بر اساس بند ح ماده 8 قانون مدیریت خدمات کشوری، تنظیم روابط کار از جمله امور حاکمیتی به منظور تعیین چارچوب روابط بین نیروی کار و کارفرما است و هر چه این روابط بهتر ساماندهی شود، مناسبتر است. تأثیرات آن بر شرایط اقتصادی، سیاسی و اجتماعی جامعه موجب ابهامات و اختلافات کمتری در بازار کار برای بیش از یک میلیون و دویست هزار کارفرما، دولت و بیش از 12 میلیون کارگر خواهد شد.
گزارش کردن اخبار عصربر این اساس وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی که به عنوان مجری اصلی ساماندهی روابط صنعتی بین بازیگران جامعه کارگری عمل می کند، طرح نظام جامع روابط صنعتی با بیش از 30 زیر سیستم و در دستور کار قرار گرفت. این سامانه در سال 1395 افتتاح شد.
وزارت کار در هنگام طراحی و راه اندازی این سامانه، اهداف زیر را دنبال کرد:
– ایجاد شفافیت در اطلاعات مربوط به جامعه کارگری و کارفرمایی
– کاهش بوروکراسی اداری و پیامدهای آن برای جامعه کارمند و کارفرمایی
– تسریع در روند رسیدگی و پیگیری امور مربوط به روابط کارمند و کارفرما
– شناسایی دقیق مشکلات و چالش های جامعه کارگری و کارفرمایی
-جلوگیری از نقض حقوق کارکنان توسط کارفرمایان
با این حال، سیستم دارای ایرادات اساسی نیز می باشد و اگرچه پیشرفت محسوب می شود، اما به نظر می رسد نیاز به اصلاح و زمان بندی دارد.
در همین راستا مدیر تمام وقت استان تهران خرداد وی در سال 1403 طی نامه ای به مدیرکل روابط صنعتی و حق الزحمه وزارت کار، 15 نقص را در نظام جامع روابط صنعتی برشمرد و خواستار رفع آنها شد.
متن نامه فوق به شرح زیر است:
پیرو مکاتبات قبلی در خصوص نواقص زیر سیستم درسی کار نظام جامع روابط صنعتی توسط این اداره کل در سال 1402 و متعاقب آن رفع اکثر نواقص اعلام شده از سوی وزارت محترم و جامعه پشتیبان و با عنایت به همین موضوع. (برخی از ایرادات سیستم که در ادامه توضیح داده شده است) کماکان به قوت خود باقی خواهد ماند که باعث تاخیر در بررسی و نارضایتی مشتریان می شود لذا خواهشمند است دستور مثبت لازم را جهت رفع مشکلات صادر نمایید نتیجه را به اداره کل اطلاع دهید. از همکاری در این زمینه کمال تشکر را دارم.
1- پیوند افراد غیر ذی نفع به فایل های الکترونیکی
2- عدم دسترسی به آمار و عملکرد مراجع حل اختلاف شهرداری تهران. آمارها به صورت تجمیع شده در سامانه تحت عنوان شهر تهران نمایش داده می شود، در صورتی که 22 منطقه شهرداری به 6 بخش در شهر تهران تقسیم شده است، متاسفانه آمار تفکیک شده این ادارات قابل مشاهده و رصد نمی باشد.
3- عدم امکان گزارش کامل آماری در مرحله بازنگری
4- فعال نبودن داشبورد مدیریت در فهرست روسای بخش مدیریت
5- از آنجایی که نظارت بر عملکرد دستگاه ها از وظایف ذاتی روسای دستگاه های اجرایی و رئیس اداره روابط صنعتی و مدیریت روابط کار استان است، باید این امکان در سامانه فراهم شود تا اجرای هر برد به صورت جداگانه در سیستم در تمامی مواردی که در پوشه کاری تابلویی وجود دارد که برای افراد نامبرده قابل مشاهده باشد امکان پذیر است (البته بدون هیچ گونه حق دسترسی برای مداخله در پوشه کاری مراجع و صرفا برای هدف. از نظارت عملکرد کارشناسان روابط کار در کمیسیون ها از نظر تعداد پرونده های ارائه شده و تصمیمات اتخاذ شده و همچنین مدت زمان مذاکرات.
6- شهرهایی را که در لیست شهرهای استان تهران قرار ندارند را نمایش می دهد (شهر مشکین شهر را در نمودارهای نظر ت، مدیر روابط صنعتی، رئیس اداره روابط صنعتی استان تهران نشان می دهد).
