به گزارش مانیبان، مهمترین و بارزترین بخش طرح تحول اقتصادی به هدفمندی یارانه ها اختصاص دارد. فرآیندی که طبق قانون، آذر در ایران در سال 1388 اجرا شد و مرحله اول یارانه نقدی با پرداخت 45500 تومان به ازای هر نفر در ماه به حساب خانوارها واریز شد. این قانون در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد رئیس دولت نهم و دهم مطرح شد و در نهایت به تصویب رسید و اکنون پس از گذشت حدود 14 سال هنوز اختلافات زیادی در مورد میزان و نحوه پرداخت وجود دارد که نتیجه آن پیشنهاد حذف یارانه بسیار سودآور بوده است.
بحث یارانه نقدی با تغییرات هر دولتی مطرح می شود و سال هاست که در راستای اجرای عدالت اجتماعی، نظریه های حذف یارانه پردرآمدها به صورت انحنای روزافزون مطرح می شود. به عنوان مثال، همزمان با آغاز فعالیت دولت سیزدهم برای کاهش شکاف طبقاتی و افزایش قدرت خرید دهک های کم درآمد جامعه، اقدامات متعددی را در دستور کار خود قرار داد که اجرای «کالای الکترونیکی» از جمله آنها بود. ” پروژه ” . تا قبل از دولت سیزدهم مبلغ یارانه 45 هزار و 500 تومبه بود که حتی به دهک های پردرآمد نیز تعلق می گرفت. اما در دولت سیزدهم در حالی که روند توزیع یارانه ها در حال اصلاح بود، این رقم بیش از 10 برابر شد و یارانه عشر ضعیف به صورت نقدی افزایش یافت.
در قانون بودجه سال 1403 مقرراتی در خصوص حذف یارانه افراد با درآمد بالا آمده بود که با گذشت 8 ماه از سال هنوز اجرایی نشده است. بر اساس بند 6 تبصره 8 قانون بودجه سال جاری، سازمان هدفمندسازی یارانه ها موظف شد با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پرونده افرادی که یارانه انصراف داده اند و همچنین حذف یارانه ها را بررسی کند. یارانه خانوارهای غیر مشمول حمایت دولت طبق استانداردهای ابلاغی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور و سازمان هدفمندی یارانهها مصوب ظرف یک ماه از تاریخ ورود. لازم الاجرا شدن این قانون. هیأت وزیران برای اقدام وارد می شود.
اکنون با تغییر دولت و همزمان با ارائه لایحه بودجه 1404 همه به دنبال ردی از تصمیمات یارانه ای در آن هستند. بنابراین بسیاری از مراجع مسئول پرداخت یارانه را زیر سوال می برند. آخرین خبر در این زمینه را احمد میدری وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرد که 8 آبان ماه در گفت وگویی از ابلاغ آیین نامه دولت در خصوص حذف یارانه پردرآمدها خبر داد و گفت: دولت برای حذف یارانه نقدی افراد پردرآمد هفته گذشته آیین نامه ای را پیشنهاد و بازنگری کرد و به تصویب رساند. هفته آینده اعلام خواهد شد.»
میدری در عین حال تاکید کرد: در لایحه بودجه 1404 هیچ اشاره ای به حذف یارانه افراد با درآمد بالا و پرداخت یارانه بیشتر به نیازمندان نشده است و مانند سال گذشته اعتباری برای کالابرگ در نظر گرفته نشده است.
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت چهاردهم نیز در پاسخ به سوالاتی درباره یارانه ها گفت: یارانه باید به افرادی که نیاز دارند داده شود؛ موضوع اخراجی ها موضوع حساسی است و بحث تغییر عشریه ها نیست. دستور کار در حال حاضر.”
در واقع، تقریباً همه دولتها با وجود تمام پیشبینیهای موجود در لوایح، هر ساله با کسری بودجه مواجه هستند. مثلا هدفمندی یارانه ها یکی یکی از دستگاه های اجرایی مهمی است که به دلیل عدم رعایت تعهدات شرکت های تامین کننده منابع با عدم تعادل منابع و هزینه ها مواجه است. اکنون با نزدیک شدن به پایان سال، سازمان برنامه و بودجه لایحه بودجه سال 1404 را تقدیم مجلس کرده و مجلس نیز با کلیات این لایحه موافقت کرده است.
هنگام توضیح واقعیت های چالش برانگیز در مورد پرداخت یارانه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رویکرد دولتهای مختلف در زمینه سیاستگذاری در قالب یادداشتهایی درباره هدفگذاری و جداول آنها به دلیل عدم انطباق 100 درصدی منابع درج شده در آن و عدم پایبندی شرکتهای تامینکننده برآورد شده و امکانپذیر است. . منابع اختصاصی بودجه مصوب و اجرای تکالیف قانونی برای پرداخت هزینه های غیرقابل اجتناب (نقد و کمک معیشتی، مستمری کمیته امداد امام خمینی، سازمان بهزیستی کشور، کمک هزینه نان و دارو، ایاب و ذهاب) که سازمان هدف را موظف به استقراض می کند. این بدان معناست که ادامه این رویه به اقتصاد کشور آسیب وارد می کند.
