مبارزه مستمر، همه جانبه، علمی و تخصصی با مظاهر مختلف فساد بویژه مفاسد اقتصادی، همواره در رأس اولویت های دستگاه قضایی در دوران تحول و تعالی قرار داشته است.

به گزارش مانیبان، همانطور که رئیس قوه قضائیه اعلام کرد، مبارزه با مفاسد اقتصادی در عرصه ها و بخش های مختلف به صورت جدی در دستگاه قضایی ادامه دارد و این امر به هیچ وجه نمی تواند در دستگاه قضایی متوقف شود. در همین راستا طی مدت اخیر اخبار امیدوارکننده ای مبنی بر تعیین تکلیف پرونده های مفاسد اقتصادی و اعمال حقوق بیت المال در اثر تشریفات دقیق و مستمر قضایی به گوش مخاطبان و نظر مردم و افکار عمومی رسیده است.

یکی یکی از مواردی که اخیرا مورد توجه مردم قرار گرفت، پرونده شرکت چای دباش بود. در همین راستا امروز «صالحی» دادستان و انقلاب تهران از صدور کیفرخواست 613 صفحه ای برای پرونده چای دباش و تقدیم آن به دادگاه خبر داد.

وی در این خصوص گفت: در پرونده چای دباش 63 نفر که تعدادی از آنها کارمند بانک، تعدادی دیگر از کارکنان وزارت جهاد کشاورزی، وزارت حراست و سازمان تجارت و توسعه هستند، اتهاماتی وارد شده است. و چند تن از مدیران و نمایندگان گروه دباش و شرکت های وابسته به آن تعلق دارند.

صالحی با بیان اینکه در این پرونده که از اواخر سال 1401 تشکیل شد، از 33 نفر متخصص در رشته های مختلف استفاده شد، گفت: از نظر گستردگی و پیچیدگی موضوعات در این پرونده، بررسی دقیق و تفصیلی با انجام شد. مشاوره از کارشناسان حقوقی

دادستان تهران با بیان اینکه پرونده چای دابش به همراه ضمائم آن دارای 350 جلد و 70 هزار صفحه است، گفت: اتهامات متهمان اصلی این پرونده اخلال بزرگ و مهم در نظام اقتصادی و پولی کشور معاونت در این سمت است. تحصیل مال غیر قانونی و نیز پرداخت و قبول رشوه.

صالحی ادامه داد: در مورد فوق علاوه بر مشکلات و تخلفات ارزی گروه دباش، بیش از 30 میلیارد تومان تسهیلات بانکی بدون ضوابط و مقررات در اختیار این گروه قرار گرفت که 9 میلیارد تومان آن شکست خورده است.

دادستان تهران خاطرنشان کرد: تاکنون دارایی های شناسایی و ضبط شده از متهمان اصلی این پرونده حدود 20 میلیارد تومبه است.

لازم به ذکر است که پردازش کیس چای دباش تنها می باشد یکی یکی از مواردی است که نشان از جدیت دستگاه قضایی در تعیین تکلیف پرونده های مفاسد اقتصادی و اعمال حقوق بیت المال دارد و طی مدت اخیر موارد مشکوکی در این خصوص مورد توجه و افکار عمومی قرار گرفته است. ; به گفته حجت الاسلام والمسلمین خلیلی معاون اول قوه قضائیه در اول تیرماه سال جاری در پی اقدامات دستگاه قضایی با مفاسد 323 میلیارد تومان به بیت المال عودت داده شد. 58 میلیارد تومان از برخی شرکت ها در قالب معوقات بانکی توسط واحدهای مجموعه های اجرایی و 40 میلیارد تومان اعتبارات دولتی وصول شده است.

پرونده بابک زنجانی یکی مورد مهم دیگر مبارزه با مفاسد اقتصادی است که در آن قوه قضاییه اقدامات خاصی را سازماندهی کرده است که به نتیجه می رسد. 30 بهمن سال گذشته نیز حجت الاسلام محسنی آژه ای در جلسه شورای عالی قضایی از بازگشت بدهی های بابک زنجانی به کشور پس از 10 سال خبر داد.

شایان ذکر است که مجموع بدهی های بابک زنجانی به وزارت نفت حدود 120 میلیارد تومان بوده که تمامی این بدهی ها با پیگیری های قضایی به بیت المال برگشت داده شده است.

بدهی پرداختی زنجانی 69.7 برابر بودجه وزارت ارتباطات، 8.21 برابر بودجه وزارت کشور، 56.3 برابر بودجه وزارت اقتصاد و 40 برابر بودجه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری بوده است.

در مورد دیگر مفاسد بزرگ اقتصادی، قوه قضائیه اقدامات مهمی را ترتیب داده است. به عنوان مثال در مورد گروه رستمی صفا، تعداد قابل توجهی به بیت المال بازگشته است.

گفتنی است «محمد رستمی صفا» مالک گروه صنعتی رستمی صفا، متهم اصلی پرونده «گروه رستمی صفا» و بانک بدهکار بخش غیردولتی پیش روی سیستم بانکی کشور است. فرد مذکور و اعضای خانواده وی در سال های 1380 تا 1386 با تأسیس شرکت ها و کارخانه های متعدد داخلی و خارجی دریافت تسهیلات و اعتبارات ریالی و ارزی از بانک های مختلف را آغاز کرده بودند. قوه قضائیه نیز مانند سایر پرونده های مبارزه با مفاسد اقتصادی، علاوه بر رسیدگی دقیق و جامع به این پرونده، به دنبال استرداد وجوه بیت المال نیز بود. گفتنی است محمد رستمی صفا متهم اصلی پرونده گروه رستمی صفا در ۲۴ دی ماه ۱۴۰۲ برای اجرای حکم ۱۵ سال حبس وارد زندان شد.

