به گزارش بازار، روز گذشته رئیس کمیسیون حمل و نقل شورای اسلامی شهر تهران جزئیات جدیدی از روند خرید واگن از چینی ها ارائه کرد.
هاشمی تشکری در نشست خبری خود گفت: همانطور که به ما گفته شد شهرداری تهران تنها حدود 9.5 درصد از پیش پرداخت 15 درصدی را پرداخت کرده و 5 درصد آن باقی مانده است، همچنین دولت سهم خود را از این قرارداد پرداخت نکرده است، هرچند قول هایی داده شده است. در این زمینه انجام شده است که ظاهرا مشکل تاخیر چینی ها جدی است و طرف چینی گفته است که به تعهدات خود عمل نمی کند. موضوع و بعید است که دو قطاری که قرار بود وارد شوند بهمنظرف یک ماه رونمایی می شوند، در زمان مقرر وارد کشور می شوند».
آماده سازی مترو بر اساس برنامه پنج ساله ششم و بر عهده دولت است.
بر اساس ماده 58 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه، در سال 1395 دولت وقت موظف شد 2000 واگن مترو را برای تهران و سایر شهرهای بزرگ تامین کند که از این تعداد 630 واگن به تهران تعلق می گیرد که قرار بود تا پایان سال 1400 ساخته شود. و تحویل شهرهای بزرگ می شود، اما این ماده به این معناست که تا امروز ورود خودروهای جدید به ناوگان مترو تهران صورت نگرفته است.
برای تامین هزینه لازم این مناقصه، بر اساس بند ج تبصره 4 بودجه سال 1398 کل کشور، به دولت اجازه داده شد اقدامات قانونی لازم را برای مشارکت 15 درصدی تسهیلات مالی خارجی (فاینانس) انجام دهد. از محل پس از انعقاد قرارداد با تامین کننده مالی خارجی برای اجرای منابع صندوق توسعه ملی و پرداخت هزینه پروژه های ریلی. مابقی مبلغ قرارداد یعنی 85 درصد یا 850 میلیون یورو قرار بود از محل وجوه بلوکه شده ایران در چین تامین شود.
اما این 15 درصد اولیه یا پیش پرداخت 150 میلیون یورویی صحنه اختلاف چند ساله شهرداری و دولت شد. به گونه ای که نه دولت روحانی بار پرداخت آن را داشت و نه شهرداری تا پایان عمر دولت دوازدهم توان پرداخت آن را داشت. با آغاز به کار دولت سیزدهم و مدیریت اخیر شهرداری، با پیگیری های شهردار تهران، سرانجام در دولت رئیس جمهور فقید کشورمان، دولت با اختصاص 15 درصد ارز برای این امر موافقت کرد. بنابراین بخشی از 15 درصد دولت توسط شهرداری زاکانی پرداخت می شود و دولت ما به جای پرداخت آن سهم، به مبلغ پرداختی ارز اختصاص می دهد.
در نهایت پرداخت 15 درصد از پیش پرداخت ساخت مترو به شرکت چینی به همین ترتیب پیش می رود که شهرداری 9.7 درصد از این 15 درصد را به صورت ریالی در زمان زاکانی به دولت وام داد. . شهرداری 9.7 درصد از 15 درصدی را که از طریق بانک شهر دریافت می کند به شرکت چینی وام می دهد. از سوی دیگر دولت برای اجرای قرارداد این مبلغ را در ازای یورو در اختیار شهرداری قرار می دهد. تاکنون حدود 45 میلیون یورو از پیش پرداخت قرارداد ساخت مترو و ورود رام I به چینی ها پرداخت نشده است که 5.3 درصد از 15 درصد را نشان می دهد.
این در حالی است که با روی کار آمدن دولت جدید و به وجود آمدن مشکلات ارزی برای دولت چهاردهم، به شهرداری تهران اعلام کرده است که ظرفیت تخصیص ارز برای 5 درصد باقی مانده را ندارد. از سوی دیگر، شهرداری اعلام کرده است که برای پرداخت 5 درصد باقی مانده با دولت همکاری خواهد کرد و مانند روندی که در دولت گذشته اتخاذ شد، برای دریافت غرامت ارزی ریالی پرداخت خواهد کرد. اما دولت همچنان از اجرای این توافق با شهرداری خودداری می کند و به دلیل عدم پرداخت 45 میلیون یورو باقی مانده از آن 15 درصد، قرارداد با چینی ها در خطر فسخ قرار دارد.
ما برای خودروساز ملی پول داریم، اما برای نوسازی حمل و نقل عمومی نه؟
در حالی که نبود ارز و مشکلات مبادله ای بهانه ای برای عدم وصول 15 درصد باقی مانده پیش پرداخت برای خرید 791 واگن مترو است که به گفته سخنگوی شورای اسلامی در رسانه ملی، «تا آبان پارسال به آنها اختصاص داده شد. 6.2 میلیارد دلار به خودروسازان برای تامین قطعات این در حالی است که کلان شهرهای بزرگ جهان به دنبال حل مشکلات زیست محیطی، هوا و آلودگی هستند. ترافیک از طریق توسعه ناوگان حمل و نقل عمومی اما در کشور ما طفره رفتن بانک مرکزی مانع از جمع آوری 45 میلیون یوروی لازم برای خرید 791 واگن مترو برای کلانشهر تهران شده است.
منبع:تحلیل بخش تهران