همچنین، ایرباس در حال توسعهی موتور جت جدیدی به نام «رایز» است که از نوع فن باز به شمار میرود. در این موتور، فن بهجای قرار گرفتن در پوشش داخلی، در معرض مستقیم جریان هوا قرار دارد. ادعا میشود که این فناوری مصرف سوخت را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد. علاوهبراین، موتور توانایی استفاده از سوختهای پایدار هواپیمایی را با ترکیبهایی تا ۱۰۰ درصد دارد.
فناوری جدید مصرف سوخت هواپیما را تا ۲۰ درصد کاهش میدهد
ایرباس علاوهبر موتورهای جدید، قصد دارد هواپیماهای خود را به سیستمهای هیبریدی مجهز کند. باتریهای یونلیتیوم یا حالتجامد و سامانههای ولتاژ بالا، برای تأمین نیروی محرکه و همچنین تأمین انرژی برای سامانههای داخلی، مانند تهویهی مطبوع و روشنایی کابین، به کار خواهند رفت. این روش علاوه بر بهبود بهرهوری سوخت، کاهش بیشتر مصرف انرژی را نیز در پی خواهد داشت.
افزونبراین، ایرباس تصمیم دارد در حوزهی مواد ساخت هواپیما، از مواد ترموپلاستیک تقویتشده با الیاف کربن (CFRTP) بهجای مواد مرکب تقویتشده با الیاف کربن (CFRP) استفاده کند. این مواد نهتنها سریعتر تولید میشوند و هزینههای پردازش کمتری دارند، بلکه از مقاومت بیشتری در برابر ضربه برخوردار هستند. همچنین، میتوان آنها را پس از تولید، دوباره قالبگیری کرد و بازیافت کرد.
هواپیمای آینده همچنین به سمت دیجیتالیتر شدن حرکت خواهد کرد. سامانههای درون هواپیما بهطور کامل متصل و خودکار خواهند بود، بهطوریکه بتوانند بهطور آنی بهروزرسانی شوند و دادهها را با سرعت بیشتری پردازش کنند. همچنین، سیستمهای کمکی خودکار به خلبانان کمک خواهند کرد تا وظایف پیچیده را با دقت بیشتر و بدون حواسپرتی انجام دهند.
درهمینحال، پرسش اصلی این است که چرا ایرباس هواپیمای هیدروژنی خود را بهسرعت وارد خط تولید نکرده است؟ ایرباس در نشست توضیح داد که هرچند امکان ساخت هواپیمای هیدروژنی وجود دارد، این پروژه ممکن است بهسرنوشت کنکورد دچار شود. یعنی دستاوردی بزرگ از نظر فنی، اما ناکامی تجاری.
البته چالشها فقط به مسائل فنی محدود نمیشود. بازار هنوز برای پذیرش هواپیمای هیدروژنی آماده نیست و زیرساختهای لازم برای تأمین سوختهای هیدروژنی نیز هنوز بهطور کامل شکل نگرفتهاند. به همین دلیل، مدل جدید هواپیمای هیدروژنی که بهعنوان «زیرو ای» شناخته میشود، با ظرفیت ۱۰۰ مسافر و برد ۱٬۸۵۰ کیلومتر، همچنان در مراحل توسعه قرار دارد. بااینحال، ایرباس همچنان به تعهدش در زمینهی استفاده از هیدروژن برای کربنزدایی از صنعت هوانوردی وفادار است.
منبع:عصرایران