تغذیه و تغذیه سالم در داشتن زندگی و بدن سالم بسیار موثر است. اگر نکات اولیه و کلی تغذیه و رژیم را رعایت کنید حتی می توانید به سلامت روان خود کمک زیادی کنید. در این مقاله به بایدها و نبایدهای تغذیه در سه گروه سنی از نظر طب سنتی پرداختیم.

به گزارش همشهری آنلاین، با افزایش سن، نیازهای غذایی بدنشان تغییر می کند و جذب آن ها کاهش می یابد. بنابراین بدن برای حفظ سلامتی خود به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد. در این زمینه «زهرا خرمنگیر» کارشناس طب سنتی و رئیس کارگروه سلامت ویژه سازمان بهزیستی می گوید: مصرف روزانه فندق باید به عنوان مکمل در رژیم غذایی سالم سالمندان مورد توجه قرار گیرد. در میان تمام مغزها و دانه ها، مصرف بادام و کشمش بسیار توصیه می شود. مصرف روزانه 7 تا 14 عدد بادام از ابتلا به آلزایمر پیشگیری می کند. به یاد داشته باشید که هر ماده غذایی مصرف شده در روزه داری جذب 100 درصدی دارد پس بهتر است آجیل و دانه ها را در حالت ناشتا بجوید تا جذب بهتری داشته باشد. البته با توجه به شرایط جسمانی سالمندان و نظر پزشک، مصرف روزانه 21 تا 40 عدد مویز به شدت توصیه می شود. کشمش یک بمب انرژی و منبع غنی ویتامین D است و هر کسی با هر وضعیت مالی می تواند آن را مصرف کند.

در طب سنتی به افراد مسن توصیه می شود که میوه ها را متناسب با فصل مصرف کنند. با توجه به اینکه در حال ورود به فصل پاییز هستیم، مصرف انار و سیب توصیه می شود. انار که مزاج را نرم می کند به میوه بهشتی نیز معروف است و سرشار از آنتی اکسیدان است. غلظت خون را کاهش می دهد و خون ساز است. اپل نیز شخصیت گرم و گرم تری دارد. سالمندانی که هر 8 ساعت یک بار در روز یک عدد سیب می خورند کمتر به هر بیماری به خصوص سرماخوردگی مبتلا می شوند. خوردن سیب با وجود قند طبیعی، قند خون را بالا نمی برد و اشتها آور است.

سالمندان در فصل سرد سال از مصرف ماست، گوجه فرنگی و خیار خودداری کنند. مصرف غذاهای سرد در این فصل باعث اسیدی شدن PH خون می شود. مثلا برای تهیه سالاد باید از موادی با شخصیت تند استفاده کرد. سالاد کلم و هویج با کمی روغن زیتون، سالاد سیر با سیر تازه، روغن زیتون، سرکه، کمی نمک یا سالاد ریحان با ریحان تازه، گوجه فرنگی، خیار، پنیر فتا و روغن زیتون انتخاب های خوبی هستند.

طب سنتی فرمول طلایی برای افراد مسن دیابتی دارد و آن تنفس شکمی است. تنفس شکمی برای افرادی که برای ورزش مناسب نیستند توصیه می شود. برای انجام این کار، سالمندان باید نفس عمیق خود را از طریق بینی انجام دهند و هوا را در معده نگه دارند و سپس با فشار دادن لب های خود بازدم را انجام دهند. این باعث افزایش متابولیسم سلولی می شود.

طب سنتی آروماتراپی را برای مشکلات خواب سالمندان توصیه می کند. سالمندانی که به سختی می خوابند، شب ها پارچه ای را مرطوب کرده و چند قطره گلاب روی پارچه بریزند و کنار بالش قرار دهند. بوییدن عطر گلاب تاثیر بسیار خوبی بر کیفیت خواب سالمندان دارد. رطوبت ناکافی در بافت نرم مغز نه تنها باعث خشک شدن پوست و کاهش جریان خون در عروق می شود، بلکه باعث اختلال در خواب نیز می شود. به همین دلیل وقتی به شمال کشور و مناطق مرطوب می رویم به دلیل سختی هوا بیشتر می خوابیم.

راهکاری که طب سنتی برای غلبه بر خشکی به سالمندان توصیه می کند، حذف یا حداقل نظارت بر مصرف ادویه های تند مانند فلفل، زنجبیل، سیر است. استفاده زیاد از این مواد باعث خارش، یبوست، کهیر و اگزما در سالمندان می شود.

تغذیه کودکان از دیدگاه طب سنتی

مژده ارجمندی، کارشناس مامایی و مربی طب سنتی سازمان فرهنگ و هنر شهرداری تهران در این باره می گوید: ابتدا باید به مزاج در زمینه تغذیه کودک توجه کرد. کودکانی که به طور طبیعی با مزاج گرم و خشک یا سرد و خشک متولد می شوند نسبت به سایر کودکان اشتهای کمتری دارند. خشکی باعث کاهش اشتهای کودک می شود اما کودکانی که با مزاج گرم و سرد متولد می شوند به دلیل رطوبت معده اشتهای بهتری دارند.

طب رایج می گوید که اگر مزاج کودک کاهش یابد، باعث بی اشتهایی می شود. به همین دلیل لازم است مصرف غذاهای گرم و گرم مانند آب انگور، انجیر، رب انار، آرد مخلوط با آب میوه در وعده های غذایی روزانه گنجانده شود.

