سکه های کشف شده توسط دو نوجوان 17 ساله در استان فارس در حراجی در آمریکا فروخته شد. یک سکه طلای دوران هخامنشیان نزدیک به 9 میلیارد تومان و یک سکه دیگر نیز بیش از 6 میلیارد تومان چکش خورد.
بازتاب آنلاین به نقل از هفت صبح یک سال پیش. یکی رسانه های میراث فرهنگی با انتشار گزارشی از حضور دو پسر 17 ساله خبر دادند یکی 600 سکه تاریخی در استان فارس کشف شد. اکنون مشخص شده است که برخی از این سکه ها در حراجی در نیویورک و سه مورد از آنها به قیمت های متورم فروخته شده است.
به عنوان مثال یک سکه طلای دوران هخامنشیان نزدیک به 9 میلیارد تومان و یک سکه دیگر نیز بیش از 6 میلیارد تومان چکش خورد. اما چگونه دو نوجوان توانستند این سکه ها را به یک حراجی معتبر در نیویورک برسانند؟ مشتریان این دو نوجوان چه کسانی بودند و چقدر از قاچاق میراث فرهنگی کشور درآمد داشتند؟
آبان ماه گذشته رسانه صدای میراث گزارش داد که حفاران غیرمجاز 600 سکه تاریخی را از محوطه باستانی بیضا شیراز در حوالی شهر سپیدان کشف کرده و درصدد فروش آن به قاچاقچیان اشیای تاریخی هستند. منابع محلی در منطقه اعلام کردند حفاری های این سکه ها دو پسر 17 ساله بوده و سکه های کشف شده مربوط به دوره های مختلف تاریخی است.
به طور دقیق تر، 380 سکه سلوکی، 97 سکه از زمان اسکندر مقدونی و 19 سکه هوور از این دوره وجود دارد. یکی شاهنشاهان ایرانی در شیراز و 1 سکه مازئوس از مازائوس. یکی ساتراپ های هخامنشی و دو سکه فنیقی در این محوطه باستانی کشف شد که از محبوب ترین سکه های اشیای باستانی به شمار می روند. با این حال، نه تنها دو نوجوان 17 ساله، بلکه سایر حفاری های غیرقانونی نیز به تنهایی نمی توانند اشیاء تاریخی را به حراجی بزرگ در نیویورک بفرستند. اینجاست که خریداران و قاچاقچیان وارد بازی می شوند.
خریداران از دبی و بحرین صف کشیدند
به گفته منابع محلی، پس از کشف بزرگ این دو نوجوان، خریداران عتیقه در شیراز به سراغ آنها رفته و ارقام مختلفی را برای خرید سکه ها به آنها پیشنهاد می کنند. دلیل این امر این بود که از بین این 600 سکه، سکه های کمیاب و پرطرفدار پیدا شد که در سایت حراج CNG نیویورک نیز به آن اشاره شده است.
یک خریدار از تهران، دو خریدار از شیراز و دو خریدار از کرمانشاه به آنها مراجعه کردند. در این محموله یک قاچاقچی معروف اشیای تاریخی شاغل در شیراز به نام ساسان حضور داشت. یکی خریداران دیگر، پسر یکی او یکی از برجسته ترین فعالان بازار غیرقانونی اشیای تاریخی بود که برای دیدن و خرید این سکه ها از دبی به ایران آمد. همچنین گفته شده است که خریداران دیگری از دبی و بحرین برای خرید این محموله اقدام کرده اند. با این حال، هرگز روشن نشد که در نهایت چه بود یکی آنها این 600 سکه را از آنها خریدند و به نیویورک آوردند.
3 سکه غیر ممکن 17 میلیارد تومان
پس از انتشار این ماجرا، تا حدود یک ماه پیش خبری از سرنوشت این سکه ها منتشر نشد تا اینکه حدود یک ماه پیش مشخص شد که سه عدد از این سکه ها در حراج تخصصی سکه CNG در نیویورک به حراج گذاشته می شود. در نهایت روز چهارشنبه این سه سکه با قیمت تورم فروخته شد. سکه اول یک سکه نادر چهار درهم «شاه پارسه» از دوره تخت جمشید و دور هخامنشیان بود که قیمت پایه آن 45000 دلار تخمین زده شد. با این حال، در نهایت به قیمت نهایی 110000 دلار فروخته شد. یعنی کمی بیش از 8 میلیارد و 900 میلیون تومان!
سکه بعدی سکه یک درهم وهبرز است که با قیمت پایه 12000 دلار عرضه و به قیمت 22500 دلار فروخته شد. یعنی خریدار این سکه یک میلیارد و 822 میلیون تومان برای تملک آن هزینه کرده است. سکه پایانی سکه طلای هرمز اول پادشاه ساسانی است که حراج آن با قیمت پایه 65 هزار دلار آغاز شد و در نهایت 80 هزار دلار معادل 6 میلیارد و 480 میلیون تومان فروخته شد. یعنی این سه سکه با هم بیش از 17 میلیارد و 200 میلیون تومان فروخته شد. بر اساس قوانین این مزایده، 20 درصد وجوه حاصل از فروش به حراجی و مابقی 13 میلیارد و 762 میلیون تومان در جیب قاچاقچیان قرار گرفت.
سکه نقره ۷۷۰ میلیون تومان
اما این سه سکه تنها سکههایی نیستند که از شیراز به نیویورک آمدهاند و حراج سیانجی اعلام کرده است که تا 18 روز آینده 15 سکه دیگر از دورههای هخامنشی و ساسانی را به حراج خواهد گذاشت که احتمالاً مربوط به محمولههای دو 17 است. -پسربچه های شیرازی علاوه بر این در روزهای اخیر بیش از ده سکه نقره ساسانی در این حراج رونمایی شده است که بیشتر آنها پشت و روی سکه است. تصاویری از شاهان ساسانی، آتشکده و آتشکده به تصویر کشیده شده بود و فروش آنها منوط به قیمت های متورم بود. به عنوان مثال یکی سکههای آن آذر «میدخت» دختر خسرو پرویز به وزن 75/3 گرم است و روی آن تصویر نیمتنه خسروپرویز با نام آذرمیدخت به پهلوی دور نیمتنه پادشاه ساسانی حک شده است. قیمت پایه این سکه 6000 دلار است اما 10000 دلار معادل 770 میلیون تومان برآورد شده است.
سایت حراج سی.ان.جی به منشاء این سکه ها اشاره ای نکرده و فقط در توضیحات آنها نوشته است که از آسیای میانه می آیند. این در حالی است که تصاویر منتشر شده در این سایت با تصاویر برخی از سکه ها که از بیضای شیراز در سال گذشته گرفته شده، مطابقت دارد. این مزایده همچنین برای جلوگیری از اختلافات حقوقی در نظر گرفته شده است یکی برخی از سکه ها را به عنوان سکه های یونان شرقی، البته با تصویر، معرفی کرد یکی مربوط به سکه های قاچاق از شیراز است.