ابراهیم ایوبی*
ظریف: فردا صبح به این جلسه می آییم. ظریف: می خواهیم ظهر مجلس را ترک کنیم. از شما می خواهم ظریف را از این کشور بیرون کنید تا این آقایان تبرئه شوند. بس است. از صبح تا شب این فقط یک بحث ظریف است.
اینها بخشی از کلمات است احمد بیگدلی وی نماینده شورای اسلامی از حوزه انتخابیه خدابنده در روز چهارشنبه 16 می باشد آذر علنی بیان شد.
اینکه انتصاب جواد ظریف به عنوان معاون راهبردی رئیس جمهور یکی از موضوعات روزمره در صحنه سیاسی ایران است نه تنها به ابهامات حقوقی موضوع اشاره می کند. ریشه ماجرا به رویکردهای کلی متفاوت اکثریت نمایندگان مجلس و دولت به مسئله سیاست خارجی با توجه به شرایط بحرانی منطقه و تغییر قدرت در دولت و کنگره آمریکا مربوط می شود. البته چنین اختلافی در کشور قبلی جهت گیری اساسی نیست و اختلاف سیاسی رئیس جمهور اول و مجلس اول منجر به برکناری رئیس جمهور شد.
خلاصه قانون بدین شرح است: در تاریخ 19 مهر 1401 شورای اسلامی به پیشنهاد نمایندگان قانونی به تصویب رسید. نحوه استخدام افراد در مشاغل حساس تایید شده است
هدف این قانون پنج ماده ای ایجاد مکانیسم های سختگیرانه برای دسترسی به مشاغل حساس، علاوه بر روش های معمول انتخاب است. بر اساس ماده یک، کلیه دستگاه های اجرایی و نهادها و سازمان های وابسته به قوای سه گانه موظفند موضوع را از مراجع سه گانه وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه و قوه قضائیه استعلام کنند.
ضمانت اجرا در مورد قرار و مجازات مرتکبین نیز جاری است. مجازات پیش بینی شده درجه پنج در قانون مجازات اسلامی (1392) پیش بینی شده است. یکی این موارد عبارتند از: حبس از شش ماه تا دو سال، جزای نقدی از هشت تا هجده میلیون تومان (که هر چند سال یکبار افزایش مییابد) و محرومیت از حقوق اجتماعی از پنج تا پانزده سال. البته مقررات دوازده ماده ای از تاریخ پنجم وجود دارد اردیبهشت ماه 1403 با عنوان «آیین نامه اجرایی قانون انتصاب افراد در مشاغل حساس» برای اجرای این قانون به تصویب هیأت وزیران رسید. دیدگاه ها و رویکردهای حقوقی ارائه شده به این مشکل را می توان به چهار دسته تقسیم کرد:
اول استعفای معاون راهبردی
محمدجواد ظریف در آخرین ساعات روز یکشنبه با انتشار متنی در شبکه اجتماعی «ایکس» بهطور غیرمستقیم استعفای خود را از سمت جدید «معاونت راهبردی رئیسجمهور» اعلام کرد.
این بیانیه حاکی از آن است که دلیل استعفا بی توجهی رئیس جمهور به نظر کارشناسان (شورای راهبری) در انتخاب وزرا است. اظهارات بعدی او روشن کرد که برداشت مردم درست است، اما فشار برای استعفا با استناد به قانون خاصی بی تاثیر نبود. این بهانه می تواند توسط دیگرانی که فرزندانشان تابعیت مضاعف را دریافت کرده اند (و نه اجباری) در خارج از کشور داشته باشند، بیشتر از من می توانند از این بهانه استفاده کنند مال من بازگشت به دانشگاه نبود و فقط برای توجیه آن اضافه شد.». این استعفا از سوی رئیس جمهور پذیرفته نشد. با این حال رئیس مجلس به وی پیشنهاد استعفای مجدد داده است.
دوم تغییر در قانون
دولت بلافاصله به فکر تغییر قانون افتاد و هیأت وزیران در 20 شهریور «طرح اصلاحیه انتصاب افراد در مشاغل حساس» را تصویب و برای بازنگری به مجلس فرستاد.
متن لایحه بسیار کوتاه است، یعنی «کسانی که خود، فرزندان یا همسرانشان دارای تابعیت مضاعف هستند» به «افراد دارای تابعیت مضاعف» و در نتیجه شرایط زوج و فرزند تغییر می کند. به شخص منصوب منصوب خواهد شد.
بر اساس گزارش کارشناسی ضمیمه این لایحه، اداره کل تدوین قوانین مجلس پیشنهاد کرده بود که به جای حذف برخی از موضوعات این بند در تبصره ای فقط افرادی که اقدام به این کار می کنند. شهروندی اجباری آنها باید به عنوان استثنا در نظر گرفته شوند که منطقی به نظر می رسد.
بررسی فوری لایحه 27 آبان در آیین نامه مجلس گنجانده شد و از 256 نماینده حاضر، 207 نفر به آن رای منفی دادند. چند روز بعد مجید انصاری معاون حقوقی رئیس جمهور از تصویب اصلاحیه این قانون توسط رهبر انقلاب خبر داد.
سوم تفسیری متفاوت از قانون
برخی حقوقدانان موضوع تعیین معاون راهبردی را مشمول استثنای دیگر ماده 4 قانون می دانند. این تحلیل نادرست به نظر می رسد. زیرا در ابتدای این مقاله به معاونان رئیس جمهور و مشاوران رئیس جمهور، یعنی مقاماتی که تشریفات انتصاب خاصی دارند، توجه نشده است. اصولاً هرگونه تفسیری از متن قابل قبول نیست.
چهارم. ورود رهبری برای حل اختلاف بین نیروها یا رژیم
اصل 110 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران وظایف و اختیارات رهبری را در یازده بند آورده است: «حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه» (بند 7) و «حل مشکلات نظام که قابل حل نیست». حل شد”. به معنای عادی، از طریق مونتاژ. «تعیین تناسب نظام» (بند 8) دو مورد از این اختیارات را شامل می شود.
3 مرداد 1390 رهبر انقلاب نقلب طی فرمانی ضمن تشکیل «شورای عالی حل منازعات و تنظیم قوای سه گانه» با هدف نظر مشورتی؛ آنها این افراد را به عنوان عضو منصوب کردند: سیدمحمود هاشمی شاهرودی، سیدمحمدحسن ابوترابی فرد، سید مرتضی نبوی، عباسعلی کدخدایی و سید صمد موسوی خوشدل. وابستگی این افراد در 11 مرداد 1394 به مدت پنج سال دیگر تمدید شد.
با توجه به فوت سید محمد هاشمی شاهرودی (رئیس شورا) در سال ۱۳۹۶ و عدم تمدید عضویت اعضا، وضعیت این نهاد مشورتی نامشخص است. گفته شده است که معزال نظام به مشکلی اطلاق می شود که از راه های عادی (قانونی) حل نمی شود.
در این مورد خاص امکان تغییر قانون وجود دارد و پیش نویس دولت هنوز نهایی نشده است. یکی از تاریخی ترین پرونده های دخالت رهبری و مجمع تشخیص مصلحت نظام برای حل مشکل نظام، اختلاف نظر مجلس ششم و رئیس قوه قضائیه در انتخاب اعضای قانونی ولی فقیه است. شورا در سال 1389. در مجموع بعید به نظر می رسد که نیاز یا دلیلی برای رسیدگی رهبری به ماجرای انتصاب ظریف وجود داشته باشد.
بهترین راه حل در این شرایط تغییر قانون از طریق پیش نویس دولت است که البته به دلیل عدم تصویب فوری مدتی طول خواهد کشید. هیچ تضمینی وجود ندارد که مجلس با این تغییر موافقت کند. البته همانطور که با انتصاب آقای عبدالکریم حسین زاده به عنوان معاون توسعه امور روستایی و مناطق محروم کشور، مخالفت مجلس با استعفای وی از نمایندگی مردم نقده و اشنویه در مدت کوتاهی (35 روز) به تصویب تبدیل شد. این امکان وجود دارد که نمایندگان مجلس نظر خود را تغییر دهند.
—————
*وکیل