غزل زیاری: در زیر زمین جنگل های نیمه گرمسیری جزیره شیموشیما در ژاپن، محیطی بسیار تاریک و مرطوب، گیاهان انگلی به نام بلوط زندگی می کنند که از ریشه گیاهان دیگر تغذیه می کنند.
نکته جالب این است که مکانیسم پراکندگی دانه بلوط برای بیش از یک قرن یک راز باقی مانده است.
قبلا گفته می شد که دانه های کوچک درختان بلوط توسط باد حمل می شود، اما با کمی دقت می توان دریافت که در قسمت های پایینی این جنگل های نیمه گرمسیری باد بسیار کمی می بینیم.
برخی از گونه های بلوط دارای رنگ قرمز روشن و شبیه توت فرنگی هستند که به دلیل ظاهر جذاب و متفاوتی که دارند، پرندگان و خرگوش ها را برای خوردن جذب می کنند و به این ترتیب دانه های آن ها را پراکنده می کنند. اما گونه های دیگر بلوط از جمله گونه Balanophora subcupularis رنگی کدر و بوی مخمری دارند که احتمال تداخل در تولید مثل دانه های آنها توسط مهره داران را به حداقل می رساند و بنابراین مکانیسم گرده افشانی آنها هنوز نامشخص است.
روش ها و اکتشافات تحقیق
تخصص سئوتسوگو کنجی، یکی به گفته گیاه شناسان دانشگاه کوبه، نقش آن در درک تعاملات بین این گیاهان انگلی و اکوسیستم های اطراف آنها اغلب نادیده گرفته می شود، اما نقش مهمی در پراکندگی بذر این گیاهان ایفا می کند.
او و اعضای تیمش بیش از 100 ساعت به مشاهده گیاهان پرداختند و در شبی که این گیاه شکوفا شد یا میوه داد، ده ها هزار عکس گرفتند و در عین حال حیواناتی که به این گیاه آمدند را شناسایی کردند.
علاوه بر این، آنها در دو آزمایش جداگانه، حذف حیوانات و تغذیه بذر را در نظر گرفتند تا مشخص کنند آیا حیوانات نشان داده شده در عکس ها واقعاً در گرده افشانی و پراکندگی دانه های گیاه مؤثر بوده اند یا خیر.
یک معجزه نادر که توسط مورچه ها و جیرجیرک ها ثبت شده است!
در همین راستا، تیم دانشگاه کوبه دو مقاله منتشر کرد که نشان میدهد این گونه خاص از بلوط توسط مورچهها و جیرجیرکهای شتر گردهافشانی میشود که برای گرفتن گرده و شهد از گیاه به سراغ آنها میروند. لازم به ذکر است که همین گونه جانوری بعدها از برگ های گوشتی حامل دانه های این گونه بلوط تغذیه می کند و به پراکندگی بذر آن کمک می کند.
سئوتسوگو توضیح داد: «روشن است که بسیاری از گیاهان برای گرده افشانی به حشرات متکی هستند. اگرچه همکاری حشراتی مانند مورچه و جیرجیرک در این گیاه نادر است. در عین حال، بسیاری از گیاهان نیز از پرندگان و پستانداران برای پراکنده کردن میوه های خود استفاده می کنند، و حتی زمانی که جیرجیرک ها یا سایر بندپایان کوچک این نقش را بر عهده می گیرند، این بسیار نادر است. وقتی یک حیوان می تواند هر دو را انجام دهد جالب تر است، و منحصر به فرد است که همان بی مهرگان این کار را انجام می دهد.
این گیاه شناس دانشگاه کوبه معتقد است که این ترکیب نادر از نقش گرده افشانی و پراکندگی بذر می تواند تحت تأثیر دو عامل باشد. یکی این گونه خاص از بلوط در اواخر سال شکوفا می شود، زمانی که بسیاری از گرده افشان های معمولی مانند زنبورها کمتر فعال هستند. علاوه بر این، سایت مورد مطالعه جزیره کوچکی در لبه شمالی دامنه گیاه است که ممکن است بر عدم تنوع گردهافشان و پراکندهکننده تأثیر بگذارد.
منبع: scitechdaily
۵۸۳۲۱