، تخم مرغ، روغن مایع، ماکارونی و شکر مورد تایید انستیتو تغذیه ایران در سبد غذایی این طرح با قیمت 1401 تعریف شد. ارکان این طرح در نظر گرفته شده است با استفاده از این طرح، یارانه دهک های درآمدی 1 تا 3 به 520 هزار تومان و یارانه دهک های درآمدی 4 تا 7 به 420 هزار تومان افزایش یافت.
طرح فجرانه و تفکیک یارانه نقدی از یارانه مضاعف
پروژه فجرانا که فاز اول آن از هجدهمین ماه سال جاری آغاز شده و هجدهم به پایان می رسد. اردیبهشت ماه این ماه در سال آینده نیز ادامه خواهد داشت و در قالب سامانه صورتحساب الکترونیکی ارائه می شود که کاملاً متفاوت از سایر سامانه های تحت حمایت دولت است. یعنی اعتبار 220 هزار تومانی ربطی به یارانه نقدی ندارد و این یارانه 300 تا 400 هزار تومانی برای هر نفر جدا از کاتالوگ الکترونیکی طرح فجرانه است. این میزان اعتبار در طرح فجرانه در واقع هزینه مابه التفاوت قیمت روز 11 قلم کالا در طرح کاتالوگ الکترونیکی است که در صورت خرید به حساب ذینفع یارانه واریز می شود.
آمار جدید طرح فجرانه
بر اساس داده های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، از آغاز اجرای این طرح در سال 18 بهمن ماه سال جاری تا پایان دهم. اسفند امسال از مجموع 21 میلیون خانوار مشمول این طرح در دهک های درآمدی یک تا هفت، حدود 15 میلیون و 500 هزار خانوار این طرح را پذیرفته اند. بر این اساس بیش از 73 درصد خانوارهای دهک های یکم تا هفتم درآمدی از طرح فجرانه استقبال کرده اند. آمارهای پایان روز دهم نشان می دهد 61 میلیون ایرانی بین دهک های اول و هفتم درآمدی و مشمول طرح فجران هستند. اسفند در این ماه، تنها چند روز پس از اولین ماه سالگرد اجرای این طرح، 47 میلیون ایرانی، یعنی تقریباً 77 درصد، از آن استقبال کرده اند.
میانگین خرید روزانه از طریق طرح فجرانه در این مدت بیش از 2 میلیون نفر بوده است. در این مدت تعداد خانوارها به طور میانگین روزانه بیش از 673 هزار خرید انجام داده اند. پیش بینی ها حاکی از آن است که میزان قبولی تا پایان هجدهم. اسفند امسال معادل یک ماه اجرای طرح فجرانه تقریبا به 80 درصد می رسد. به گفته سید صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به نظر می رسد این پروژه پس از اتمام در 27 اسفند ماه سال جاری مراحل دیگری نیز داشته باشد. چون اعلام کرد؛ این مرحله اولین مرحله از این نوع طرح ها برای افزایش قدرت خرید و تغذیه سالم خانوارها بود.
واکنش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به بلاتکلیفی های طرح فجرانه
طرح فجرانه در چارچوب شبکه اعتباری ملی اجرا می شود و مشمولان یارانه متقاضی توجه داشته باشند که قیمت روز اقلام مذکور بر اساس کالای مرجع تعیین می شود و در مورد کالاهای با قیمت بالاتر، قیمت روز اقلام مذکور بر اساس کالای مرجع تعیین می شود. مابه التفاوت را با حساب شخص پرداخت کنید. یعنی اگر خریدار بیشتر از اعتبار خرید کند، باید مابقی پرداخت را از طریق حساب بانکی خود انجام دهد.
در این طرح افراد می توانند از هر گروه کالایی اعلام شده و هر برند دلخواه خرید کنند. در این طرح خریدار می تواند با اعتبار خود چندین بار خرید کند.
دهک های درآمدی 1 تا 7 مشمول این طرح هستند و می توانند با مراجعه به فروشگاه های کالابرگ اقلام ضروری را خریداری کنند. متقاضیان می توانند با مراجعه به فروشگاه های شبکه ملی اعتبار که حدود 220000 فروشگاه کوچک و زنجیره ای از جمله افق کروش، جانبو، هفت، دلی مارکت، گندم، هایپر فامیلی، وال مارکت، محسن، مینو مارت، ترقی را تشکیل می دهند، از این طرح استفاده کنند. و فروشگاه های اینترنتی اسنپ و دیجی کالا کالاهای اساسی را خریداری کنند.
همچنین عمده فروشان، اغذیه فروشی ها، سوپرمارکت ها و فروشگاه های مواد غذایی، لبنیات، قصابی ها و تعاونی های مصرف نیز در این طرح مشارکت دارند.
برای شناسایی این فروشگاه ها، خانواده ها می توانند اپلیکیشن خود را بررسی کرده و فروشگاه های اطراف خود را ببینند. برای دریافت این نرم افزار می توانید بازار، مایکت یا Shoma.sfara.ir را چک کنید. یا لینک نصب این نرم افزار را از طریق کد دستوری #1463*500* دریافت کنند. همچنین مرکز تماس با شماره 6369-021 پاسخگوی سوالات و اعتراضات می باشد.
در صورت کم فروشی یا گران فروشی فروشنده، سامانه 124 وزارت حریم خصوصی با پسوند شماره 6 بر عهده خریدار است.
حتی اگر فروشنده از ارائه مواد با کیفیت خودداری کند یا خریداران را مجبور به استفاده از یک برند خاص کند، تعداد ارائه شده به عهده خریداران است.
تخصیص اعتبار نیز به صورت ماهانه و بر اساس کد ملی سرپرستان خانوار انجام می شود و استفاده از این اعتبار کاملا اختیاری و زمان استفاده از آن یک ماه می باشد. آنچه مشخص است این است که طرح الکترونیکی کالابرگ می تواند تورم را کاهش دهد و مصرف سرانه غذای خانوار را افزایش دهد. و این بدون ایجاد بار مالی بر دوش خانوارها.
مهمترین مزایای طرح کاتالوگ الکترونیک چه بوده است؟
به گزارش انستیتو تغذیه ایران، با اجرای این طرح به ویژه طرح فجران، میزان کالری مورد نیاز خانوارهای واجد شرایط در سبد محصولات آنها گنجانده شده است. ایجاد بستر مناسب برای تغذیه سالم از مهمترین اهداف این طرح است که با توجه به داده های ارائه شده محقق شده است.
در دهه 90 به دلایل مختلف سرانه مصرف غذای سالم و تغذیه کاهش چشمگیری پیدا کرده بود و امسال با اجرای کاتالوگ الکترونیک و در صورت تداوم این روند می توان انتظار داشت سوءتغذیه مهار شود.
یکی یکی از مزیت های طرح کاتالوگ الکترونیک مهار انتظارات تورمی و کاهش نرخ تورم به ویژه تورم نقطه به نقطه است که با ارائه آمار اسفندماه سال جاری نتیجه ملموسی به نظر می رسد.