با توجه به اینکه سهامداران خرد و حقیقی در برخی از بخشهای اقتصادی به اظهارنظرهای سیاستگذاران علاقهمند هستند، این موضوع باید به طور اولیه در نظر گرفته شود. این امر معمولاً باعث بروز ناتوانی در حفظ تعادل بازار سهام میشود. برای مثال، حتی در زمانی که سیاستگذار از حمایت بورس خبر داده، ما میتوانیم ملاحظه کنیم که حمایتها در عمل به دلیل کنترل و دخالت در مکانیسم بازار از سوی سیاستگذار در واقعیت برای بازار سهام خطرآفرین شده است.
کارشناس بازار سرمایه مشکل فعلی کمبود نقدینگی در بازار است نبود تقاضای واقعی در بورس است. در نتیجه در هفته های اخیر شاهد تداوم روند خروج پول بوده ایم. با توجه به اینکه این موضوع می تواند بر کل فضای تجاری تاثیر منفی بگذارد می تواند مشکلات بیشتری را برای بازار مذکور ایجاد کند.
به گزارش مانی بان به نقل از دنیای اقتصاد، اصرار سهامداران خرد برای خروج از بازار دلایل متعددی دارد و ربطی به حال و هوای حاکم بر اتاق شیشه ای این روزها ندارد. اما آنچه باید به آن توجه کرد، نارضایتی سهامداران خرد و واقعی از اظهارات مدیران سیاسی بخشهای مختلف اقتصاد است که اغلب توازن بازار سهام را تغییر داده است. حتی زمانی که سیاست گذار از بورس اعلام حمایت کرده است، مشاهده کرده ایم که این حمایت ها به دلیل کنترل و تداخل در مکانیسم بازار توسط سیاست گذار در واقع ریسکی را برای بورس ایجاد کرده است.
بنابراین می توان گفت که بی اعتمادی سرمایه گذاران به بورس ناشی از بی اعتمادی آنها به متولیان سیاست های اقتصادی است، زیرا تزریق برخی دستورالعمل ها مانع از شکل گیری پولی شده است که وارد بازار می شود. بنابراین همانطور که شاهد بودیم پس از شروع اولین موج صعودی در ابتدای سال، اقدامات سیاستگذاران باعث شد تا بازار روند صعودی آغاز شده را متوقف کند و زیان قابل توجهی به سهامداران تحمیل شود. برخی اقدامات بعد از موج صعودی اردیبهشت ماه حتی بیش از 60 درصد کاهش قیمت به ثبت رسید که مهم ترین عامل ریزش بورس است و باید به رفتار و عملکرد سیاست گذاران نسبت داد. علاوه بر این موضوع، یکی یکی از موضوعاتی که بارها مورد انتقاد کارشناسان و سهامداران قرار گرفته چندصدایی در تصمیم گیری های اقتصادی است. ناهماهنگی میان سیاستگذاران به این معناست که سرمایه گذاران نمی توانند دید روشنی از وضعیت دستورالعمل ها در بیشتر موارد داشته باشند.
بنابراین آنچه که علاوه بر دخالت دولت و کنترل قیمت ها باید محکوم شود، تعدد تصمیمات است. به همین دلیل فعالان اقتصادی اغلب با ابهامات فراوانی در خصوص تاریخ انقضای دستورالعمل ها مواجه هستند و ممکن است عمر برخی دستورالعمل ها 24 ساعت هم به طول نیانجامد. بررسی وضعیت بازارهای موازی نشان می دهد که سایر بازارها تا حد زیادی از این تضاد در امان بوده و با چالش های کمتری روبرو هستند. این در حالی است که بازار سرمایه به دلیل نفوذ زیاد رفتار سیاست گذاران و اعمال سلیقه های مختلف به بازاری ناشناخته با آینده ای مبهم تبدیل شده است. بنابراین جای تعجب نیست که در سال های اخیر این بازار را «نابازار» نامیده اند.
بعد از مرداد در سال 99 و پس از ریزش تاریخی بورس، مشاهده کردیم که روند صعودی بورس چه در موضوعات مربوط به دامنه نوسانات و چه در کنترل سفارشات خرید و فروش چگونه متوقف شد و بورس به سمت درهای خروجی رفت. . فروش اشخاص حقوقی و حاشیه های بی پایان قیمت گذاری و عرضه خودرو در بورس کالا. اما پس از آن، همزمان با افزایش انتظارات تورمی در سال 1401، این بازار نتوانست خود را با شرایط تورمی کشور تطبیق دهد. این اتفاق به وضوح نشان داد که برای سرمایه گذار همیشه امکان «دخالت در بورس» به عنوان یک گزینه جدی وجود دارد که به عنوان یک عامل بازدارنده از ترس از ورود پول به بازار عمل می کند. به نظر میرسد ریسکهای حاکم بر معاملات سهام تأثیر منفی و معناداری بر معاملات دارند. در این میان متغیرهایی مانند قیمت نفت و درگیری های منطقه ای نیز بر بازار تاثیر می گذارند.
همین امر باعث شد تا در دو ماه اخیر شاهد نوسانات کم و بالای قیمتی در برخی نمادها باشیم که در وزن عرضه و تقاضا شاخص تشکیل می دهند. در واقع ریسک های جاری مانع از اعتماد سرمایه گذاران به این دسته از نمادها می شود. در نتیجه، نمادهای کوچک محبوبیت بیشتری دارند. داده های آماری به دست آمده از عملکرد بورس تهران از ابتدای آذرماه نیز نشان می دهد که افزایش تقاضا در بازار کوچکتر بیشتر بوده است. این گروه از نمادها اگرچه عملکرد قابل توجهی نداشتند، اما در مقایسه با سهام بزرگ در وضعیت بهتری قرار دارند. آنچه توانسته از ریزش مستمر شاخص بورس جلوگیری کند، انتظار برای انتشار گزارش نتایج 9 ماهه شرکت های سهامی عام بوده که به نظر می رسد راه را برای خروج صندوق های محتاطانه بازار بسته است. در افراد عمدتا واقعی خود. در هر صورت باید دید که آیا گزارش شرکت ها می تواند با ایجاد تقاضا از سوی سهامداران خرد بر ریسک های جاری فائق آمده و بازار را متعادل کند. در روزهای اخیر بورس ۲ میلیون و ۱۵۰ هزار واحد به نصف کانال سقوط کرد.
به نظر می رسد مهم ترین دغدغه فعلی بازاریان کمبود نقدینگی است. نبود تقاضای موثر و ارزش معاملات پایین است و اگر خروج مداوم پول را به این مثلث اضافه کنیم، این موضوع می تواند مشکلات بیشتری را برای بازار سرمایه ایجاد کند. علاوه بر این، معکوس شدن قیمت جهانی نفت و طلا، گروه هایی را که از افزایش قیمت این محصول سود می برند، تهدید خواهد کرد. بررسی روند تجاری گروه های پالایش نفت نیز نشان می دهد که قیمت های جهانی بازار این گروه ها را به رکود مطلق رسانده است.
نتیجه تحلیل وضعیت کنونی بورس نشان میدهد که معاملهگران با چشماندازی که میبینند بیشتر تمایل دارند در سمت عرضه قرار بگیرند، بهویژه که تحرک جدی در قیمت دلار مشاهده نمیشود. از سوی دیگر نگرانی سرمایه گذاران از چشم انداز شرکت ها و اقتصاد کشور شرایط را به جایی رسانده است که بار دیگر سمت تقاضا در هاله ای از ابهام قرار گرفته است. در عین حال عدم اعتماد به بازار اجازه نمی دهد سرمایه گذاران به طور جدی به فکر ورود مجدد به بورس باشند.