فریدون عزیزی رئیس مرکز اعداد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در نشست خبری چهاردهمین کنگره بین المللی بیماری های غدد درون ریز و متابولیک با بیان اینکه 68 درصد دانشجویان در اوایل انقلاب به گواتر مبتلا بودند، گفت: : «فقط باید دو تا چهار گرم نمک در روز مصرف کرد.» و اگر همان نمک پایه را به رژیم غذایی اضافه کنیم، کافی است، اما الان ۷ تا ۸ گرم مصرف میشود.
وی با تاکید بر اینکه فقط نمک یددار مصرف کنیم، خاطرنشان کرد: از هر 600 تولد یک کودک به کم کاری تیروئید مبتلا است.
عزیزی با اشاره به اینکه معمولا دو درصد جوامع به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، به پرکاری تیروئید اشاره کرد و گفت: قرص های ضد تیروئید باید یک یا دو سال مصرف شود که بعد از آن نیازی نیست.
استاد غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: با پنج سال درمان 90 درصد بیماران پرکاری تیروئید بهبود می یابند.
رئیس مرکز تحقیقات غدد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص چاقی اضافه کرد: اگر شاخص توده بدن خیلی کم یا زیاد باشد با مشکل مواجه می شویم. بهش میگن چاقی
عزیزی در خصوص نوع افراد چاق خاطرنشان کرد: گروهی هستند که چاق هستند اما مشکل جسمی و سایر بیماری ها ندارند.
وی در خصوص چاقی شکمی یادآور شد: چاقی شکمی منجر به بیماری قلبی و مرگ ناگهانی می شود. اگر یک نوار چاقی قرار دهید و بیش از 90 باشد، بسیار خطرناک است.
در برخی از کودکان احتمال چاقی وجود دارد
این استاد غدد با اشاره به اینکه چاقی قبل از لقاح، بارداری و در دوران کودکی مشاهده می شود، خاطرنشان کرد: کودکانی که تا سن 4 و 5 سالگی چاق هستند، پنج برابر بیشتر از کودکان با وزن طبیعی در سنین بالاتر به چاقی مبتلا می شوند.
او دریافت که کودکانی که در سال اول بیش از 10 تا 12 ساعت می خوابند بیشتر در معرض خطر چاق شدن قرار دارند.
عزیزی درباره مصرف نمک دریا گفت: نمک دریا ید کافی ندارد و اگر ید کافی دارد باید مصرف کنیم اما نمک سنتی و نمک دریا معمولا ید کمتری دارند و فقط باید نمک یددار مصرف شود.
وی در خصوص خروج پزشکان گفت: امسال نتوانستیم ظرفیت برخی از پست های دستیار را تکمیل کنیم. بنابراین باید با توجه به نیاز این افراد، طرحی کلان تدوین و برنامه ریزی کنیم.» پزشکان و دانشجویان.
عزیزی یادآور شد: اضافه وزن ما مدام به سمت چاقی پیش می رود و در تهران بالای 30.30 درصد درصد بدن زنانه داریم که نگران کننده است.
این استاد غدد افزود: در تهران میزان چاقی کودکان به 20 درصد رسیده است در حالی که 50 درصد چاقی ها ریشه ژنتیکی دارد.
عزیزی با بیان اینکه کم تحرکی یکی از عوامل اصلی چاقی در جامعه است، افزود: افزایش مصرف مواد غذایی و علل روانی در ایجاد چاقی موثر است.
وی افزود: نمک هایی به رنگ های مختلف که از دریا و کوه به دست می آیند حاوی کلر و سدیم و نمک هستند اما همه املاح برای فشار خون مضر هستند. اگر از دوران جنینی کمبود ید وجود داشته باشد، رشد مغز به تاخیر می افتد و کودک دچار کمبود ید رشد ذهنی می شود.
وی افزود: پیش بینی می شود از 50 میلیون مورد گواتر و ده ها عمل جراحی تیروئید پیشگیری شود.
عزیزی افزود: اوایل انقلاب 68 درصد دانش آموزان گواتر و 50 درصد کم کاری تیروئید داشتند. اکنون حدود 2 میلیون نفر نمک یددار مصرف نمی کنند، در حالی که مردم مجبور به مصرف نمک یددار تصفیه شده هستند.
وی تصریح کرد: از هر 600 نفر یک نفر با کم کاری تیروئید متولد می شود و اگر تشخیص داده نشود مشکلات زیادی به وجود می آید.
این استاد غدد با بیان اینکه از نظر تولید علم و مقاله با موضوع غدد در دنیا رتبه 10 را داریم گفت: ما 511 متخصص غدد داریم که در دانشگاه های کشور طبابت می کنند و تدریس می کنند.
چهاردهمین کنگره غدد و متابولیک در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از اول تا سوم آذرماه 1402 برگزار می شود و آخرین تحولات بیماری های غدد درون ریز و تشخیص آنها را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
بیشتر بخوانید:
مزایا و مضرات غذاهای تند چیست؟
۲۳۳۲۳۶