با وجود گذشت بیش از یک ماه از بروز مشکل مجدد در ارسال پیامکهای سامانه همتا و به وجود آمدن دردسر برای خریداران و فروشندگان تلفنهمراه، هنوز مقامات مسئول پاسخگو نیستند.
به گزارش پی ام آپ، در هفته های اخیر سرویس پیامکی سامانه همتا به همتا بار دیگر با قطعی جدی مواجه شده است، اتفاقی که سال گذشته در مقطعی رخ داد اما پس از مدتی مسئولان وزارت خانه اعلام کردند، برخی گزارش ها حاکی از آن است که ریشه اصلی این مشکلات، اختلافات مالی بین وزارت حریم خصوصی و اپراتورهای تلفن همراه است و به نظر می رسد مسئولان مربوطه از وزارت حریم خصوصی و وزارت ارتباطات قصد جدی برای حل این اختلافات ندارند.
اختلال در سرویس پیام کوتاه همتا ممکن است خریداران تلفن همراه را از دست بدهد. از آنجایی که ممکن است افراد به صورت ناخواسته گوشی های قاچاق خریداری کنند و به دلیل عدم ارسال پیامک هشدار از طریق سامانه همتا، شبکه ارتباطی شما پس از یک ماه قطع می شود.
ایجاد اختلال در روند خرید و فروش تلفن همراه
البته مشکل مطلق پیامک همتا نه تنها باعث سردرگمی و ضرر خریداران تلفن همراه شده است، بلکه روند خرید و فروش تلفن همراه در بازار را مختل کرده است. بسیاری از کسب و کارها و اتحادیه ها در بازار موبایل به دلیل خرابی سیستم نتوانسته اند مالکیت تلفن همراه را تغییر دهند، یعنی نتوانسته اند محصولات خود را به فروش برسانند. از سوی دیگر برخی دلالان از این وضعیت آشفته سوء استفاده کرده و گوشی های قاچاق خود را به قیمت گوشی های قانونی و رجیستری می فروشند.
یکی از فروشندگان موبایل در مورد تاثیر این وقفه در فروش واحدهای صنفی می گوید: خرید و فروش انجام می شود. اما پروسه فروش زمان زیادی می برد و از هر 100 خرید، یکی پیام ثبت نام دریافت می کند. حتی برخی از مشتریان به دلیل قطع آنتن دهی می خواهند گوشی های خریداری شده خود را پس از چند روز پس دهند.
پیش از این سیدحسین سادات حسینی، رئیس اتحادیه دستگاه های مخابراتی استان تهران گفته بود که قطعی و اختلال پیامک ها از سامانه همتا به صورت مستمر تکرار می شود. به گفته این رئیس اتحادیه، برای ورود به سامانه همتا باید پیامک کد فعال سازی و احراز هویت دریافت شود. اما در حال حاضر به دلیل عدم ارسال پیامک از سامانه همتا به خریداران، کد فعال سازی برای افراد ارسال نمی شود. به همین دلیل خدمات رسانی ما به مردم در ارتباط با سامانه همتا متوقف شده است.
وی با اشاره به اینکه انجمن دستگاه ها و لوازم جانبی مخابرات مرجع رسیدگی به خدمات تلفن همراه و مسائل همتا است، می گوید: در حال حاضر روزانه 50 تا 100 نفر (حضوری یا تلفنی) برای کارهایی مانند فعال سازی داریم. و ثبت نام ما یک تلفن همراه خریداری شده یا انتقال مالکیت تلفن های استفاده شده داریم، زیرا ارسال کد فعال سازی از سامانه همتا متوقف شده است.
ضرر و زیان مالی مردم در پی قطعشدن پیامکهای همتا
به طور کلی، زمانی که مردم گوشی را به صورت قانونی (چه در بازار موبایل و چه به عنوان مسافر با هزینه رجیستری) خریداری می کنند و سیم کارت خود را در گوشی تلفن همراه وارد می کنند، پیامکی از سامانه همتا مبنی بر قانونی بودن دستگاه دریافت می کنند. اما فعال نشده است. متعاقباً فرد 10 روز فرصت دارد تا کد دستگاه را فعال کند.