رویکرد پرداخت یارانه بر اساس ماده (31) قانون برنامه هفتم توسعه جزء (2) بند (الف) تبصره (8) قانون بودجه سال 1403 جزء (2) بند (الف) ماده واحده قانون. ، برخی از مقررات مربوط به اصلاح ساختار بودجه کل کشور، بند (ه) تبصره (19) قانون بودجه سال 1401، بند (ز) تبصره (19) قانون بودجه سال 1402 کل کشور. باید به صورت پرداختی به ذی نفع نهایی باشد، به استثنای برخی نهادها و سکوت آنها از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره) معتبر نیست.
رویکرد سیاستگذاری به وظایف سازمان هدفمندسازی یارانه ها در قانون هدفمندسازی یارانه ها، این سازمان را در اجرای خود به حساب دریافت و پرداخت تبدیل کرده است که لازمه تبدیل این سازمان به سازمانی فعال در حال تعدیل سیاست های اجرایی است تا بتواند کمک به اقشار آسیب پذیر جامعه هدف و مدیریت توزیع یارانه ها تا آخرین زنجیره یک نقطه عطف است. پرداخت یارانه ماهانه 80 میلیون نفر در دهک های مختلف درآمدی و پرداخت سایر هزینه های غیرقابل اجتناب سالانه 758.8 میلیارد تومان بار مالی بر دوش دولت تحمیل کرده است که با وجود تحریم های اقتصادی، عدم اصلاح الگوی مصرف فعلی و عدم اجرای آزمون جامع سنجش دقیق و تعیین تکلیف شناسایی و حذف اقشار پردرآمد به دستگاه اجرایی دیگر این مهم را از سال 1393 بدون نتیجه گذاشته و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نتوانسته است. برای شناسایی و حذف آن رعایت نکردن تکلیف مذکور موجب هدر رفت منابع برنامه ریزی شده و تورم هر ساله اقتصاد کشور شده است.
در نتیجه نظارت بر اجرای حذف خانوارهای پردرآمد، نظارت بر مدیریت مصرف منابع خاص در بخش یارانه مستقیم (خانوارها)، نظارت بر صحت اطلاعات اقتصادی خانوار، ثبت نقدینگی و معیشت ضروری است. یارانه، تعیین مشمولان حمایت های غیر پولی و یارانه کلیه افراد واجد شرایط، شناسایی و حذف خانوارهای پردرآمد (گروه ها) از فهرست مشمولان یارانه، مدیریت و نظارت بر حمایت و پرداخت مستمری. متقاضیان سامانه های حمایتی، یارانه های بهداشت و درمان و همچنین یارانه نان و نظارت و مدیریت بر حسن اجرای تکالیف قانونی مندرج در ماده (7) قانون هدفمندی یارانه ها و استقرار سامانه جامع تامین اجتماعی. بر اساس یارانه خانواده دستگاههای اجرایی موضوع ماده (5) قانون مدیریت خدمات عمومی و ماده (1) قانون برنامه هفتم پیشرفت، موظفند پایگاههای اطلاعاتی و اطلاعات ثبتی خود را بر اساس عناصر مورد نیاز آمار برخط در اختیار سازمان هدف قرار دهند. یارانه بدهد.
عدم قطعیت نقشه راه از سوی تیم های اقتصادی که ناشی از سیاست های نادرست اقتصادی و اصرار بر آزمون و خطا برای پرداخت یارانه به لایه تولید و زنجیره میانی یا شبکه ها و خدمات توزیع و یا اصرار بر یارانه نقدی یا غیرنقدی است. که همگی باعث تحمیل هزینه های گزاف به دولت ها شده است.
در اجرای قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی مصوب 21/06/1368 با اصلاحات و الحاقات بعدی و به منظور حمایت از تولید ملی، حفظ امنیت غذایی کشور، تامین نقدینگی لازم برای خرید گندم. و پرداخت به موقع بهای گندم خریداری شده به کشاورزان. سازمان برنامه و بودجه کشور اعتبار لازم را برای خرید گندم مازاد بر نیاز تجاری و صنعتی کشاورزان کشور و خرید گندم به قیمت نهایی تامین کرده است. قیمت مصوب شورای قیمت و اتخاذ سیاستهای حمایتی از محصولات اساسی کشاورزی از محل اعتبارات و ظرفیتهای این تبصره بدون احتساب ردیف بدهی بانکی بهطور کامل واگذار و پرداخت شد.
با توجه به اظهارات این روزها چند تن از مسئولان دولتی در خصوص نحوه پرداخت یارانه ها در لایحه بودجه 1404 باید منتظر ماند تا رویکرد دولت برای تعیین وضعیت یارانه ها و مشمولان یارانه مشخص شود و باید دید. که دولت چهاردهم موفق می شود خانوارهای درآمدی را از فهرست مشمولان یارانه حذف کند و تحقق نظام پرداخت عادلانه محقق شود و عدالت پرداختی به ایستگاه نهایی برسد یا نرسد.