Morteza Ezzati ، یک متخصص اقتصادی ، در مورد تأثیر بودجه 1404 بر معیشت مردم به مانیبی گفت: “بودجه تا حدودی گسترش است ، با رشد کل درآمد و هزینه های بودجه نزدیک به 2 ٪ ، در حالی که نرخ تورم در کشور تقریباً 2 ٪ یا حتی بالاتر است.” اگر این ارقام را با هم مقایسه کنیم ، نتیجه می گیریم که دولت در سال 2 تقریباً 2 درصد بیشتر می کند.
وی گفت: “این افزایش در هزینه ها به منابعی نیاز دارد که به طور کلی هنگام افزایش مالیات ، وام گرفتن یا ایجاد پول انجام می شود.” هر یک از این روشها می توانند تأثیر منفی بر اقتصاد داشته باشند. اگر دولت برای اطمینان از منابع خود به افزایش مالیات متوسل شود ، این فشار بیشتری را برای افراد ، تولید کنندگان و سرمایه گذاران اعمال می کند. افزایش مالیات باعث کاهش سرمایه گذاری ، کاهش تولید و کاهش مصرف می شود که در نهایت منجر به کاهش رفاه عمومی و رشد اقتصادی می شود.
استاد دانشگاه افزود: “از طرف دیگر ، اگر دولت بودجه خود را از طریق وام تأمین کند ، می تواند از دو طریق باشد ، وام بانک ها ، که منابع بانکی را که می توانند به بخش تولید و سرمایه گذاری اختصاص دهند ، به هزینه های فعلی دولت و آسیب به بخش تولید هدایت می کند.” علاوه بر این ، وام های مردم ، که همچنین سرمایه افرادی را که می توانند در بخش های تولید اقتصادی سرمایه گذاری کنند ، جذب می کنند ، اما به جای هزینه های فعلی دولت.
عزتی همچنین اظهار داشت که اگر دولت به چاپ پول جدید یا ایجاد پول جدید برای تأمین مالی تأمین مالی متوسل شود ، این باعث افزایش نقدینگی و در نتیجه افزایش تورم می شود. تورم بالا همچنین منجر به کاهش قدرت خرید مردم ، کاهش سرمایه گذاری و افت تولید می شود. در چنین شرایطی ، اگر دولت بخواهد به طور عقلانی عمل کند ، باید به جای افزایش هزینه ها و مالیات ، منابع مالی به بخش دولتی و خصوصی بماند. این می تواند به افزایش سرمایه گذاری ، بهبود تولید اقتصادی و رشد کمک کند.
وی همچنین گفت که دولت باید به جای افزایش هزینه های فعلی ، هزینه های غیر ضروری را کاهش دهد و هزینه های غیر ضروری را کاهش دهد. این اقدامات می تواند منجر به کاهش فشار بر اقتصاد ، کارایی بیشتر و رشد اقتصادی بهتر شود. به طور کلی ، سیاست های گسترش بودجه بدون توجه به تأثیر منفی آنها بر تولید ، سرمایه گذاری و تورم می تواند به اقتصاد کشور آسیب برساند. بنابراین ، دولت باید به جای افزایش هزینه ها و مالیات هایی که منجر به بهبود محیط کسب و کار ، حمایت از تولید و افزایش کارایی اقتصادی می شود ، به سمت سیاست ها حرکت کند.
این کارشناس اقتصادی گفت: “اگر تورم ادامه یابد ، بیشتر بازارها هنوز هم می بینند که قیمت ها افزایش می یابد.” با این حال ، بازار سرمایه یا بازار سهام کمترین رشد را خواهد داشت زیرا وضعیت تولید و سرمایه گذاری در کشور مطلوب نیست و ریزگردها به دلیل جهل خود احتمال ورود به بازار کمتر هستند. در مقابل ، بازارهایی مانند طلا و ارز با افزایش تورم رشد قیمت را تجربه می کنند و افرادی که در این بازارها فعال هستند از این افزایش قیمت بهره مند می شوند. اما اگر تورم کنترل شود و افزایش قیمت وجود نداشته باشد ، این بازارها زیاد رشد نمی کنند.
ایزاتی تأکید کرد: با توجه به مشکلاتی که نرخ ارز در چهار تا پنج ماه گذشته (از جمله فشارهای اجتماعی و اقتصادی) ایجاد کرده است ، احتمالاً دولت سعی خواهد کرد که نرخ ارز را در سال جدید افزایش ندهد. اگر دولت موفق به کنترل نرخ ارز شود ، بسیاری از بازارها دارای ثبات قیمت خواهند بود و افزایش قابل توجهی را تجربه نمی کنند مگر اینکه وقایعی مانند مشکلات امنیتی ، سیاسی یا بین المللی رخ دهد یا تحریم ها تشدید شود. در چنین شرایطی می توانیم شاهد افزایش قیمت در برخی از بازارها باشیم.
وی گفت: “اگر نرخ ارز به میزان قابل توجهی افزایش یابد و تورم کنترل شود ، به احتمال زیاد بسیاری از بازارهای مالی در شش تا هفت ماه آینده نسبتاً پایدار خواهند بود و تغییر در قیمت ها ناچیز خواهد بود.” در حال حاضر ، بورس سهام زیادی رشد نخواهد کرد مگر اینکه اتفاق مثبتی در اقتصاد رخ دهد و امید به رشد اقتصادی افزایش می یابد. اگر امید به رشد اقتصادی هنوز محدود باشد ، بورس اوراق بهادار افزایش قابل توجهی در قیمت ها را تجربه نمی کند و هیچ افزایشی در پولی که وارد بازار می شود وجود نخواهد داشت.
در پایان ، وی گفت: باید در نظر گرفت که ورود پول به بورس اوراق بهادار تنها در صورتی مفید است که منجر به سرمایه گذاری بیشتر و وضعیت تولید بهتر شود ، نه تنها قیمت سهام. اگر ورود پول به بازار سهام فقط باعث افزایش قیمت ها بدون پشتیبانی واقعی شود ، این رشد پایدار نخواهد بود و می تواند منجر به حباب در بازار شود. بنابراین ، بهبود شرایط اقتصادی ، افزایش سرمایه گذاری واقعی و بازگشت به اعتماد به نفس سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار عوامل اصلی برای رشد پایدار در این بازار است.