اما در مورد چاقی کودکان باید گفت که هر غذایی که طبع آن سرد، گرم یا گرم باشد باعث افزایش اشتها و در نتیجه چاقی کودک می شود. یکی از انواع چاقی که بیماری محسوب می شود به دلیل بد خلقی است، یعنی باید در نتیجه سردی یا سردی بدن باشد. نکته بسیار مهم این است که چربی اضافی بدن منجر به چاقی می شود، در حالی که ورزش باعث ایجاد چربی اضافی در بدن می شود. در مورد کودکان دیگر نیازی به ورزش حرفه ای نیست. حتی یک بازی فعال که ضربان قلب را تندتر می کند، صورت را قرمز می کند، عرق می کند و دمای بدن را بالا می برد، می تواند در پیشگیری از چاقی موثر باشد. حذف غذاهای سرد و مرطوب و جایگزینی آنها با غذاهای گرم و خشک باعث از بین رفتن احساس سرما می شود.

کودک باید هر روز گوشت و تخم مرغ بخورد. در صورت نفخ، استفاده از ماست، پنیر و از همه مهمتر کشک، سبزیجات سبز تیره، لوبیا و غلات باید در برنامه غذایی گنجانده شود. امروزه بیشتر غذاها تمایل به خشک شدن دارند، بنابراین باید از همان ابتدا انواع سوپ و خورش را به کودک معرفی کرد. برای تهیه سوپ، لوبیا و غلات باید همراه با یک تکه گوشت پخته شوند. زیرا این مواد هرچقدر هم که آهن داشته باشند باید در معرض مواد غذایی حیوانی قرار گیرند تا بتوانند آهن خود را جذب کنند. ماهی غذای خوبی است اما برای جلوگیری از مشکل اشتهای ماهی باید بعد از خوردن ماهی مقداری خرما یا عسل یا چای زنجبیل به کودک داد.

تغذیه نوجوانان از نظر طب سنتی

بلوغ معمولا بین 10 تا 15 سالگی اتفاق می افتد. در این دوران بدن به دلیل رشد و تغییرات سریع به انرژی زیادی نیاز دارد. مصرف غذاهای گرم و مرطوب و غذاهای گرم و خشک می تواند انرژی لازم برای این دوران را تامین کند. این نوع غذا در آشپزخانه هر خانواده یافت می شود. نخود، گوشت گوسفند، گندم و انواع نان های تهیه شده از گندم گرمتر و گرمتر هستند. ذرت، جو، عدس، تمام فست فودها سرد و خشک هستند و باید تا حد امکان از برنامه غذایی نوجوان حذف شوند.

یک صبحانه سالم برای نوجوانان می تواند شامل ارده شیر یا تخم مرغ با عسل یا نان و پنیر با عسل یا نیمرو تهیه شده با پنیر و مربا یا روغن نباتی باشد. حتی نان و پنیر با گردو یا بادام و کمی زیره یا زیره سیاه یک صبحانه عالی برای نوجوانان است. ناهار ممکن است شامل انواع خورش های ایرانی با گوشت های گرم مانند گوشت بره باشد. انواع خورش های ایرانی سبک و متوسط ​​هستند. هنگام پختن برنج، بهتر است آن را آبکش کنید و با زعفران، زیره یا شوید استفاده کنید. معمولاً می گویند شام سبک خورده شود، اما طب سنتی می گوید مهم ترین قسمت شام باید بین ساعت 19 تا 8 شب خورده شود. مصرف انواع غذاها در این غذا مجاز است اما باید مراقب بود که سرد نباشند.

راهکارهایی برای مبارزه با جوش آکنه

بروز آکنه و جوش در دوران نوجوانی اغلب رایج است و نوعی بدخلقی محسوب می شود. علت آکنه به دلیل غلبه گرما و رطوبت یا سودا یا سرما و خشکی است. اگر جوش خونی و دردناک باشد، این نشانه عصبانیت است. بهترین راه برای از بین بردن این نوع آکنه حجامت ساده است. اگر چرکی باشد و نوک آن سفید باشد، نشانه سردی و خشکی غالب است و با مصرف غذاهایی که سودا را از بدن خارج می کند، برطرف می شود.

طب سنتی به جوانان مبتلا به آکنه توصیه می کند در این دوران از مصرف غذاهای گرم و گرم مانند کاکائو، گردو، خرما و ادویه جات پرهیز کنند و روزی دو تا سه بار صورت خود را بشویند. البته از آنجایی که آکنه و جوش نوعی بیماری است، پزشک متخصص باید آکنه را مشاهده و تشخیص دهد و آن را درمان کند.

برای کاهش درد قاعدگی چه بخوریم؟

بسیاری از دختران دردهای قاعدگی دارند. این دردها به ویژه در دوره اول و دوم قاعدگی خود را نشان می دهند. درد تا زمانی که قابل تحمل باشد طبیعی است، اما اگر برنامه و فعالیت های روزانه را تحت الشعاع قرار دهد باید مورد توجه قرار گیرد.

همه ما از قدیم الایام به یاد داریم که مادربزرگ ها به دختر خانم ها توصیه می کردند در دوران قاعدگی ماست، خیار، گوجه فرنگی، ترشی، سرکه و ترشی نخورند، زیرا غذاهای سرد باعث افزایش دردهای قاعدگی می شود.

استفاده از دمنوش های داغ مانند چای بابونه، چای رازیانه، چای شیر مادر یک هفته قبل از شروع قاعدگی می تواند گرمای کافی را به بدن برساند و درد را کاهش دهد. چای دارچین، چای زنجبیل و چای های تهیه شده با زیره نیز توصیه می شود. مصرف چای داغ حتی در دوران قاعدگی می تواند درد را کاهش دهد، به جز چای رازیانه که عموما باعث افزایش خونریزی در دوره های قاعدگی می شود. بستن شال به دور کمر، چرب کردن ناحیه زیر ناف و رحم با روغن های گرم مانند زیتون یا کنجد و پوشاندن آن ناحیه با پارچه گرم باعث کاهش درد می شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *