به گزارش پی ام آپ، طی هفت ماه گذشته بانک مرکزی از انتشار گزارش تحولات بازار مسکن خودداری کرده است. این در حالی است که گزارش های میدانی در این مدت حکایت از روند صعودی قیمت مسکن دارد. اکنون پس از چندین ماه بدون انتشار گزارش جدیدی از سیر تحولات این بازار، رئیس کل بانک مرکزی درباره روند نزولی قیمت مسکن در دو ماه اخیر حکم داده است.
برخی از فعالان بازار مسکن بر این باورند که اظهار نظر در مورد شرایط اخیر بازار مسکن ممکن است حاکی از تداوم کاهش قیمت در بازار مسکن در مدت کوتاهی باشد، اما برخی دیگر اینگونه نیستند. احسان برین محقق اقتصادی در گروه دوم قرار دارد.
وی در گفت و گو با «اکو ایران» با بیان اینکه «فلسفه انتشار رسمی آمار، پایبندی به این اصل است که آمار باید قابل اعتماد و معتبر باشد و از اظهارنظر شفاهی خودداری شود»، می گوید: زمانی که آمار به صورت رسمی منتشر می شود. و در جزئیات می توان به وضوح مشخص کرد که روند بازار افزایشی بوده است یا کاهشی. به عبارت دیگر با بررسی آمارهای رسمی می توان به این نتیجه رسید که اگر روند قیمت مسکن کاهشی بود دقیقا چند درصد کاهش داشت و اگر افزایش داشت دقیقا چند درصد افزایش داشت.
وی ادامه می دهد: به عنوان مثال وقتی قیمت مسکن از متری 64 میلیون تومان به 63 میلیون و 950 هزار تومان می رسد، این روند را کاهش می گوییم، اما این کاهش با اینکه قیمت مسکن از 64 میلیون به 60 میلیون کاهش پیدا کند، متفاوت است. .
این کارشناس اقتصادی بر این باور است که سیاستگذار امیدوار است صرف اظهارنظرهای شفاهی بدون انتشار گزارش های رسمی به عنوان یک سیگنال از دیدگاه فعالان بازار تلقی شود، اما این اقدامات صرفاً اهدافی مانند مدیریت جو روانی بخش سرمایه گذاری در بازار را دنبال می کند. بخش مسکن بخشي كه حتي بعيد است تاثير بسزايي بر قيمت مسكن داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که در چنین شرایطی ممکن است ادامه روند فعلی عدم انتشار گزارش های رسمی از وضعیت توسعه بازار مسکن به نفع این بازار باشد یا خیر؟ وی می گوید: باید دید از نظر حبس آماری و ادامه روند عدم ارائه آمار چه گروهی می تواند به سود بازار مسکن باشد. این شرایط قطعا نمی تواند به نفع بازار از دید متقاضیان و عرضه کنندگان بازار املاک باشد.
برین در بسط این موضوع می افزاید: منافع جمعی ارائه دهندگان و خریداران بازار املاک و مستغلات زمانی به حداکثر می رسد که شفافیت اطلاعات وجود داشته باشد. اگر از منظر یک سیاست گذار به این سکوت آماری نگاه کنیم، وضعیت فرق می کند. این محصور شدن آماری و عدم انتشار آمارهای رسمی، در عین اینکه برای سرمایه گذاران حوزه مسکن زیان آور است، می تواند منافعی برای سیاست گذار داشته باشد.
وی به دو دلیل برای اینکه مصادره آمار می تواند برای سیاست گذار مفید باشد اشاره می کند و می گوید: اولین دلیل این است که مصادره آمار قضاوت در مورد عملکرد سیاست گذار را کاهش می دهد. در این شرایط هیچ مبنایی برای قضاوت درباره عملکرد سیاستمداران وجود ندارد.
این پژوهشگر اقتصادی به دلیل دوم اشاره می کند و می گوید: عدم انتشار آمار با توجه به موقعیت های مختلف بازار مسکن در بازه های زمانی مختلف، شرایط بهره برداری اختیاری را فراهم می کند. در این صورت دست سیاستگذار باز است تا در مواقعی که دلش می خواهد با اظهارات شفاهی سعی در القای کاهش قیمت یا رونق مسکن در بازار داشته باشد.
برین در پایان به نکته مهمی اشاره میکند و میگوید: این رویکرد بدون استناد به آمار، بدون داشتن اعتبار لازم برای فعالان بازار، هرگونه اظهارنظری را انجام میدهد.