بررسی نرخ بیکاری، نرخ مشارکت نیروی کار و نرخ اشتغال در کشور نشان می دهد که زنان همچنان جایگاه بسیار پایین تری نسبت به مردان در اقتصاد ایران دارند.
به گزارش تجارت نیوز، بازار کار ایران معمولاً با چالش های زیادی مواجه است، اما این چالش ها برای زنان بیشتر به چشم می خورد. از دستمزد کمتر گرفته تا شرایط فرهنگی و نقش مادر. گاهی اوقات اجازه کار ندارند، حتی اگر فرصت کار داشته باشند، فرصت کمتری برای پیشرفت دارند.
بر این اساس زنان برای رسیدن به موقعیت اقتصادی با مشکلات فراوانی روبرو هستند. نگاهی به رویکرد برنامه های توسعه کشور نیز نشان می دهد که وضعیت اقتصادی زنان در مقاطعی نادیده گرفته شده و در عوض بر نقش فرزندآوری، مادری و مشاغل خانگی تاکید شده است. برنامه ششم و هفتم توسعه نیز با همین رویکرد تدوین شد. تکلیف برنامه هفتم توسعه هنوز مشخص نیست اما دور از انتظار نیست که با این رویکرد تصویب شود.
نیمی از جمعیت کشور را زنان تشکیل می دهند. جمعیتی که توانمندسازی آنها در بازار کار موجب توسعه اقتصادی کشور می شود. گزارشی که در روزهای اخیر از سوی مرکز آمار ایران منتشر شد، وضعیت منابع انسانی کشور را مورد بحث قرار داده است. بر این اساس، نرخ بیکاری جمعیت 18 سال و بالاتر در سال گذشته 16.3 درصد بوده است.
همانطور که این داده ها نشان می دهد، نرخ بیکاری برای جمعیت 18 ساله و بالاتر در سال گذشته برای زنان 27.8 درصد و برای مردان 13.5 درصد بوده است. به عبارت دیگر نرخ بیکاری زنان دو برابر مردان بوده است.
در سال گذشته نرخ اشتغال در سراسر کشور 37.2 درصد بوده است. این میزان برای زنان 11.4 درصد و برای مردان 63 درصد بوده است. به عبارت دیگر نرخ اشتغال مردان حدود پنج برابر زنان بوده است.
بیکاری زنان فارغ التحصیل دانشگاهی دو برابر مردان است
نکته دیگر سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیلان دانشگاهی از کل بیکاران است. برای کل کشور این نسبت 40 درصد است. در این میان، سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیلان دانشگاهی از کل بیکاران برای مردان 27.1 درصد و برای زنان 71 درصد بوده است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در میان فارغ التحصیلان دانشگاهی برای مردان 8.3 درصد و برای زنان 19.1 درصد بوده است. این نرخ برای مردان 10.6 درصد و برای زنان 24.5 درصد است.
نرخ بیکاری در میان فارغ التحصیلان دانشگاهی برای مردان 5.9 درصد و برای زنان 17.3 درصد بود. مقایسه این داده ها نشان می دهد که نرخ بیکاری زنان فارغ التحصیل مقاطع مختلف تحصیلی دو تا سه برابر بیشتر از مردان است.
به ازای هر 100 مرد شاغل، 14 زن شاغل وجود دارد
پیش از این، فردای اختاز نوشته بود که در اقتصاد ایران به ازای هر صد مرد شاغل، تقریبا 14.1 زن شاغل وجود دارد. این وضعیت که ناشی از مشارکت اقتصادی بسیار پایین زنان در ایران و همچنین نرخ بیکاری بیشتر آنان است، در همه بخشهای اقتصادی وجود ندارد.
در بخش هایی مانند مالی و بیمه، بهداشت و آموزش، که تقاضای زیادی برای کارگران ماهر و تحصیل کرده وجود دارد، تعداد زنان شاغل حتی بیشتر از مردان است. این مشکل می تواند یکی برای برجسته کردن علل اقتصادی مشارکت پایین زنان.
کدام استان ها بیشترین نرخ بیکاری را دارند؟
در بخشی دیگر از این گزارش ها به وضعیت استان ها با توجه به نرخ بیکاری جمعیت 15 سال به بالا پرداخته شده است.
آن طور که داده های این سازمان نشان می دهد، استان های سیستان و بلوچستان (13.5 درصد)، هرمزگان (11.8 درصد)، لرستان (11.6 درصد)، چهارمحال و بختیاری (11.5 درصد) و کرمانشاه (11، 2 درصد) بیشترین درصد را به خود اختصاص داده اند. مقادیر برای نرخ بیکاری پس از این پنج استان، خوزستان (10.7 درصد)، اردبیل (10.7 درصد) و کردستان (9.7 درصد) بیشترین نرخ بیکاری را دارند.
استان های مازندران (5.1 درصد)، خراسان رضوی (5.3 درصد)، تهران (5.4 درصد)، خراسان جنوبی (5.5 درصد) و ایلام (5.7 درصد) نیز کمترین نرخ بیکاری را در جمعیت 15 ساله کشور دارند. سال گذشته ثبت شد.