به گزارش مانیبان، نرخ دلار طی ماه گذشته به دلیل تنش های سیاسی و نظامی در منطقه نوسانات زیادی داشته است. یک ماه پیش دلار نزدیک به 64 هزار تومان بود و پس از رسیدن به کانال 70 هزار تومان با اندکی کاهش به حدود 68 هزار تومان رسیده است. اینکه تاثیر عوامل داخلی بر نوسانات نرخ ارز بیشتر است یا عوامل خارجی، سوالی است که اکثر کارشناسان در مورد آن اختلاف نظر دارند.

طهماسب مظاهری، رئیس کل سابق بانک مرکزی و اقتصاددان، نوسانات دلار را ماهیت تغییرات شاخص های اقتصادی دانست و مدل و عوامل موثر بر آن را تشریح کرد. به گفته وی، تغییرات شاخص های اقتصادی از قانون و ماهیت درونی و طبیعی نشات می گیرد. درست مثل فردی که تغذیه کافی ندارد و دچار چاقی یا عوارض آن است. این یک اختلال نیست، یک نوسان جزئی در ماهیت شاخص های اقتصادی است. ماهیت و ماهیت این شاخص اقتصادی چیزی است که اقتصاد ایده آل را برای یک کشور ایجاد می کند. اما نکته مهم این است که این نوسانات در یک محدوده عادی و قابل تحمل برای جامعه رخ می دهد. مدیریت اقتصادی در کشور دقیقاً به همین معناست. مدیریت صحیح اقتصاد به این معناست که اگر دولت نیاز به تغییر شاخص های اقتصادی دارد، باید مراقب باشد که این تغییرات به شکلی قابل تحمل و قابل پیش بینی رخ دهد.

نکته مهم این است که قابل پیش بینی بودن نوسانات برای فعالان اقتصادی منجر به تصمیم گیری و فعالیت روان می شود و این امر موجب رشد اقتصادی می شود، اما اگر قانون یا سیاستی در مجلس یا دولت باعث بروز نوسانات جدی غیرقابل پیش بینی شود، قطعا باعث می شود. بی اعتمادی و آداب و رسوم مردم دچار بی ثباتی و نوسانات شدید خواهند شد و این وضعیت وضعیت مساعدی برای اقتصاد و کشور نخواهد داشت. نوسانات ناگهانی و تصمیمات غیر کارشناسی که منجر به هر نوع تغییر در شاخص های اقتصادی می شود، استعدادها، سرمایه ها و توانمندی های مردم را از دسترس دولت خارج می کند.

نوسانات نرخ دلار مهم نیست، آنچه مهم است چند نوع است

یکی موضوع دیگری که باید به آن بپردازیم بحث قیمت گذاری چندگانه کالا و خدمات است. سیستم تک نرخی یکی یکی از مهم ترین عوامل مؤثر، مفید و مشوق در تولید و سرمایه گذاری است. اکنون این نرخ واحد را می توان در هر سرویس یا محصولی ردیابی کرد. سود بانکی، دلار، طلا، خودرو و بنزین یا هر نوع کالا و خدمات دیگری قطعا مشوق سرمایه گذاری هستند و بالعکس. اما همه کالاها و خدماتی که در تعرفه های چندگانه دخیل هستند، قطعا فضایی برای رانت خواهند بود، به ویژه طمع، فساد و مشکلات بزرگ در اقتصاد کشور.

دولت برای پیشرفت و بهبود اقتصاد باید سیاست‌هایی اتخاذ کند که همه توانمندی‌ها، استعدادها و سرمایه‌های جامعه را به سمت اعتماد سوق دهد، در حالی که اگر نظام چند نرخی در جامعه حاکم باشد و از سوی دیگر، نوسانات قیمت‌ها غیرقابل پیش‌بینی باشد، اگر این اتفاق بیفتد. قطعاً استعدادها به سمت استفاده سوق داده خواهد شد که سودآوری بین نرخ ها رانده می شود. اکثر افراد در سیستم های چند نرخی ترجیح می دهند در مدت زمان کوتاهی سود بیشتری کسب کنند و در سیستم های چند نرخی این سودها و سودها دارای مکانیسم ها و مکانیسم هایی هستند که به افراد این امکان را می دهد.

مقصر اصلی چند نرخی شدن دلار کیست؟

تنها دلیل وجود نظام تعرفه ای چندگانه، دخالت دولت در قیمت گذاری و مدیریت اقتصاد است. البته می توان گفت که معمولاً دولت ها مشتاق خدمت به مردم و ایجاد آرامش در جامعه قیمت های اجباری می گذارند و مرتکب آن اشتباه می شوند. افراد کمی با آگاهی و آگاهی از اثرات و پیامدهای منفی قیمت گذاری اجباری این کار را انجام می دهند. دولت چهاردهم باید در هر حرکتی در جهت استقرار نظام تعرفه واحد، در یک طرح بالغ، جامع و تفصیلی، تمامی موارد نظام تعرفه تک تعرفه را به سمت تعرفه واحد پیش ببرد. من حتی توصیه نمی کنم که نرخ دلار مرکز مبادلات به نرخ بازار آزاد نزدیک باشد. آنها باید نظام تعرفه واحد را به تمام طرق ممکن اجرا کنند.

تجربه تک نرخی شدن دلار در کشور

دولت سید محمد خاتمی بدون ایجاد شوک به جامعه توانست قیمت واحدی برای کالاها و خدمات تعیین کند و پس از آن شاهد رشد تولید ناخالص، کاهش تورم و اثرات بسیار مثبت بر اقتصاد، آرامش در بازارها بودیم. و در مردم رضایت از ثبات قیمت پس از گذشت بیش از دو دهه از آن سال ها، اکثر افرادی که در مورد اقتصاد اظهار نظر می کنند، دوران تک نرخی و نبود قیمت های اجباری را به خوبی به یاد دارند.

درمان اساسی بیماری های دلاری.

مهم ترین پیش نیاز حرکت از نظام چند تعرفه ای به نظام تک تعرفه ای، برنامه مدون، علمی، اقتصادی و جامعه شناختی است. در کشور ما مواردی داشته ایم که برخی از مشکلات اقتصادی با شوک درمانی حل شده است. در برخی از کشورها مانند ژاپن و آلمان پس از جنگ جهانی دوم، اصلاحات جزئی و شوک درمانی آزمایش شد و پس از یک دوره فشار اقتصادی به رشد و جهش دست یافتند. در کشور ما با شرایط حاکم و رفتار دولت ها شوک درمانی جواب نمی دهد. اجرای سیستم تک نرخی و شوک درمانی باید با بسته ها و اقداماتی مانند سیاست های جبرانی همراه شود. اول از همه، باید تدریجی باشد. ثانیاً باید در درون خود سیستم جبرانی از احتمالات داشته باشد و در نهایت اولویت و تأخیر اعمال به صورت علمی و صحیح انتخاب شود.


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما