بیماریهای تیروئیدی از جمله کمکاری، پرکاری و سرطان تیروئید، پرشیوعترین نوع بیماریهای غدد درونریز هستند. این بیماریها، با توجه به نوع و شرایط تیروئید، قابل درمان هستند. درمان این بیماریها با داروهایی از قبیل جایگزینی هورمون تیروئید، جراحی و روشهای دیگری از جمله پرتودرمانی امکانپذیر است. با این حال، مطالعات نشان میدهند که تحرکات تغذیهای و مصرف مکملهای خوراکی نیز درمان و پیشگیری از بیماریهای تیروئیدی را افزایش میدهند.
در اغلب افراد، رعایت یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی کافی است تا عملکرد صحیح تیروئید را حفظ کنند. با این حال، برخی افراد ممکن است به مصرف مکملهای خوراکی و ویتامینها نیاز داشته باشند تا بهبود علائم و کیفیت کلی زندگی خود را ارتقا دهند. این گروه، اغلب شامل زنان باردار، شیرده و افرادی با رژیمهای غذایی محدود میشوند که به مصرف مکملهای خوراکی و ویتامین نیاز دارند. مطالعات نشان میدهند که مصرف دارو، اصلاح رژیم غذایی و سبک زندگی، به کاهش آسیب تیروئید و بهبود علائم بیماریهای تیروئیدی کمک میکند.
غذای متناسب، اساسیترین عامل در حفظ سلامت تیروئید است. برخی از مواد مغذی اساسی مانند ید، تیروزین، سلنیوم، روی و اسیدهای چرب امگا ۳ برای حفظ سلامت تیروئید ضروری هستند و باید در رژیم غذایی روزانه ما جای داشته باشند.
ید
یود (Iodine) یکی از مواد مغذی مهم است که برای سنتز هورمونهای تیروئیدی لازم است، بدن امکان تولید خودکار این ماده معدنی ضروری را ندارد؛ بنابراین از طریق رژیم غذایی و مکملهای غذایی باید آن را دریافت کرد.
غذاهای دریایی مانند ماهی و صدف، جلبک دریایی و تخم مرغ از منابع غذایی حاوی ید هستند.
تیروزین
تیروزین یک اسید آمینه غیر ضروری است. این بدان معنی است که بدن می تواند آن را از تبدیل فنیل آلانین در کبد و کلیه ها تولید کند. برای تولید تیروزین خود، بدن به مقدار بهینه آهن، رژیم غذایی غنی از فنیل آلانین و روده سالم نیاز دارد. تیروزین همچنین با تبدیل شدن به سروتونین و ملاتونین در مغز نقش مهمی در خلق و خو و کیفیت خواب دارد.
منابع غذایی تیروزین شامل گوشت های حیوانی مانند مرغ، بوقلمون و ماهی و همچنین آووکادو، موز، دانه کنجد و دانه کدو تنبل است.
سلنیوم
سلنیوم در تیروئید بیشتر از سایر اعضای بدن حضور دارد و به شبیه ید، در سنتز و متابولیسم هورمونهای تیروئید نقش مهمی دارد. به دلیل خاصیت ضداکسیدانی، سلنیوم با حذف رادیکالهای آزاد موجود در فرآیند تولید هورمونهای تیروئید، به حفظ عملکرد تیروئید کمک میکند.
منابع غذایی حاوی سلنیوم شامل آجیل، گوشت و برخی سبزیجات هستند.
در مصرف این ماده غذایی باید اقتدار کنید، زیرا مصرف اضافه میتواند منجر به مسمومیت شود.
فلز روی
روی یکی دیگر از مواد مغذی مهم برای سلامت تیروئید است و بدن برای تولید هورمون های تیروئید به روی نیاز دارد. طبق مطالعه ای که در سال 2013 انجام شد، رابطه مستقیمی بین کمبود روی و کم کاری تیروئید وجود دارد. اگر کم کاری تیروئید دارید، ممکن است کمبود روی نیز داشته باشید زیرا هورمون های تیروئید به جذب این ماده معدنی کمک می کنند. هنگامی که این اتفاق می افتد، ممکن است عوارض جانبی مانند آلوپسی شدید را نیز تجربه کنید. آلوپسی یک بیماری خود ایمنی است که به فولیکول های مو حمله کرده و باعث ریزش آنها می شود. روی همچنین برای یک سیستم ایمنی سالم ضروری است.
منابع غذایی روی عبارتند از: آجیل و دانه ها، حبوبات و گوشت.
اسیدهای چرب امگا 3
کاهش عملکرد تیروئید میتواند باعث افزایش کلسترول بد در خون شود، که باعث افزایش خطر بیماری های قلبی میشود. با این حال، مواد غذایی حاوی امگا ۳ علاوه بر کاهش التهابات بدن، سیستم ایمنی را تقویت و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش میدهند.
در فهرست منابع غذایی حاوی امگا ۳ میتوان به ماهی های چرب مانند سالمون، ماهی خال مخالی و ساردین، روغن دانه کتان و همچنین مغزها و دانه ها اشاره کرد.