گزارش کردن مبنای تفکر و فرهنگ تبلیغیبعضی ها می گویند: چرا این همه پول خرج تعلیمات دینی می کنید و به فقرا نمی دهید؟ چه پاسخ منطقی باید به این حرف ها و ایده ها داد؟ آیا آنها درست نیستند؟
پرشمن دانشگاه نوشت: گرچه هزینههایی صرف برخی از موکبهای تعزیه میشود که قابل دفاع نیست و نیاز به اصلاح دارد، اما اصل برپایی مراسم نماز و برپایی موکبهای مذهبی نه تنها منافاتی با کمک به مستمندان ندارد، بلکه اساسا یکی یکی از عوامل اصلی گسترش فرهنگ اسلامی در زمینه حمایت از مستضعفین و حفظ ارزشهای اصیل انسانی در جامعه است. و بسیاری از کمکها و هزینهها بهطور مستقیم و غیرمستقیم برای کمک به افراد کمبخت هزینه میشود.
از سوی دیگر، همان آموزه ها و دستورات دینی که دین به کمک و اطعام مستمندان دستور می دهد، بر اجرای بزرگ ترین مراسم مذهبی نیز حکم می کند و این گونه سخنان تازگی ندارد.
در گذشته که صحبت از انفاق به فقرا و نیازمندان می شد، خیرین می گفتند: اگر نیازمندند، به خدای خود بگو که آنها را نیازمند می کند و از فقر بیرون می آورد.
«و هنگامی که مؤمنان از کافران میخواهند که از آنچه خدا روزیشان کرده است به دیگران بدهند، کافران پاسخ میدهند: آیا به کسی غذا دهیم که اگر خدا میخواست او را اطعام میکرد؟» ای پیامبر بگو: شما هستید. به وضوح در اشتباه هستید و بس و چرا رحم ندارید؟) سوره آری، آیه 47.
اگر شما این منتقدان را ظاهراً اصلاح طلب می دانید، چرا چنین اقدامی نمی کنید؟ شما انتخاب می کنید که سکوت کنید یا . . .
بنابراین به نظر می رسد این نوع سؤال دو مشکل اساسی دارد. اولین مشکل این سؤال مقایسه دو عمل تقوای الهی است که به نظر می رسد با روح اسلام و عزاداری با کمک به مستمندان ناسازگار است.
مشکل دوم این است که اینها مؤمنان واقعی هستند که رهبری را از دیگران در کمک به فقرا ربوده اند.
و مهمتر از آن باید توجه داشت که این هیئت ها و تشییع جنازه هایی که با توجه به این هزینه ها برای رفع مشکل فقر کشور هزینه های آنها را در نظر می گیریم باید توجه داشته باشیم که این هیئت ها از بودجه دولتی و ملی بی بهره اند. و غیره هزینه های داوطلبان کمک های مالی توسط مردم انجام و مدیریت می شود. و اقشار مختلف جامعه از جمله اقشار کم برخوردار نیز از آن بهره مند می شوند.
بیشترین هزینه یک هیئت مربوط به پخت و پز است و می دانیم که سفره های هیئت غذای ساده است و آیا واقعاً حیف نیست که مردم از ثواب و مقام عزاداری امام حسین علیه السلام محروم شوند. بر او رد شد؟ او برای شعار رسیدگی به فقرا؟
به یاد داشته باشیم که محاسبه حق الله عددی، ریالی، کیلویی و متری نیست و بسیار دقیق و منصفانه است و به فرموده حضرت معصومه سلام الله علیها: «خداوند متعال به خود اجازه می دهد که فریب ندهد. بهشت از منظر خداوند متعال عملی است [از واجب یا مستحب]انجام این کار با صداقت بیشتر بهتر و راحت تر است. خواه کمک به فقرا، رفتن به زیارت یا عزاداری، یا کمک به ساختن مساجد، مدارس و بیمارستان ها.
