به گزارش مانیبان، از سرگیری قطعی برنامه ریزی شده برق خانگی که از 31 آذرماه اجرایی شد و دوره قبل از 30 آذرماه آغاز شد. آبان تا 15 آذر اجرا شد، تفاوت هایی دارد.
یکی از مهم ترین تفاوت های قطعی برق فعلی در بخش خانگی عدم تطابق اطلاعیه های قطعی با زمان و مدت قطعی برق است. اگرچه برخی از مشترکان طبق اطلاعیه شرکت های توزیع با قطعی برق برنامه ریزی شده مواجه می شوند و می توانند زندگی روزمره خود را بهتر مدیریت کنند، اما برخی از مشترکان نیز از عدم تطابق اطلاعیه های قطعی برق با آنچه در حال وقوع است گلایه دارند.
یکی یکی از مشترکان در تهران به خبرگزاری تسنیم گفت: در روزهای اخیر در حالی که اخطار قطعی برق منازل آن روز از ساعت 13 تا 15 صادر شده بود، برق منزل مسکونی وی از ساعت 9 قطع شد. 00. ساعت 15 صبح و رصد سامانه های مربوطه از جمله سامانه اضطراری قطعی برق 121 پاسخی برای این قطعی طولانی مدت نداشت.
تعداد زیاد تماس های مردمی با تسنیم حاکی از قطعی برق بدون اخطار است. بنابراین وقتی مشترکین اپلیکیشن “برق من” یا سایت شرکت های توزیع را بررسی می کنند، هیچ اطلاعی در مورد قطعی های برنامه ریزی شده آنها برای روز جاری وجود ندارد، اما برق آنها قطع شده است.
از دیگر گلایه های مردم عدم تطابق مدت زمان قطعی برق است، ضمن اینکه اطلاعیه های صادره حاکی از قطعی برق دو ساعته، قطعی برق این دسته از مشترکان بین 3 تا 4 ساعت و زمان رفع آن است. خاموشی همان چیزی است که در اطلاعیه ها ذکر شده بود، مطابقت نداشت.
از آنجایی که همزمان با قطعی برق در آپارتمان ها سیستم گرمایشی و آشامیدنی نیز بسته به پمپ قطع می شود، قطعی های برنامه ریزی شده بین ساعت 17 تا 23 نیز علت شکایت بیشتر مردم است. زیرا در ساعات شب که سیستم گرمایشی همراه با قطعی برق خاموش می شود، سرمای هوا بیشتر از روز مشتریان را آزار می دهد.
با توجه به تداوم قطعی برق خانوارها در فصل سرد سال جاری، به نظر می رسد مدیران صنعت برق کشور باید به تداوم اطلاعیه های قطعی توجه بیشتری داشته باشند و بر شرکت های توزیع برق با راندمان پایین نظارت بیشتری داشته باشند.