مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: از بین گونه های جانوری استان 25 گونه در خطر انقراض و 88 گونه تحت حفاظت و حمایت قرار دارند.
به گزارش ایسنا؛ اسدالله حاتمی یکشنبه 23 اردیبهشت ماه وی با اشاره به روز جهانی گونه های در خطر انقراض گفت: امسال آن روز 17 می 2024 ساعت 28 است. اردیبهشت ماه ماه فرو ریخته است.
وی افزود: این روز که اولین بار در سال 1385 تاسیس و برگزار شد، برای جلب توجه به شکنندگی موجودات زنده و یادآوری چگونگی و چرایی حفاظت از گونه های در معرض خطر از آسیب و حفاظت از اهمیت آنها ایجاد شد.
مدیر کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی یادآور شد: انسان برای زیستن همواره به محیط زیست و تنوع زیستی موجود در آن وابسته بوده است، به عبارتی انسان برای رفع نیازهای خود از نیازهای اولیه تا تامین بالاترین نیازها، به منابع طبیعی وابسته بوده است.
وی گفت: متأسفانه ما انسان ها خود را میزبان این طبیعت زیبا می دانیم و به راحتی حریم میزبانان اولیه آن را زیر پا گذاشته ایم و منجر به ناامنی و از بین رفتن بسیاری از گونه های ارزشمند گیاهی و جانوری و زیستگاه آنها شده است. از بین رفتن مداوم گونه ها و اکوسیستم ها. تمام زندگی روی زمین از جمله ما انسان ها را تهدید می کند.
حاتمی تصریح کرد: بنابراین برای معکوس کردن سرنوشت حیاتی ترین گونه های در معرض خطر انقراض، حمایت از احیای زیستگاه ها و اکوسیستم ها و ترویج استفاده پایدار از آنها توسط انسان، اقدام عاجل ضروری است.
وی گفت: استان خراسان جنوبی با 150 هزار و 800 کیلومتر مربع وسعت سومین استان پهناور ایران است و با شرایط اقلیمی متفاوت در شرق کشور واقع شده است و بیشتر استان را مناطق خشک و نیمه خشک تشکیل می دهد. مناطق خشک، اما این کشور به هیچ وجه یک چهره نیست. یکنواختی وجود ندارد و به منظور حفاظت از تنوع زیستی موجود، نمونه های قابل توجهی از طبیعت و زیستگاه های استان در قالب مناطق حفاظت شده، ذخیره گاه های طبیعی، پارک های ملی، آثار ملی حفاظتی و مناطق شکار ممنوع انتخاب و حفاظت شده است. به بیشترین حد ممکن
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی افزود: این استان هم اکنون دارای 12 منطقه چهارگانه شامل 9 منطقه حفاظت شده مدهم و سربیشه، ارک و گرنگ، شاسکوه، مظفری، باغران، کمر سرخ، پاترگان، استند و پلنگ آباد و سه منطقه حیات وحش است. پناهگاههای نایبندان، طبس دامنه نمکزارهای نهبندان و رباط شور است که حدود 15 درصد از مساحت خراسان جنوبی را در بر میگیرد.
وی گفت: تنوع مناظر و مناظر باعث میزبانی و حضور حیات وحش، گیاهی و جانوری متنوع شده است، اما این غنای گونه ای نباید مایه مباهات باشد، زیرا بر اساس طبقه بندی ملی گونه های جانوری، 25 گونه وجود دارد. گونه های استان جنوبی. خراسان در معرض خطر انقراض و 88 گونه حفاظت شده تحت حفاظت هستند.
حاتمی تصریح کرد: همچنین 14 گونه جانوری در استان در فهرست قرمز IUCN و 45 گونه جانوری در ضمائم کنوانسیون CITES ثبت شده است.
وی افزود: در صورت عدم اقدامات لازم برای حفاظت از گونه های با ارزش و در معرض خطر انقراض مانند یوزپلنگ ایرانی (زیستگاه اصلی منطقه حفاظت شده نایبندان شهرستان طبس)، یوزپلنگ آسیایی (زیستگاه اصلی دشت کریزان شهرستان زیرکوه)، در نه چندان دور در آینده ای دور شاهد انقراض این گونه ها خواهیم بود. گونه های ارزشمندی در استان و کشور خواهیم بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: بنابراین این گونه ها نیز به سرنوشت گونه هایی مانند شیر ایرانی و ببر مازندران دچار می شوند که اکنون فقط یک نام هستند و در کمتر از یک قرن منقرض شده اند.
این یکی از گونههای کلیدی استان است که در فهرست ردهبندی حفاظتی ملی از گونههای مهرهداران، از پستانداران گرفته تا یوزپلنگ، پلنگ، گربههای پالاس و گربههای شنی (در معرض خطر انقراض) قرار گرفته است. وی سیاهگوش، کاراکال، قوچ و میش، بز و آهو، آهو، جابر، شاه روباه، کفتار، خرس زرده، گربه وحشی و روباه شنی (محافظت و حفاظت شده) را نام برد.
حاتمی هوبره، عقاب طلایی، شیر دریایی، پلیکان پا خاکستری، هما، کرکس سیاه، کرکس مصری (به شدت در خطر انقراض). زاغ سیاه، پلیکان سفید، فلامینگو، درنای معمولی، حواصیل، لک لک، اردک مرمری، بوتیمار کوچک، همه پرندگان شکاری و گوشتخواران مانند سایر عقاب ها، شاهین، شاهین، باکلان، کرکس، جغد، جغد، باکلان، شاهین و سارگپه. محافظت شده و محافظت شده) از پرندگان نام برد.
همچنین شامل خزندگان، از جمله افعی صحرایی، افعی شاخدار ایرانی و کف مار کبری (به شدت در خطر انقراض) است. Susmar Khardem ایرانیان، آگاماها، گکوها و لاسرتاها (حفاظت شده و محافظت شده).