بنابراین در صورت عدم ارسال پیامک از سامانه همتا به افرادی که گوشی تلفن همراه را خریداری کرده اند متحمل ضرر و زیان خواهند شد. زیرا در پایان مهلت 10 روزه با مراجعه مردم به گارانتی تلفن همراه آنها قطع می شود و مشکلشان حل نمی شود و فقط وزارت حریم خصوصی به عنوان متولی سامانه همتا باید در مورد این موضوع پیگیری کند.
پیش از این و در تابستان سال گذشته، ظرف یک ماه، پیامک های ارسالی سامانه همتا با قطع و وصل شده و منجر به ضرر و زیان برخی خریداران و ایجاد اختلاف شدید بین فروشندگان و خریداران تلفن همراه برای بازگشت تلفن همراه شد.
همزمان گزارش هایی مبنی بر قطعی گسترده ثبت نام پیامکی موبایل به دلیل اختلافات مالی بین اپراتورها و ارگان های دولتی منتشر شد. این موضوع را حمید محلایی، مدیرکل دفتر خدمات فنی، مهندسی و نگهداری وزارت حراست نیز تایید کرده است.
این مقام مسئول با اشاره به قانون تعرفه مرکز توسعه تجارت الکترونیک گفت: این تعرفه در سال 1398 در کمیسیون تنظیم مقررات وزارت ارتباطات برای خدمات سامانه همتا تصویب شد. فروردین 1400 این مصوبه به قوت خود باقی ماند و نرخ خدمات ثبت تلفن همراه را مشخص کرد. اما مسئولان وقت وزارت ارتباطات با این استدلال که دولت باید این هزینه را بپردازد، این تصمیم را باطل کردند و در بودجه سال 1400 دیده شد، اما بودجه پیش بینی شده پرداخت نشد. بنابراین مشکل اینجاست که در حال حاضر نه بودجه تعیین شده و نه مصوبات در کمیسیون موجود نیست.
موضوع عدم ارسال پیامک سال گذشته حل شد اما در هفته های اخیر پیامک همتا دوباره برای برخی از خریداران تلفن همراه ارسال نشده است. حمید محلایی، مدیرکل دفتر خدمات فنی، مهندسی و نگهداری وزارت حراست گفت: متاسفانه هزینه ارسال پیامک از سامانه همتا به اپراتورهای تلفن همراه پرداخت نشده است.
وی با بیان اینکه مسئولیت پرداخت این هزینه طبق قانون بر عهده سامانه همتا است، گفت: این سامانه زیر نظر وزارت حریم خصوصی فعالیت می کند. اما چون درآمد مشخصی ندارند نمی توانند هزینه پیامک ارسالی سامانه را پرداخت کنند. در شش سال گذشته اپراتورها حدود 100 میلیارد تومان از سامانه همتا بدهکار هستند.
همراه اول: مشخص نیست با کدام سازمان و دستگاهی طرف هستیم!
این گزارش حاکی از آن است که مصطفی درجزی، مدیرعامل شرکت همراه اول نیز در خصوص مشکلات ارسال پیامک همتا گفت: پیامک های همتا به مشترکان موبایل اول متصل می شود. این در حالی است که سامانه همتا از سال 1396 تا به امروز یک ریال به شرکت اول پرداخت نکرده است و این سامانه بدهی هنگفتی به شرکت اول دارد. اولین درخواست مسئولان این است که مشخص شود کدام سازمان یا ارگان دولتی تحت نظارت سامانه همتا است و این شرکت چگونه و از کدام نهاد باید مطالبات مالی، اختلالات احتمالی سیستم و به روز رسانی های مورد نیاز را پیگیری کند.
البته علیرغم ادعای مسئولان شرکت ارتباطات سیار ایران (همراه اول)، تحقیقات نشان میدهد که خدمات پیامکی همراه اول برای سیمکارتهای همراه اول تنها 2 تا 3 ساعت در روز در دسترس است و در بقیه زمانها پاسخ همتا برای سیم کارت های همراه اول فرستاده نشد.
اما پیگیریها حاکی از آن است که مسئولان وزارت ارتباطات و حریم خصوصی این موضوع را به یکدیگر ارجاع میدهند و هیچکدام پاسخگوی مشکلات ایجاد شده برای سامانه همتا نیستند. از سوی دیگر به نظر می رسد اپراتورها با ایجاد اخلال در سرویس دهی اپراتور سامانه برای فشار به مسئولان، موجب شرمساری شهروندان و فعالان بازار موبایل شده اند.