الهه جعفرزاده: از منظر جامعه شناختی، تغییرات اجتماعی در شرایط کنونی شتاب بیشتری گرفته است و جامعه ایران به سرعت در حال تغییر است. این تغییرات ممکن است موقتی بوده و تأثیر قابل توجهی بر وضعیت جامعه نداشته باشد و یا دائمی باشد و به طرق مختلف بر زندگی اجتماعی تأثیر بگذارد.
امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس و آسیب شناس اجتماعی در گفت و گو با مگتو، سال گذشته جامعه ایران را ارزیابی کرد و گفت: تغییر اجتماعی همیشه یک امر مثبت در بطن جامعه است. مشارکت جامعه از این تغییرات خرسند خواهد شد. جامعه امروز ما بسیاری از نارضایتی های خود را در قالب واکنش های مختلف و یا بروز رفتارهای جمعی بروز می دهد. به عنوان نمونه می توان به مشارکت حداقلی مردم (نسبت به سال های گذشته) در انتخابات اخیر اشاره کرد. که بیانگر رفتار جمعی با هدف ایجاد نارضایتی از وضعیت موجود است.»
متن کامل این گفتگو را در ادامه می خوانید:
اگر بخواهید به مهمترین تغییر اجتماعی در سال 1402 اشاره کنید، آن تغییر از دیدگاه شما چیست؟
“کوچک شدن طبقه متوسط” تغییر بسیار مهمی است که در سال 1402 بیش از هر زمان دیگری با آن روبرو هستیم. به گفته لوید وارنر، جامعه شناس آمریکایی، «طبقه متوسط نیروی محرکه جامعه است». نیرویی که برانگیزاننده، برانگیخته و جامعه را به حرکت وا می دارد. این لایه سپر مقاومتی لایه های زیرین در مقابل لایه های بالایی است و ضعیف شدن آن به عنوان زنگ خطر عمل می کند.
تضعیف طبقه متوسط چه تاثیری بر وضعیت عمومی جامعه دارد؟
با لاغر شدن طبقه متوسط جامعه، قدرتی که پتانسیل ثبات و ثبات حکومت و حکومت را دارد کاهش می یابد و ممکن است ثبات اجتماعی جامعه را تهدید کند.
چرا به این می گویید تهدید؟
همانطور که گفتم طبقه متوسط موتور محرکه جامعه است و زمانی که این طبقه به دلیل دانش و اطلاعات خود فرو می ریزد، طبقه پایین را به حرکت در می آورد و می تواند آنها را علیه طبقه بالا، دولت و دولت قرار دهد. در پاییز امسال، طبقه متوسط به طبقه پایین اطلاع می دهد که طبقه بالا برای شما ارزشی قائل نیست. در واقع این افول طبقه متوسط است که سطوح پایین جامعه را به حرکت در می آورد و آنها را متوجه تضییع حقوقشان می کند. بعد از این اتفاق قطعاً دلایل نارضایتی اجتماعی در جامعه بیشتر می شود و این خطرناک است.
چه عواملی در تضعیف طبقه متوسط نقش دارد؟
جهل، رانت، رشوه، تقلب در وعده ها، رابطه مداری و بدرفتاری در جامعه ما زیاد است و این بر هیچکس پوشیده نیست. اقتصاد بیمار است و تورم بیداد می کند. مجموعه این عوامل به طبقه متوسط فشار وارد می کند و منجر به نابودی آن می شود.
اگر بخواهیم تحولات آموزش و پرورش را بررسی کنیم، میتوان گفت که «اخراج معلمان» یکی از چشمگیرترین رویدادهای سال 1402 است. تو در مورد آن چه فکر می کنی؟
این بدترین اتفاق امسال بود. دانشگاه به استاد احترام می گذارد. اخراج اساتید برجسته دانشگاه بی احترامی به دانشگاه و دانشجویان آن است. زیرا این اساتید و فارغ التحصیلان هستند که در مورد رتبه علمی یک دانشگاه تصمیم می گیرند. مشکل دیگری که در این زمینه حائز اهمیت است، دامن زدن به بی اعتمادی در بین دانشجویان است.
این بی اعتمادی چگونه در بین دانش آموزان ایجاد می شود و چه پیامدهایی دارد؟
دانشجو اخراج یک استاد را به این دلیل می داند که دولت حوصله شنیدن نظرات مخالف را ندارد و سعی می کند فقط افرادی را که توسط او شناخته شده اند منصوب کند. او اساتید ارشد را به دلایل مختلف از جمله طرز تفکرشان از تدریس منع می کند و ترجیح می دهد فردی را که می خواهد جایگزین کند. این اتفاق نه تنها باعث مشکوک شدن دانشجویان به دولت می شود، بلکه باعث می شود که نسبت به استاد جدید بدبین شوند و حتی با او بی احترامی کنند.
در یک سال گذشته چقدر در جامعه زنان کشور شاهد بوده ایم؟
زن امروز در مطالبه حقوق و بیان مطالباتش با نسل گذشته تفاوت دارد. او دیگر ساکت نیست و جور دیگری دعوا می کند. به عنوان عضوی از جامعه، زنان تلاش میکنند تا جایگاهشان بیشتر مورد احترام باشد، خواستههایشان شنیده شود و فرصتی برای ابراز وجودشان فراهم شود. امروزه تغییرات فردی و اجتماعی در جامعه زنان باعث شده است که طبقه خاکستری و حجابپوشان تحت تأثیر قرار گرفته و برای بهبود وضعیت موجود گامی رو به جلو بردارند.
سال 1401 و سیل اعتراضات روزهای سختی برای همه بود. مردان و زنانی که در این دوران زندگی کرده اند از سنگ و چوب ساخته نشده اند، احساسات دارند، صحبت می کنند، اعتراض می کنند. همچنان شاهد اعتراض زنان محجبه و بی حجاب هستیم. این اعتراضات واکنشی است به اقداماتی که در قالب فشار اجتماعی بر آنها تحمیل شده است.
آیا این تغییرات را مثبت می بینید؟
به طور طبیعی. تغییرات همیشه مثبت و به نفع جامعه است. از منظر جامعه شناسی، جامعه حتی برای لحظه ای بدون تغییر نمی ماند. باید توجه داشت که جامعه ایران دیگر یک جامعه سنتی نیست. جامعهای با چهارده تا پانزده میلیون فارغالتحصیل امروز، جامعهای عقلگرا است. 63 درصد از جمعیت دانش آموزی کشور را زنان تشکیل می دهند و این نشان می دهد که زنان جامعه ما دیگر بی سواد نیستند بلکه مانند نسل قدیم تحصیل کرده و آگاه به حقوق خود هستند. وقتی اعتراض می کنند به این دلیل است که می دانند و می بینند که بخشی از حقوقشان ضایع می شود. شک نکنید که آنها از این طریق پیروز خواهند شد و این دیر یا زود اتفاق خاصی است، اما سوختی وجود ندارد. این هم یک تغییر اجتماعی است، ممکن است سال ها طول بکشد، اما یک روز این اتفاق خواهد افتاد. فراموش نکنید که در جوامع توسعه یافته شتاب تغییر سریعتر و در جوامع عقب مانده کندتر است.
بیشتر بخوانید:
تبخیر طبقه متوسط در ایران/ هر ساله 5 درصد در آمار اقدام به خودکشی قرار می گیرد
واکنش یک جامعه شناس به فیلم تکان دهنده رتبه های برتر کنکور/مهاجرت به مقطع راهنمایی و ابتدایی رسید.
۴۷۲۳۲