در مورد گروه اعظم نیز مانند رستمی صفا، علاوه بر تشریفات دقیق و جامع قضایی، اقدامات مقتضی برای احیای حقوق بیت المال انجام شد.

عباس ایروانی متهم اصلی پرونده فوق در سه پرونده خود با عنوان «اخلال جدی در نظام اقتصادی کشور با توسل به قاچاق سازمان یافته و حرفه ای قطعات خودرو در سطح وسیع»، «ادعا دخالت در اخلال بزرگ». نظام اقتصادی کشور از طریق تغییر نظام پولی و مبادله ای کشور، از طریق تحصیل غیرقانونی و غیرقانونی دارایی ها و وجوه کلان از شبکه بانکی، «کمک به جعل عناصر مختلف گواهی بازرسی از طریق پرداخت وجه به منظور جعل گواهی» و… محاکمه و مستوجب مجازات قانونی وی محکوم شد و علاوه بر آن وجوه در این پرونده به بیت المال مسترد شد.

آبان ماه گذشته القاصی رئیس دیوان عالی استان تهران با اشاره به روند رسیدگی به پرونده مبادله کریپتولند با بیش از 51 هزار شاکی خصوصی، اظهار داشت: طی روند رسیدگی به این پرونده در دادگاه با حضور 24 هزار و 802 شاکی به نتیجه رسید. برای حل و فصل دعاوی صورت گرفت؛ کیف پول الکترونیکی متهم اصلی پرونده صرافی کریپتولند با دستور قضایی شناسایی و اقدامات فنی لازم برای حفظ اموال کاربران و مالباختگان انجام شد؛ همچنین مبلغ یک و نیم میلیون دلار پول برداشت شده از یکی یکی از متهمان فراری به خارج از کشور بازگردانده شد. همچنین دو متهم اصلی پرونده مذکور به ۱۵ و ۸ سال حبس تعزیری و پرداخت جزای نقدی و جزای نقدی ۵۱ هزار شاکی خصوصی به صورت ارزی و ریالی و ۵ متهم دیگر نیز به حبس تعزیری محکوم شدند. از 1 تا 5 سال اقدامات مناسب برای حل و فصل مطالبات با طلبکاران باقی مانده در حال انجام است.

شایان ذکر است، دی ماه گذشته القاصی رئیس دیوان عالی استان تهران از تحقق یک میلیارد و ۶۸۴ میلیون تومان در مرحله رسیدگی در ۷ پرونده مربوط به نظام بانکی خبر داد.

«صالحی» دادستان تهران مرداد این ماه در حاشیه یکی وی از جلسات شورای عالی قضایی به ارائه آماری از ضبط وجه در مرحله تحقیقات مقدماتی پرداخت و گفت: از ابتدای سال 1400 تا پایان سال 1402 حدود 46 هزار میلیارد تومان در مرحله تحقیقات مقدماتی کشف و ضبط شد. تحقیقات مقدماتی در دادسرای تخصصی جرائم اقتصادی. در 4 ماه اول سال 1403، 101 کوادریلیون تومبا در مرحله تحقیقات مقدماتی تکمیل شد.

اوایل مهرماه امسال «صالحی» رئیس دیوان عالی استان تهران از مزایده پنج خودروی شرکت کروش برای پرداخت مطالبات مالباختگان در مرحله تحقیقات مقدماتی خبر داد. این مزایده از تاریخ 9 الی 16 می باشد. مهر مقرر شد وجوه حاصل از فروش ملک در این مزایده صرف جبران مطالبات شاکیان شود.

گفتنی است رئیس قوه قضائیه در جلسه بیست و ششم شورای عالی قوه قضاییه شهریور وی در سال جاری خاطرنشان کرد: قوه قضاییه یکی از ادارات و مجموعه های پیشرو در امر خطیر مبارزه و مبارزه با فساد است. به هیچ وجه نباید از مبارزه با فساد در عرصه های مختلف اعم از اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و امنیتی غافل شد. فساد از درون مسری و پوچ است. اگر از بحث جدی مبارزه با فساد غفلت کنیم، کشور، مردم و نیروهای نظام آسیب خواهند دید. البته ممکن است روش ها و روش های مقابله با فساد در مقاطعی و بنا به مقتضیات متفاوت باشد، اما در اصل مقابله با فساد تردیدی وجود ندارد.

رئیس قوه قضاییه در همین جلسه اظهار داشت: همه ما در قبال برخی ناهنجاری های اجتماعی و فرهنگی که وجود دارد مسئولیم و نمی توانیم نسبت به این ناهنجاری ها بی تفاوت بمانیم. در این زمینه باید به مقوله تعلیم و تربیت بیشتر توجه کرد و اقدامات پیشگیرانه و با قدرت و گستردگی بیشتری اعمال کرد. این سوال در حوزه مسائل اقتصادی نیز صدق می کند. فساد اقتصادی موجب ناامیدی و کاهش سرمایه اجتماعی و افزایش اختلاف طبقاتی می شود. در این مورد، انجام اقدامات پیشگیرانه بسیار ضروری است. همه مسئولان ذیصلاح قضایی از رؤسا و دادستان ها گرفته تا ادارات پیشگیری، نظارت و راهبردی باید با قدرت و تلاش بیشتری وارد این عرصه شوند.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما