به گزارش خبرگزاری مگتو، این روزنامه صبح امروز نوشت: نرخ ارز در هفته های اخیر همانند سال های گذشته در روزهای پایانی سال نوسان داشت. اگرچه نوسانات دلار در سال جاری به یک چهارم مدت مشابه سال گذشته نرسیده است، اما این نوسانات محدود برای مردم نگران کننده است. دلایل مختلفی برای این نوسانات وجود دارد. دلیل اصلی اقتصادی افزایش قیمت دلار در دو سال اخیر حاکمیت روشی غیرعلمی است که اختلاف تورم ایران و آمریکا را مبنای افزایش قیمت دلار قرار می دهد.

زیاده خواهی برخی صادرکنندگان دولتی و کیفیت کسانی که با حمایت برخی افراد و جریان های درون حکومتی از رانت های مختلف برخوردار می شوند نیز به این افزایش ها دامن زده است. برخی از کانال های فضای مجازی که بیشتر آنها داخلی هستند نقش زیادی در قیمت دلار دارند. دلایل دیگر عبارتند از افزایش تقاضا برای دلار در پایان سال برای سفر یا اهداف دیگر و همچنین نامزدی ترامپ.

این بدبینی البته در بین مردم نیز سرایت کرده است که بخشی از دولت با افزایش نرخ ارز تلاش می کنند کسری بودجه را پوشش دهند. اما تجربه تثبیت نرخ دلار در ده ماهه امسال و متعاقب آن افزایش آن در دو ماه اخیر نشان داده است که عوامل داخلی به مراتب بیشتر از تحریم ها در قیمت دلار نقش داشته است. در سالهای اخیر.

علاوه بر این به گفته کارشناسان هیچ دلیل اقتصادی اساسی برای افزایش قیمت ارز در سال جاری وجود نداشت. جنگ غزه از ماه ها قبل از افزایش نرخ ارز آغاز شده است و نمی تواند دلیلی برای افزایش نرخ ارز باشد. بنابراین، انگیزه های سیاسی برای تأثیرگذاری منفی بر 22 مارس وجود دارد بهمن و انتخابات مجلس عامل اصلی گرانی دلار بود و انگیزه های گزاف اقتصادی هم با آن همراه بود و البته آن اثری که بدخواهان ملت ایران می خواستند نداشت.

لزوم همراهی دستگاه های مختلف دولتی در بحث ارز

به گفته کارشناسان، تخلیه بار سفرهای نوروزی و همزمانی نوروز با ماه مبارک رمضان، کاهش سنتی تقاضا در بازار ارز و طلا را به دنبال خواهد داشت و احتمال کاهش نرخ ارز وجود دارد. پیش نیاز این مشکل کنترل دولت بر طمع برخی صادرکنندگان و شناسایی و حذف عوامل دولتی حامی آنهاست.

البته عملکرد بانک مرکزی در هفته های آینده بسیار مهم است. باید شاهد حرکت بازارساز برای تامین طلا در مرکز مبادلات ارزی بود که ظاهرا چندین بار تا پایان سال انجام می شود و همچنین نحوه مداخله در بازار درهم و دلار را نیز باید دید.

با توجه به اعلام گمرک مبنی بر مازاد تجاری 19 میلیارد دلاری (نفتی و غیرنفتی) کشور در 11 ماهه امسال و افزایش دو برابری ارز مسافری از 500 به 1000 یورو، ظاهرا دست بازارساز برای مداخله باز است. بر این اساس، اگر بانک مرکزی به گفته خود عمل کند و سایر ارگان های دولتی هم دنبال کنند، ممکن است وضعیت تا حدودی تغییر کند.

کارشناسان معتقدند که تنها بانک مرکزی یکی او یکی از فعالان بازار است و تمام جریانات ارزی تحت کنترل او نیست. بنابراین برای رفتار ارز باید عملکرد سایر دستگاه های اجرایی و مقننه مانند وزارتخانه های اقتصاد، امنیت، بهداشت، برخی نهادهای دیگر و حتی مجلس بررسی شود.

۲۲۳۲۲۵

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *