درختان زیتون در شمال لبنان رایج است، اما در روستای بشاله چند درخت وجود دارد که واقعا قدیمی به نظر می رسند. شاخههای این درختان در جهتهای غیرقابل پیشبینی رشد میکنند و تنههای خاکستری و پیچخورده آنها با سوراخها و شکافهای بسیار بزرگ پر شده است. بسیاری از مردم بر این باورند که این درختان هزاران سال قدمت دارند و به درختان نوح شهرت دارند زیرا منشا شاخه های زیتونی هستند که توسط کبوترها به کشتی نوح برده می شد.
به گزارش زومیت، دانشمندان اکنون سن دقیق درختان بشاله را تعیین کرده و دریافته اند که بیشتر این درختان حدود 500 سال سن دارند. ولی یکی یکی از درختان عظیم الجثه با قطر حدود چهار متر، بیش از 1100 سال قدمت دارد. ماه گذشته، تیمی از دانشمندان مقالهای منتشر کردند که در آن گزارش شد که این درخت زیتون قدیمیترین درخت زیتون در جهان است.
جی. جولیو کامارویک درختکار از مؤسسه بومشناسی پیرنه در ساراگوزا، اسپانیا که رهبری مطالعه درختان بشال را بر عهده داشت، میگوید تعیین سن درختان زیتون یک چالش علمی است.
این درختان در مناطقی مانند مدیترانه از اهمیت فرهنگی، معنوی و اقتصادی بالایی برخوردار هستند. با این حال، برخی دیگر از درختان زیتون بزرگ هنوز به درستی تاریخ گذاری نشده اند. این درختان اغلب حلقه های رشد منظمی ندارند یا حلقه ها به راحتی دیده نمی شوند.
حلقه های سالانه درختان زیتون اغلب نامنظم یا حتی از بین می روند
بیشتر گونه های درختی حلقه های سالانه تشکیل می دهند. محققان می توانند تعداد حلقه های موجود در چوب نمونه های زنده را بشمارند و سن درخت را به طور دقیق تعیین کنند.
این عمل شاخه ای جداگانه از مطالعات علمی است و درختکاری نامیده می شود. این مطالعات که عمدتاً بر اساس تجزیه و تحلیل حلقههای درختی است، تا کنون اسرارهایی مانند زمان اقامت وایکینگها در نیوفاندلند کنونی را کشف کردهاند.
اما تاریخچه درختان زیتون که دانشمندان معتقدند صدها سال عمر می کنند با دیگر درختان متفاوت است. حلقه های سالانه این درختان اغلب نامنظم و یا حتی گم می شوند. علاوه بر این، درختان زیتون مسن معمولا دارای تنه های متعدد، فضای داخلی توخالی و سایر تغییرات رشدی هستند که تعیین سن آنها را دشوار می کند.
حتی دانشمندان حرفهای نیز با حلقههای درخت زیتون مشکل دارند: یک مطالعه قبلی نشان داد که تعداد حلقههای درخت گزارششده در زمانی که آزمایشگاههای مختلف نمونههای چوب را از همان درختان زیتون دریافت میکردند، سه برابر بود.