نرخ تورم مرکز آمار ایران در آبان ماه جاری منتشر شد و بر اساس این آمارها مشخص شد که برای پنجمین ماه متوالی نرخ تورم نقطه‌ای (آبان امسال نسبت به آبان سال گذشته) در یک کانال ثابت در 39-40٪ ثابت باقی ماند. از ابتدای تابستان، تورم گروه‌های کالایی مختلف برای پنجمین ماه متوالی به حدود چهل درصد رسیده است. آبان نیز تکرار شد.

از سوی دیگر آمارها نشان می دهد که تورم ماهانه مانند ماه های اخیر 2.2 درصد است. این عدد نیز از اردیبهشت ماه می آید. ماه زیر 3 درصد بود. در این هفت ماه قیمت ها هر ماه به طور متوسط ​​2.2 درصد افزایش یافت. در ادبیات اقتصادی، تورم به‌عنوان «نرخ افزایش قیمت‌ها و سبد کالای مصرفی» تعریف می‌شود، نه قیمت خود آن کالاها، در واقع، این واقعیت است که تورم نقطه‌به‌نقطه تک رقمی شده است. برای پنجمین ماه متوالی، نشانه ای از افزایش ماهانه قیمت ها زیر پوست بازارهاست. اما “سرعت” این افزایش ها ثابت مانده است. مثل ماشینی که با سرعت خاصی به حرکت ادامه می دهد.

آمارها حاکی از آن است که با احتساب فروردین میانگین تورم ماهانه از ابتدای سال تاکنون 2.4 درصد بوده است و اگر میانگین تورم ماهانه در بقیه سال در این حد باقی بماند، ممکن است تورم به حدود 33 درصد کاهش یابد. اما در صورت تداوم تورم ماهانه موجود، کاهش تورم زیر 30 درصد بسیار مشکل خواهد بود.

نگاهی به رشد تورم در این 8 ماه نیز نشان می دهد که تورم در دو بخش مواد غذایی و کالاهای مصرفی آرام شده و به تورم ماهانه زیر دو درصد رسیده است. کالاهای بادوام، مانند خودرو، تقریب خوبی از انتظارات تورمی در بازارهای دارایی ارائه می دهند. تورم ماهانه این بخش در مواقعی مانند مهر در سال 2019 به 20 درصد رسید و در سال 1401 میانگین قیمت این دسته از کالاها در برخی ماه ها بیش از ده درصد افزایش یافت. تورم مواد غذایی در ژوئن سال گذشته 25 درصد افزایش یافت. از آنجایی که این افزایش متاثر از شوک ناگهانی در قیمت مواد غذایی (الغای ارز ترجیحی) بود، در ماه‌های بعد با این شدت همراه نبود، اما همچنان به صورت متناوب همینطور بود. اسفند 1401 به اعداد بالایی مانند 6.7 درصد دست یافته است. تورم نقطه ای مواد غذایی، خدمات و اجاره هر کدام افزایش اندکی داشته است. اما تورم در اقلام غیرخوراکی، به ویژه کالاهای بادوام، کاهش یافته است. این کاهش همزمان با رکود بازارهای دارایی است که مطابق با شهود است.

در میان گروه های کالایی، گوشت قرمز با تورم 82 درصدی در صدر قرار دارد. از سوی دیگر افزایش قیمت گروه روغن ها و چربی ها در سال گذشته تنها 2.9 درصد برآورد شده است. خدمات هتل و رستوران با تورم 56 درصدی از جمله خدمات تورم بیش از حد بوده که در ماه های اخیر روند نزولی سریعی را تجربه کرده اند. تورم نقطه ای نیز روند مشابهی را دنبال کرده است. تورم کالاها به‌ویژه مواد غذایی در مجموع رو به کاهش است، اما تورم خدمات که بخشی از بخش‌های باقی‌مانده از سبد مصرف بود، به آرامی افزایش یافت و به تورم کل رسید.

میثم رادپور، کارشناس مسائل اقتصادی در مورد نرخ تورم آبان ماه گفت: رشد ماهانه نرخ تورم 2.2 درصدی چندان زیاد نیست و اگر تورم سالانه به همین میزان افزایش یابد، نرخ تورم به 33 درصد می رسد. نسبت به تورم ماه های گذشته قابل قبول است.

این کارشناس اقتصادی با اشاره به افزایش فروش نفت در ماه های اخیر گفت: آن طور که منابع رسمی گزارش می دهند، حجم فروش نفت در سال 1402 افزایش یافت که بر اساس آمار به 1.5 میلیون بشکه در روز رسید که برای ایتالیا رقم خوبی است. این کشور اگرچه تنش بین روسیه و اوکراین تاثیری بر این فروش نداشت و زمانی که نفت روسیه تحریم شد، ایران توانست نفت بیشتری به دنیا بفروشد که این امر نیز باعث کاهش فشار کسری بودجه دولت شد.

رادپور تصریح کرد: طی سه سال گذشته نرخ تورم سالانه حدود 50 درصد بوده است و در صورت تکرار 2.2 درصد برای هر ماه، نرخ تورم سالانه به نصف می رسد که این خبر خوبی برای اقتصاد کشور است. و در صورت ادامه فروش نفت مانند ماه های گذشته. اگر آنها بالا باشند، دولت ارز بیشتری در اختیار خواهد داشت.