7- امکان رسیدگی الکترونیکی در خصوص اصلاح ماده 10 قانون کار در سامانه جامع روابط صنعتی که به صورت فیزیکی انجام می شود وجود ندارد و این موضوع در سامانه قابل ثبت و رصد نمی باشد.
8- عدم رسیدگی یک مرحله ای به دادخواست هایی که طبق قانون باید در یک مرحله به کمیته حل اختلاف ارجاع شود مانند: ب- اختلافات ناشی از اجرای طرح طبقه بندی مشاغل موضوع تبصره 3 ماده 4 قانون کار و موضوع ماده 63 قانون فوق الذکر در خصوص تغییر شرایط مهم کار و موضوع بند ب ماده 6 قانون بیمه بیکاری) و رسیدگی به این نوع دادخواستها باید در یک مرحله و صرفاً در هیأت حل اختلاف انجام شود، اما در سامانه جامع روابط صنعتی که به این موارد رسیدگی می کند، دو مرحله دیگر. اقدامات مرحله ای نیز شناخته شده است، و پس از صدور رأی هیأت حل اختلاف، کلیه تشریفاتی که برای رأی بدوی نسبت به اعتراض وجود دارد نیز اجرا می شود و برای طرفین پرونده امکان طرح اعتراض به رأی وجود دارد که ایجاد می کند مشکلات مراجعین و ادارات و مراجع و در واقع برای صدور اجرائیه و سایر امور مربوط به رسیدگی به پرونده. با مشکلات ذکر شده مواجه شد
9-عدم آینده نگری در خصوص ادامه روند رسیدگی الکترونیکی به پرونده های ارجاعی از سوی دادگاه و در نتیجه تشکیل پرونده های فیزیکی.
10- عدم امکان ثبت دادخواست از طرف کارفرما در سامانه جامع روابط کار و در نتیجه تشکیل پرونده فیزیکی.
11- کارفرمایانی که فاقد کد ملی و شناسه ملی (مانند سفارتخانه ها و نمایندگی های بین المللی) هستند، نمی توانند به فایل های موجود در سیستم دسترسی داشته باشند و بنابراین این فایل ها به صورت فیزیکی مدیریت می شوند که راه حل مناسبی نیز می باشد. امکان پردازش الکترونیکی این نوع دعاوی.
12- به منظور به حداقل رساندن مکاتبات و ارسال فیزیکی اسناد ادعایی، خواهشمند است ترتیبی اتخاذ شود که در سامانه برای شناسایی کارفرمایانی که هویت خود را یک بار تایید کرده اند، احتیاطات لازم به عمل آید تا در هر شکایتی نیازی به ارسال اولین اطلاعیه نباشد. و چگونه کارگران; کارفرمایان همچنین باید از طریق ایمیل شخصی از شکایت های ثبت شده از طرف آنها مطلع شوند.
13- جستجو در سامانه فقط با کد ملی یا کلاس موردی امکان پذیر است. در مواردی که نیاز به بررسی کارخانه خاصی از نظر تعداد شکایات باشد، این گزینه وجود ندارد و مواردی برای بررسی و پاسخگویی تمامی ادارات وجود دارد. مشکلی با مقامات بالاتر و مافوق پیش می آید.
14- فعال نبودن آیتم عدم اطلاع رسانی در سیستم باعث بروز مشکلات عدیده ای شد. تا زمانی که اطلاع رسانی نشده باشد، پرونده بلاتکلیف می ماند و امکان بارگذاری مدارک مربوطه در سامانه وجود ندارد، مشکل رسیدگی و بلاتکلیفی پرونده ها را به تاخیر می اندازد (نامه شماره 11215 مورخ 1/2 الف 1403).
15- فعال شدن گزینه تصحیح نشانی در مرجع حل اختلاف که باعث ایجاد مشکل برای مراجع و طرفین دعوی شده باشد و در صورتی که مرجع حل اختلاف پرونده را به منظور رفع آدرس به متقاضی عودت دهد و به متقاضی به هر دلیلی در مهلت مقرر. در صورتی که نتواند نشانی خود را ارائه دهد، درخواست رسیدگی مجدد لغو و پرونده بدون رسیدگی باقی می ماند و دیگر رسیدگی به این نوع پرونده ها در سامانه انجام نمی شود.