صدور بخشنامه های متعدد و گاه متناقض، شکایت کارگران را در مراجع حل اختلاف مشکل می کند. کارگری که به ناحق اخراج شده و شش ماه حقوق نگرفته است چاره ای جز مراجعه به هیأت های حل اختلاف ادارات کار و شکایت از این مراجع ندارد، اما گاه تمام تلاش هایش خدشه دار می شود.
طبق آیین دادرسی کار، تمامی مراحل رسیدگی به پرونده های قضایی کارگران، از شکایت تا دفاع از خود در مراجع حل اختلاف، باید آزاد باشد. کارگر نباید برای رسیدگی به شکایت ریالی هزینه کند. چنین کارگری برای دفاع از خود نیاز به وکیل رسمی ندارد، بلکه می تواند هرکسی را که مورد اعتمادش باشد به عنوان وکیل انتخاب کند، اما به گفته حسین حبیبی، عضو هیات مدیره مرکز عالی شوراهای اسلامی کار کشور، برخی ادارات کار با سنگسار و شکستن، حق بدیهی کارگران، در حوزه رسیدگی رایگان به شکایات، تحریف کار.
وی در این خصوص گفت: در حال حاضر در برخی استان ها، مدیران کل ادارات کار بخشنامه هایی صادر می کنند و مانعی برای جلوگیری از فعالیت کانون شوراهای اسلامی کار استان با پلمپ ساختمان کانون و یا ممانعت از فعالیت این مرکز ایجاد می کنند. اعضای کانون و نمایندگان آن به سمت مراجع حل اختلاف سنگ پرتاب می کنند اما معاونت روابط کار یکی از استان ها پا را فراتر گذاشته و در روز روشن با صدور بخشنامه ای غیرقانونی قانون شکنی می کند.
به گفته وی، در این استان طی بخشنامه ای دستور حضور وکیل رسمی در مراجع حل نزاع صادر شد و این الزام خلاف قانون است.
حبیبی افزود: شاید بهانه این باشد که با این کار و رسمیت دادن دفاع و دفاع از سوء استفاده و واسطه گری جلوگیری می شود و یا مالیات موضوع ماده 103 قانون مالیات های مستقیم از وکلا برای بخشی از اموال اخذ می شود اما در عمل این امر بخشنامه ناقض حقوق کارگران است. .
عضو هیأت مدیره مرکز عالی شوراهای اسلامی کار کشور افزود: متأسفانه چندین دهه است که اقدامات غیرقانونی برخی از مدیران ادارات کار از سال 75 موجب ناهنجاری و تضییع حقوق کارگران شده است. قراردادهای موقت در کارهای دائمی، راه برای محرومیت کارگران از حقوق قانونی باز شد. امروزه بیش از 95 درصد کارگران کشور با وجود دائمی بودن کار دارای قرارداد موقت هستند، اما مسیر نقض حقوق و قانون گریزی با قوت ادامه دارد.
به گفته حبیبی، الزام داشتن وکیل رسمی در مراجع حل اختلاف مغایر با قوانین فوق الذکر است، کارگران برای طرح شکایت و دفاع از حقوق خود نیازی به وکیل رسمی ندارند.
وی در ادامه بیان کرد: بر اساس اصل 35 قانون اساسی در تمامی دادگاه ها طرفین حق دارند برای خود وکیل انتخاب کنند و در صورت عدم امکان انتخاب وکیل باید امکانات تعیین وکیل برای آنها فراهم شود. یکی وکیل دادگستری اما مراجع حل اختلاف دادگاه قضایی نیستند، مراجع اداری هستند که به تعارض بین کارفرما و کارمند به صورت سه جانبه با حضور نمایندگان دولت، کارگران و کارفرمایان رسیدگی می شود و آنها رای صادر می کنند. در درگیری توسعه یافته است. مراجع حل تعارض، قضایی نیستند (موضوع اصل 156 قانون اساسی)، اما تشریفات مراجع حل تعارض، تشریفات اداری است که در ماده 157 قانون کار و بویژه در ماده 162 این سند قانونی پیش بینی شده است.
این فعال صنفی تصریح کرد: ماده 162 قانون کار به صراحت به نماینده تام الاختیار کارگر اشاره دارد نه وکیل و ضوابط مربوط به تعیین و معرفی نماینده کارگر در مراجع حل اختلاف متن مواد 22 تا 27 است. آئین دادرسی کار که قبلا در شورای عالی کار بود به صورت سه جانبه و به امضای نمایندگان دولت، کارگران و کارفرمایان کشور تهیه و به تصویب وزیر تعاون کار و تامین اجتماعی رسیده است. . .
به گفته حبیبی «آنچه در بخشنامه معاونت روابط کار استان متبوع نادیده گرفته شد این است که مراجع حل اختلاف کارگری در ادارات کار باید به صورت اداری و بدون اخذ هزینه به درگیری کارگر و کارفرما رسیدگی کنند. به کارگر و صدور حکم به این صورت که در صورت عدم دریافت اجرت باید به صورت حق الکار موضوع ماده 165 قانون کار پرداخت شود تا کارگر دچار محرومیت نشود. از حقوق شناخته شده در قانون کار و همچنین متحمل هزینه های وکالت و همچنین متحمل تاخیر در رسیدگی و متحمل ضرر می شود.
مدیران بی انصاف باید برکنار شوند و بخشنامه لغو شود
عضو هیأت مدیره مرکز عالی شوراهای اسلامی کار کشور در ادامه تاکید کرد: بخشنامه معاونت روابط کار آن استان با بی توجهی به اصل 35 قانون اساسی و نارضایتی کارگران از وزارت کار و دولت را افزایش می دهد. مواد 157 و 165 قانون کار و مواد 22 تا 27 آیین دادرسی کار و نقض اصل سه جانبه گرایی و مصوبه شورای عالی کار نوعی بی انضباطی، هرج و مرج و تضییع حقوق اجتماعی ایجاد می کند. و وضعیت شغلی؛ این بی انضباطی و بی قانونی منجر به گسترش تخلفات و ناهنجاری های وحشتناکی می شود که در نهایت صدمات جبران ناپذیری را متوجه کارگران خواهد کرد.
حبیبی در پایان خاطرنشان کرد: با عنایت به این موارد امیدواریم بخشنامه های صادره از سوی ادارات کار استان لغو شود و در این راستا مشکلاتی را برای کارگران و تشکل های کارگری به ویژه شوراهای اسلامی با صادرکنندگان بخشنامه ها ایجاد کنیم. در آن استان اقدامات اداری و انضباطی انجام شده و حتی آن مدیران نیز باید از سمت خود برکنار شوند، در غیر این صورت انگشت اشاره در بروز مشکلات برای کارگران و تشکل های صنفی و مشخصا شوراهای اسلامی کار، وزیر و همچنین معاونت روابط کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به امضا رسید.