این کارشناس مالی افزود: تا چند ماه پیش نرخ رشد تورم ماهانه در محدوده 4 درصد بود که 2.2 درصد است. آبان اعلام شد که این رقم نسبتاً کم است، اما سوال اینجاست که در آینده چه اتفاقی برای کشور خواهد افتاد، زیرا تا زمانی که ارز کافی در کشور وجود داشته باشد و کالا به اندازه کافی وارد شود، تورم به تدریج کاهش می یابد.

تورم 50 درصدی بعد از 8 سال قیمت کالاها را 26 برابر می کند

رادپور ادامه داد: البته در ایران زمانی که نوسانات ارز چندان شدید نبود و تحریم ها آنقدر سختگیرانه نبود، باز هم اقتصاد کشور با تورم مواجه بود، اما نرخ تورم 50 درصد نبود بلکه حدود 15 تا 20 درصد بود. نکته این است که قیمت یک محصول پس از 8 سال با تورم 20 درصد دو برابر می شود، اما در تورم 50 درصد قیمت یک کالا پس از 8 سال دو برابر می شود.

این تحلیلگر بازار مالی خاطرنشان کرد: اگرچه امروز به دلیل افزایش فروش نفت کمی با تورم 50 درصدی فاصله داریم، اما دلیل اصلی این تورم بالا در اقتصاد این است که تولید کشور هرگز رونق نداشته و وجود دارد. خطرات در این کشور ریسک‌های غیرتجاری و تجاری بسیار زیاد است که منجر به عدم تشکیل سرمایه ثابت شده و شاهد کاهش نرخ تشکیل سرمایه ثابت در دهه اخیر بوده‌ایم.

عدم کنترل نرخ ارز شعله های تورم را گسترش می دهد

رادپور تصریح کرد: در صورت عدم کنترل قیمت ارز در سال آینده، شعله تورم مجددا بالا می رود چرا که انتخابات آمریکا در سال 1403 در نظر گرفته شده است و به نظر می رسد آمریکا این مشکل را در فضای انتخاباتی تحمل نخواهد کرد. زمانی که آمریکا وارد سیاست خارجی می شود، همیشه دو بحث دائمی وجود دارد، یکی درباره اسرائیل و دیگری درباره ایران، و تا کنون شاهد بوده ایم که همواره تلاش کرده اند تا فشار بر ایران را افزایش دهند، هرچند هنوز راهی وجود دارد. در صورت تمدید تحریم ها از این امر خودداری کنید. وجود دارد، اما با فشار تحریم ها شرایط تورم سخت تر می شود.

این کارشناس اقتصادی گفت: مشکل اصلی در ایران تورم نیست، مشکل قدرت خرید مردم است. اگر در کشوری هر سال تورم وجود داشته باشد، اما مردم به همان تعداد ساعت کار کنند و درآمدشان به نسبت افزایش یابد، وقتی نرخ تورم افزایش یابد، می توانند نیازهای خود را تامین کنند و اگر خانه یا می خواهند ماشین بخرند. وضعیت ایران اینطور نیست چون ارزش کار مردم کم شده و کمیت تولید هم کم شده است.

اقتصاد را نمی توان با جادو تحریک کرد

وی با بیان اینکه باید سال ها برای جذب سرمایه گذار به ایران تلاش کرد، افزود: امروز عرضه کالا در ایران تحت فشار است و این مشکل ارزش کار را کاهش داده است و به همین دلیل دولت تصمیم به این کار گرفته است. انجام دهید. به دلیل کسری بودجه، پول چاپ کنید. در کشوری که با 30 سال رکود تورمی مواجه است، چاره ای جز تغییر استراتژی با دنیا وجود ندارد و دستیابی به اقتصاد عادی و شکوفایی آن جادو نیست.

قدرت الله اماموردی، اقتصاددان درباره نرخ تورم 2.2 درصدی آبان ماه 1402 گفت: در بلندمدت رشد تورم ناشی از حجم نقدینگی و چاپ پول است. اما در کوتاه مدت نوسانات نرخ تورم ناشی از نرخ ارز و انتظارات جامعه و همچنین افزایش تقاضا است، نکته اینجاست که در یک ماه گذشته هیچ اتفاقی در کشور رخ نداده است. یک شوک در اقتصاد منجر به افزایش عدم اطمینان در اقتصاد کشور می شود.

اماموردی ادامه داد: مهر تا آبان ماه تورم از میانگین عمومی پیروی کرد که البته منطقی و قابل انتظار است. تورم نقطه‌به‌نقطه 39.2 درصد است که نسبت به ماه‌های گذشته کنترل شد و البته کاهش هم داشت، به معنای کاهش میانگین تورم سالانه نیست.

وی با اشاره به آمار بانک مرکزی خاطرنشان کرد: اگرچه میانگین تورم بانک مرکزی منجر به این امر می شود. مهر ماه را در محدوده 45 درصد اعلام کرده بود که نشان دهنده شتاب تورم در ایران و افزایش کسری تجارت خارجی است، اما به نظر می رسد نرخ تورم آبان ماه کمی کند شده است.

۲۲۳۲۲۵

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *