زهرا اکرمی: فقر را بیاموز یکی یکی از چالش های نظام آموزشی در ایران است که کمتر به آن توجه می شود. این در حالی است که دانش آموزانی که از فقر یادگیری رنج می برند تفاوت قابل توجهی با کودکان محروم از مدرسه ندارند.

اخیراً کمیسر آموزش ابتدایی وزارت آموزش و پرورش گفت که بر اساس گزارش بانک جهانی، 25 درصد از 80 درصد کودکانی که می توانند به مدرسه بروند، تحت تأثیر فقر یادگیری هستند. به عبارت دیگر: 40 درصد کودکانی که به مدرسه می روند از فقر یادگیری رنج می برند.

از محتوای کتاب های درسی تا امید به آینده

زهرا خمریان معلم در گفت و گو با بازتاب آنلاین درباره علل فقر آموزشی در کشور گفت: یکی یکی از دلایل اصلی یادگیری ضعیف دانش آموزان، سیستم آموزشی ضعیف است. از آنجایی که معلمان به خوبی آموزش ندیده اند، تعداد دانش آموزان و تراکم کلاس ها زیاد است و به دلیل درگیری های زیاد خانواده ها با مشکلات مختلف به ویژه در مناطق کم برخوردار، کمتر می توانند به دانش آموزان کمک کنند. از طرفی محتوای آموزشی کتاب ها بالاست و معلمان وقت کافی برای در دسترس قرار دادن مطالب برای همه دانش آموزان ندارند.

وی با بیان اینکه در دوره آموزش مجازی به دلیل کرونا یا آلودگی هوا هیچکس راهی برای جبران کسری تحصیلی دانش آموزان ندارد، تصریح کرد: در برخی موارد شاهد هستیم که حتی در مقطع متوسطه نیز دانش آموزان فرصت ندارند. برای داشتن اطلاعات پایه صحیح یا پایه های ریاضی آنها بسیار ضعیف است.

این چیزی است که او گفت تحولات اجتماعی در سال های اخیر باعث شده تا دانش آموزان امید خود را نسبت به آینده از دست بدهندگفت: دانش آموزان برای ایجاد تغییر از والدین خود امید و اطمینان می گیرند. از سوی دیگر دانش آموزان محتوای کتاب های درسی را دوست ندارند و این مقاومت ایجاد می کند و واکنش بچه ها این است که تمایلی به رفتن به مدرسه و یادگیری کمتر ندارند. در مقاطع بالاتر که دانش آموزان در سن بلوغ هستند و درگیری های جامعه، خانواده و مدرسه را تجربه می کنند، این وضعیت بدتر می شود.

خماریان با بیان اینکه همه ما آمار ترک تحصیل را می بینیم اما واژه کولا (اشاره به بی تفاوتی) گزیده نمی شود، تصریح کرد: ما آینده بچه ها را می کشیم اما هیچکس جز فعالان صنفی پاسخگوی آن نیست. و.” “معلمان و کسانی که به آموزش اهمیت می دهند، هیچ کاری انجام نداده اند.” حتی در بسیاری از موارد فقط نمره قبولی اعطا می شود تا میزان افت تحصیلی افزایش نیابد و مشکل حل می شود.

وی با بیان اینکه آمار دقیقی از میزان فقر یادگیری وجود ندارد که بین مدارس دولتی و غیرانتفاعی یا مناطق غنی و فقیر تفاوت قائل شود، گفت: اما نتایج کنکور نشان می دهد مدارس غیرانتفاعی که دارای امکانات ویژه هستند، درصد بالاتری دارند. این در حالی است که برخی از مدارس غیرانتفاعی فقط جنبه تجاری دارند، معلمان مجربی را استخدام نمی کنند و به دانش آموزان نمره کیلو می دهند. حتی در برخی موارد، دانش آموزانی که از مدارس انتفاعی به دولت منتقل می شوند، نتایج تحصیلی بدتری دارند. بنابراین ارائه آمار در این زمینه نیاز به بازنگری دارد.