و نیازی به “مقایسه” یا گفتن “این به جای آن” نیست. از یک طرف می توان گفت: «این شخص گرسنه است، پس چرا من حسینیه را کمک کنم، برایش نان و گوشت می خرم» – از طرف دیگر می توان گفت: «البته عقل، دل، روح و ایمان. بسیار مهمتر و حیاتی تر از معده او هستند. همچنین با برپایی حسینیه ها و مساجد دین احیا می شود و کمک های مستمر و مالی بیشتری به نیازمندان می شود…
و البته انتقاد هم داریم: اگر کسی نذری بدهد یا غذایی به عنوان نذری دریافت کند، حق ندارد آن را دور بیندازد یا . .. شکی نیست که ما از هر نوع اسراف خوشمان نمی آید، اما البته بسیاری از افرادی که در این گونه مراسم شرکت می کنند دغدغه جدی اسراف دارند و معمولا اجازه چنین کاری را نمی دهند.
و در نهایت برای کسانی که معتقدند بزرگترین مشکل فقر است و باید به طور جدی برای رفع این فقر تلاش کنند، فهرستی از هزینه های ثانویه در این کشور ارائه می شود:
1. معاون بهداشتی وزارت بهداشت در مراسم اختتامیه اولین جشنواره زندگی بدون دخانیات در سال 95 اعلام کرد که ایرانی ها سالانه 10 هزار میلیارد تومان برای سیگار هزینه می کنند.
2. طبق گزارش یورومانیتور، به گفته رئیس اداره آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو، آقای مصطفی اسماعیلی مطلق، کل مصرف محصولات آرایشی و بهداشتی در خاورمیانه در سال 2008 حدود 7.2 میلیارد دلار بوده است. در بین کشورهای منطقه، سهم ایران 2.1 میلیارد دلار است که معادل هفت هزار میلیارد تومان پول ایران است.
3. اخیراً به نقل از اقتصاد، وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه اعلام کرده است که از 774 هزار ایرانی که در پنج ماهه نخست سال 2017 به ترکیه سفر کرده اند، تنها در پنج ماهه ایرانیان از مرز 1.160 میلیارد تومان درآمد حاصل از ترکیه بوده است.
4. در گزارش نشست خبری چهاردهمین کنگره تغذیه و رژیم درمانی در سال 1394 آمده است که ایرانی ها سالانه 11 میلیارد تومان فست فود می خورند.
البته سفرهای هفتگی صدها هزار ایرانی به شمال و سفرهای خارجی به شرق و غرب برای خوشگذرانی و لذت بردن از آزادی غربی و صرف میلیاردها دلار برای کنسرت ها، درمان های زیبایی و امثال اینها را اضافه کنید و از برخی از آنها قدردانی کنید. کاخ های چند میلیارد دلاری آنها چه هدر دادن پول برای سگ های شما!
می بینید که با این چهار مورد که حذف و مدیریت حداقلی آن نه لطمه ای به فطرت اسلامی ما وارد می کند و نه عزت و سلامت هموطنان را به خطر می اندازد، در یک سال 29.160.000.000.000 یعنی 29.160 میلیارد تومان آزاد می شود. آیا می توان به فقرزدایی در خارج از کشور دست یافت؟ (مهر خبر- 4094523).
نتیجه این می شود که همان افرادی که اطعام می کنند یا در سخنرانی ها شرکت می کنند، بیشترین هزینه را برای ذبح گوسفند، مرغ، برنج، کفالت یتیمان و توزیع صدقه و خمس بین نیازمندان می پردازند، زیرا در سخنرانی ها اخلاق زیبا و ابراز سخاوت خاندان پیامبر اکرم(ص) بود. گفت شاید به همین دلیل است که این گونه تردیدها از روی صداقت نیست، زیرا بسیاری از منتقدان حتی به فقرا و افراد زیر خط فقر نیز صدقه نمی دهند. نه بستگانشان