اخیرا وزیر اقتصاد از تصویب و اجرای استانداردهای FATF برای مبارزه با پولشویی توسط ایران خبر داده است. ادعای خاندوزی به گمانه زنی ها مبنی بر تمایل دولت سیزدهم برای پیوستن به FATF دامن زد تا جایی که حتی رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در نشست ماهانه این هیات از احتمال پذیرش FATF خبر داد.
به گزارش پی ام آپ، این اظهارات حسین صلاح ورزی البته با اطلاعیه وزارت اقتصاد نیز همراه شد و این وزارتخانه در اطلاعیه فوق به صراحت اعلام کرد که حتی از FATF در حوزه پولشویی و مقابله با آن سختگیرتر است. تامین مالی تروریسم اما در نهایت تصمیم بر این است که تصویب این لایحه بر عهده مراجع بالاتر از جمله شورای عالی امنیت ملی و شورای داوری است.
گمانه زنی ها درباره پذیرش عضویت ایران در FATF در دولت سیزدهم از آنجا ناشی می شود که دولت رئیسی پیش از این مذاکرات برجام را با آمریکا و عربستان انجام داده است، مواردی که قبلا در دولت توسط اصلاح طلبان و اعتدال گرایان مطرح شده بود. عنوان تعامل و غرب زدگی مطرح شده است. اما در دولت تحت حمایت اصولگرایان رابطه با غرب و عربستان سعودی دیپلماسی قوی توصیف می شود.
بنابراین با توجه به سکوت تندروها در دولت سیزدهم می توان حدس زد که FATF نیز در این فضا با توجه به توصیه دولت تصویب شود. اما مجید انصاری یکی از اعظای مجمع تشخیص مصلحت نظام به پی ام آپ گفت: دولت چنین توصیه ای به شورا نکرده است و حتی بحث FATF در شورا هم مطرح نشده است.
با توجه به استانداردهای دوگانه نسبت به دولت قبل و فعلی، انصاری در واکنش خود تأکید کرد که افراد در هر زمانی که از اشتباهات خود بازگردند، با توجه به عقل و شرع، در واقع در حال رعایت مصلحت خود هستند.
عدم پیوستن به FATF منجر به ظهور مفاسد اقتصادی شده است
مجید انصاری، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با خبرگزاری پی ام آپ درباره لزوم پذیرش FATF گفت: از همان ابتدا که بحث FATF مطرح شد، موضع روشنی داشتم، اما به عنوان یک عضو به FATF فکر می کنم. هنجار بین المللی در روابط پولی چهار پروتکل وجود دارد که در کشورهای مختلف پذیرفته شده است و ایران دو پروتکل از این پروتکل ها را پذیرفته و تصویب کرده است، یکی در مورد مبارزه با پولشویی و دیگری در مورد مبارزه با تامین مالی تروریسم.
وی گفت: البته FATF به کنوانسیون های پالرمو و سایر کنوانسیون ها نیز اشاره می کند که هر چهار مورد مورد قبول کشورهای عضو است و جمهوری اسلامی ایران با توجه به اینکه به دو FATF ملحق شده عملاً مقررات FATF را در معاملات داخلی خود اعمال می کند. کنوانسیون ها و فقط دو مورد دیگر وجود دارد که لایحه به شورای سازش ارائه شده است. بنابراین اگر بخواهیم معاملات عادی در انتقال پول با اقتصاد جهانی و کشورهای مختلف داشته باشیم چاره ای جز عضویت در FATF نداریم زیرا عدم عضویت فعالان اقتصادی را با مشکلات زیادی مواجه می کند و نظام بانکی برای ما هزینه دارد.
به عنوان مثال، هزینه انتقال و تبدیل پول و همچنین فسادی که به دلیل عدم شفافیت به وجود می آید، نشان می دهد که باید از همان ابتدا که FATF به مجمع آمد، این موضوع را می پذیرفتیم و تاخیر در پذیرش منجر به این ضرر برای ما شد. بنابراین به نظر من هر چه زودتر FATF تصویب شود به نفع کشور است و مانعی را در فضای ارتباطات اقتصادی بین المللی کشور برطرف می کند.
چین و روسیه همواره از ایران می خواهند که FATF را بپذیرد
این عضو مجمع تشخیص تاکید کرد: با این حال بسیاری از کشورهایی مانند روسیه و چین که در حال حاضر با ما همکاری می کنند همواره بر پیوستن ایران به FATF تاکید دارند. واقعیت این است که روابط اقتصادی ایران با چین و روسیه به دلیل عدم عضویت در FATF با مشکلاتی مواجه است. زیرا شرکتهای این دو کشور و سیستم بانکی آنها تابع مقررات FATF هستند. بنابراین، هنگام معامله با ایران، ما عضو FATF نیستیم. آنها با مشکلاتی مواجه هستند و ایران برای حل این مشکلات مجبور به پرداخت هزینه های گزافی برای فروش کالا، دریافت، انتقال و مبادله پول است. بنابراین به نظر من در پیوستن هر چه سریعتر به FATF شکی نیست زیرا به نفع کشور و مردم است.
استانداردهای دوگانه به درد مردم نمی خورد
وی درباره استانداردهای دوگانه در سیاست خارجی از جمله بحث مذاکره با آمریکا، برجام و FATF در دولت های گذشته و فعلی، گفت: FATF در شرایط فعلی دست دولت نیست. البته بدون تحلیل پرونده گذشته، از اقدامات انجام شده در زمینه روابط با عربستان سعودی، حل تنش با همسایگان و همچنین مذاکرات برجام و توافقات ناشی از آن استقبال و حمایت می کنم. آنها اشتباه کردند، ما نباید آنها را مقصر بدانیم. یعنی رفتار دوگانه به درد مردم نمی خورد، اما وقتی فردی از اشتباه خود برگشت، باید او را تشویق کنیم. به نفع مردم نیست که گروکشی کنند و بگویند شما در گذشته چنین سمتی داشته اید و چرا الان روی مواضع خود نمی ایستید؟
انصاری گفت: در واقع این شرط عقل و شرع است. هر گاه انسان از خطایی برگشت، به مصلحت و منفعت است. اما به طور کلی FATF مشکل دولت نیست، زیرا دولت قبل لایحه فوق را به مجلس ارائه کرد، قانونگذار آن را تصویب کرد و به شورای داوری آمد، بنابراین هر بار که شورای FATF آن را تصویب کرد، به قانون تبدیل می شود. بنابراین FATF دست مجلس و دولت نیست.
بحث FATF چندان به دولت مربوط نمی شود
وی در پاسخ به این سوال که دولت به دلیل ارتباط دولت با شورای مجمع تشخیص مصلحت نظام، نمی تواند در مورد FATF به شورا پیشنهادی بدهد، پاسخ داد: موضوع FATF چندان به دولت مربوط نیست چرا که این لایحه در حال حاضر در مجمع است و این نهاد باید با سازوکار خود این مشکل را حل کند. علاوه بر این، به نظر من با توجه به اقداماتی که برای عادی سازی روابط و مذاکرات برجام انجام می شود، باید FATF را بپذیریم، زیرا این لایحه ربطی به موضوع تحریم های آمریکا ندارد و در سطح جهانی موضوعی جداگانه و پذیرفته شده است. اگرچه تعداد زیادی از کشورهای عضو آن هستند.
در شورای داوری بحث FATF مطرح نشد
انصاری در پاسخ به این سوال که آیا در مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF بحثی مطرح شده است، پاسخ داد: خیر، در مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره FATF بحثی نشده است.