این معلم با بیان اینکه راه حل فوری برای این مشکلات وجود ندارد، تصریح کرد: در درازمدت باید منابع لازم برای تربیت معلم، ارتقای کیفیت نظام آموزشی، تغییر کتب درسی و… به آموزش و پرورش اختصاص یابد بودجه جاری این وزارتخانه تنها با حقوق معلمان مطابقت دارد و هیچ کار خاصی نمی توانید با این شخصیت ها انجام دهید.

یادگیری ضعیف دانش آموزان در مدرسه؛ «دانش‌آموزان به محتوای کتاب‌های درسی علاقه‌ای ندارند»/«مدرسه جذاب نیست، معلمان با انگیزه هستند»

تأثیر آموزش ناکارآمد در دوران کرونا بر فقر یادگیری دانش‌آموزان

محمدرضا نیک نژاد کارشناس حوزه آموزش در گفت و گو با بازتاب آنلاین گفت: فقر در آموزش و پرورش فقط در ایران نیستگفت: پس از آموزش آنلاین در دوران کرونا، نظارت و ارزیابی مناسبی بر دانش آموزان صورت نگرفت و در این مدت آموزش حتی در کشورهایی که از امکانات خوبی در زمینه آموزش آنلاین برخوردار بودند، بی نتیجه بود. اما کشورهای پیشرو به این ناکارآمدی رسیدگی کرده اند.

وی با بیان اینکه بررسی این معضل با پژوهش امکان پذیر است و مشاهدات معلمان نیز فقر یادگیری را تایید می کند، تاکید کرد: آموزش و پرورش در ایران علاوه بر تاثیر وضعیت آموزشی در دوران کرونا، ناکارآمدی های دیگری نیز دارد. از جمله محتوای آموزشی برای دانش آموزان مفید نیست، مدارس جذاب نیستند و معلمان انگیزه ندارند. این عوامل در کنار هم منجر به یادگیری ضعیف شده است.

نیک نژاد با بیان اینکه مشخص است دانش‌آموزانی که در دوران کرونا با این ناکارآمدی‌ها مواجه شده‌اند در چه سطحی هستند، گفت: در کشورهای پیشرفته بعد از کرونا سعی کردند آموزش را کارآمدتر کنند و شرایط را پشت سر بگذارند تا روند آزمایشی بهبود یابد. و خطاها. اما هیچ کس این دانش آموزان را دنبال نمی کند و هیچ کاری برای بهبود وضعیت تحصیلی آنها انجام نشده است و به همین دلیل این دانش آموزان عقب مانده اند آموزش و پرورش هزار و یک مشکل دارد و آموزش در اولویت این نهاد نیست. در نظام آموزشی مشکلات ساختاری، اختلافات جناحی و سیاسی و ناکارآمدی های فراوان وجود دارد، بودجه کافی نیست، مدارس مشکلات زیادی دارند و معلمان ناراضی هستند. زمانی که فردی بخواهد در جهت بهبود وضعیت آموزشی قدمی بردارد این وضعیت مشکلاتی را ایجاد کرده است.

این کارشناس آموزش و پرورش گفت: راهکارهای مجربی برای حل این مشکلات در کوتاه مدت وجود دارد، اما حل این وضعیت در بلندمدت نیازمند کار مقدماتی است. الزاماتی که باید رعایت شود شامل افزایش بودجه آموزش و پرورش، توجه بیشتر به محتوای کتاب‌های درسی، کاهش حجم کتاب‌های درسی با حذف موضوعات غیرقابل اجرا و گریزان، در نظر گرفتن وضعیت معلمان و بهینه‌سازی تدریس در دراز مدت این روند ممکن است یک یا دو دهه طول بکشد، اما نتیجه خواهد داد. البته دو دهه پیش این موضوعات مطرح بود اما هیچکس به آن توجهی نکرد وگرنه امروز در آموزش و پرورش با این بحران ها مواجه نمی شدیم.

۲۳۳۲۳۳

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما