مصالح ساختمانی بخش بزرگی از کل هزینه های ساخت مسکن را تشکیل می دهد. این در حالی است که بازار مصالح ساختمانی نیز از تورم عمومی عقب نمانده است و امسال به ویژه در ماه های ابتدایی سال با افزایش قیمت انواع مصالح ساختمانی مواجه بودیم.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران به وضعیت فعلی بازار مصالح ساختمانی اشاره کرد و گفت: بازار مصالح ساختمانی زمانی رونق دارد که مصرف آن زیاد باشد، اما با توجه به تورم در بخش مسکن، بازار مصالح ساختمانی ضعیفتر است. .» تحت تاثیر این گرانی قرار گرفت و انواع مصالح ساختمانی به ویژه آهن و فولاد که از مهمترین عناصر ساختمانی هستند با افزایش قیمت همراه شد و این افزایش قیمت باعث رکود شدید این بازار شد.
حمیدرضا روستاگر ادامه داد: از ابتدای سال 1402 تا مهرماه بازار مصالح ساختمانی رونق چندانی نداشت و با روال کاملاً عادی تنظیم می شد. قیمت ارزهای خارجی از جمله دلار تغییر کرده است.» مثلاً افزایش قیمت در بازار فولاد متاثر از افزایش قیمت در بازار جهانی بوده است.
چشمانداز تولید فولاد در سال ۱۴۰۴ دور از دسترس است
رئیس اتاق اصناف تهران با انتقاد از بی توجهی به چشم انداز تولید فولاد کشور در سال 1404، گفت: فولاد یکی از بازارهای اصلی ایران است اما متأسفانه چشم انداز 1404 در شرایط فعلی چندان قابل دسترس نیست.
رستگار ادامه داد: با توجه به ظرفیت کارخانه های ما برای تولید فولاد، پیش بینی می شد تا سال 1404 حدود 55 میلیون تن فولاد تولید شود و هدف افزایش حجم صادرات به ویژه به کشورهای همسایه بود اما با وجود مشکلات. در حوزه تولید فولاد در سال 1390 به دلیل قطعی برق، گاز و آب به وجود آمد، در حال حاضر از برنامه زمانبندی عقب هستیم زیرا طبق آمار، تولید فولاد ما تا سال گذشته حدود 30 میلیون تن بود و بر این اساس این احتمال وجود دارد که ما بازارهای بیشتری را با گفتن “بیا دست بدهیم” باز می کنیم.
عرضه مصالح ساختمانی باید شفاف شود
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با اشاره به زیان توزیع کنندگان در بازار مصالح ساختمانی گفت: در حالی که سرمایه های حوزه توزیع متأسفانه جذب بخش تولید می شود، این به دلیل عدم شفافیت عرضه است. در تولید مصالح ساختمانی به ویژه فولاد خسارت زیادی به توزیع کنندگان واقعی این محصولات وارد می شود. محصولات رسیده و از دست دادن در نهایت بر بخش عمومی جامعه تاثیر می گذارد.
رستگار با بیان اینکه عدم شفافیت در بازار مصالح ساختمانی منجر به بی نظمی قیمت ها و رکود شدید در این بخش شده است، تصریح کرد: در شرایط فعلی بخش مهمی از بازار مصالح ساختمانی به دست عده ای خاص افتاده است که مستحق هستند. چنین سودهایی بدون کسی باید پاسخگوی این باشد، اما به دلیل عدم شفافیت، بسیاری از فعالان واقعی این بخش اکنون ترجیح می دهند سرمایه خود را در این بخش سرمایه گذاری نکنند.
رئیس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد تهران با انتقاد از رویه عرضه سیمان و فولاد در بورس کالا، گفت: نحوه کار بورس کالا برای ما شفاف نیست و به نظر ما یکی از عواملی است که در بورس کالا وجود دارد. افزایش قیمت مصالح ساختمانی روش قیمت گذاری در بورس کالا است. این در حالی است که به نظر ما افرادی که در زمینه فروش دارای صلاحیت هستند باید وارد این عرصه شوند اما متاسفانه تا کنون و با وجود عدم شفافیت در اعلام قیمت پیش فروش و سود هیچکس پاسخگوی ما نبوده است. شامل آن به ضرر مردم است.
لازم به ذکر است عرضه مصالح ساختمانی در بورس کالا دارای مزایا و معایبی است. از این رو ماه گذشته این موضوع مورد انتقاد وزیر راه و شهرسازی قرار گرفت و وی خواستار خروج سیمان و فولاد از سازوکار بورس کالا حداقل برای طرح نهضت ملی مسکن شد، اما وزیر اقتصاد این درخواست را رد کرد. با بیان اینکه در حال حاضر خروج سیمان و فولاد از بورس خارج است.
مجید عشقی رئیس سازمان بورس در گفت و گو با یکی از خبرگزاری ها در رابطه با درخواست وزارت کار گفت: تحویل سیمان و فولاد مورد نیاز طرح نهضت ملی مسکن در خارج از کشور امکان پذیر است. با توجه به قیمت گذاری فعلی بورس مواد اولیه، اما ما باید در بحث های کارشناسی این موضوع مطرح شود و اجرای آن بررسی شود.
پیش بینی قیمت مصالح ساختمانی در روزهای آینده
رستگار در خصوص وضعیت بازار مصالح ساختمانی در روزهای آینده گفت: معمولاً بازار مصالح ساختمانی در ماه های ابتدایی سال رونق بیشتری دارد و در فصل سرما فعالیت ساختمانی با کندی مواجه می شود. بر این اساس پیش بینی ما این است که که اگر اتفاق خاصی نیفتد، بازار همچنان به وخامت خود ادامه می دهد و سرعت آن را کاهش می دهد. چنین خواهد بود.