حمیدرضا عرب: محدودیت قرارداد در روزهای اخیر منجر به کسر امتیاز از باشگاه سپاهان اصفهان شد. آیا در آینده می توان پرونده های مالی این چنینی را برای حذف باشگاه های فوتبال ایران از لیگ قهرمانان آسیا بررسی کرد؟
فیفا تاکید کرده است که فیرپلی مالی باید در باشگاه ها رعایت شود. به همین دلیل روی سقف قرارداد در فصل جاری حساس شده اند. در واقع این خواسته فیفا است که باید سال ها پیش اجرا می شد اما فوتبال ما در اجرای این بخشنامه بسیار دیر عمل کرده است. فیفا به عنوان بزرگ‌ترین سازمان غیردولتی جهان این قانون را به همه کشورهای عضو ابلاغ کرد و خیلی دیر به دست ما رسید. نکته اصلی این است که هزینه هایی که باشگاه ها انجام می دهند با درآمد آنها مطابقت دارد تا از پولشویی جلوگیری شود. ما اجرای چنین قانونی را خیلی دیر شروع کردیم. ما کار را ناقص پیش می بریم، اما لازم است و باید تکمیل شود زیرا در نهایت به نفع باشگاه های ماست.
*در واقع متولیان فوتبال ایران در حال اجرای خواسته های فیفا هستند.
قطعاً باید در راستای خواسته های فیفا پیشرفت کنیم. در فوتبالی که مدیران آن اغلب از ارگان های دولتی انتخاب می شوند و این مدیران نیز بدهی های کلان و هزینه های هنگفتی بر جای می گذارند، اجرای چنین قانونی بسیار مفید است. نباید بگذاریم فلان مدیری بیاید، پول خرج کند، بدهی کلان بگیرد، بدهی خارجی بگیرد و ورزش ایران را آبروریزی کند و در نهایت بدون نیاز به پاسخگویی بگذارد بروند. باید تاکید کنم که این قانون در آینده با صدور مجوزهای حرفه ای اجرا می شود و باشگاه هایی که سقف قرارداد را رعایت نمی کنند از لیگ قهرمانان آسیا حذف می شوند. البته اجرای این قانون همچنان سخت است زیرا در هیئت مدیره تصمیم گیرانی وجود دارند که در درون خود باشگاه ها مسئولیت دارند و این تضاد منافع مغفول مانده است.
آیا باشگاه ها اجازه حضور در فصل آینده لیگ قهرمانان آسیا را خواهند داشت؟
بازی جوانمردانه مالی باید در همه باشگاه ها رعایت شود. اینکه زمزمه هایی مبنی بر پرداختی های پرسپولیس به گوش می رسد و مثلا باشگاه استقلال به صورت غیررسمی اعتراض کرده است باید از طریق اسنادی که در اختیار سازمان لیگ قرار می دهد بررسی شود اما بدون شک در زمان تایید صلاحیت حرفه ای. مجوز دوره ها اگر ثابت شود که باشگاهی از سقف مجاز فراتر رفته است، قطعا با این موضوع برخورد می شود و احتمال لغو مجوز حرفه ای بسیار زیاد است. در واقع در تایید مجوز حرفه ای باید فیرپلی مالی را در نظر گرفت.
علی خطیر مدیرعامل استقلال قاطعانه اعلام کرده است که باشگاه استقلال برای حضور در لیگ قهرمانان آسیا در فصل آینده قطعا مجوز خواهد گرفت.
ما در مسیر مجوز حرفه ای 2022 موانعی داشتیم که بزرگترین آنها بدهی هایی بود که منجر به شکایت در دادگاه عالی ورزش شد. در همان زمان، بحث مالکیت مشترک نیز مطرح شد. استقلال نامه ای به ما داده بود که زیر نظر وزارت اقتصاد و دارایی اداره شود. اما بعدا مشخص شد که این موضوع صحت ندارد و در نهایت استقلال از آسیا حذف شد. روزی که گفتیم ضبط نکنید، گوش نکردند. شک نکنید اگر مشکلاتی از این دست دوباره تکرار شود، استقلال اجازه حضور در لیگ قهرمانان آسیا را نخواهد داشت. همچنین باید بدهی ها را پرداخت کنید و مشکل مالکیت را حل کنید. متأسفانه در صورت عدم اقدام، استقلال و هر تیم دیگری از حضور در آسیا محروم خواهند شد و مشخص نیست که استقلال در فصل آینده در لیگ قهرمانان آسیا حضور داشته باشد. هیچ تضمینی برای بازگشت استقلال به لیگ قهرمانان وجود ندارد و مسئولان این تیم و سایر متولیانی که روی این باشگاه نفوذ دارند باید از این پس اقدامات اساسی انجام دهند تا مجوز حرفه ای این باشگاه پرطرفدار و بزرگ به استقلال برسد. فصل آینده در لیگ قهرمانان اروپا شرکت خواهد کرد. آسیا باشیم ما هم به دلایلی که ذکر شد نمی خواهیم مجوزها باطل شود اما چون زیرگروه فیفا هستیم و قول داده ایم باید قوانین را اجرا کنیم. تاکید می کنم با ارسال نامه های جعلی نمی توان مجوز گرفت و باید این مسائل برطرف شود.
آیا مبالغ فروخته شده به عنوان سهام تاثیری در روند خصوصی سازی باشگاه ها نداشته است؟
اینکه در جاده 7 میلیارد تومان جمع می کنید درست نیست. قرار بود با فروش سهام سرمایه جذب کنند اما تمام درآمد را خرج کردند. سپس پولی را که در بانک ها داشتند رد و بدل کردند و با آن وام گرفتند که اشتباه بود. پول ها که تمام شد ورزشگاه هایی را که در اختیار داشتند به عنوان وثیقه به بانک ها دادند تا وام بگیرند. سوال من این است: چگونه ورزشگاه را که زیرمجموعه دولت است به بانک رهن می کنند تا وام بگیرند؟ این سلسله اقدامات مملو از مشکلات است و باید مورد توجه قرار گیرد. اگر می خواهید یک باشگاه را خصوصی کنید، باید شجاعت خصوصی سازی را داشته باشید. با این چرخه نمی توان باشگاهی را اداره کرد.
روند چند سال اخیر ثابت می کند که متولیان نمی خواهند انجمن ها را به بخش خصوصی بسپارند.
آن است. آنها هم می خواهند خودشان تصمیم گیرنده باشند و حرف اول و آخر را در باشگاه بزنند و نمی خواهند پول خرج کنند. این را نمی توان مدیریت کرد. هدف خصوصی سازی است که فیفا نیز بر آن تاکید دارد. این باشگاه قرار است به افراد یا شرکت ها اعطا شود. شما باید یک حراج برگزار کنید. مثلاً باشگاه استقلال 5 سال در اختیار یک نفر قرار گیرد و تمام امور به دست آن فرد باشد. باید به شخصی که پول خرج می کند اجازه دهید تصمیم گیرنده باشد. او می تواند هیئت مدیره را منصوب کند، مدیرعامل را انتخاب کند و خیلی چیزهای دیگر. ما سال هاست که مسیرهای انحرافی می گیریم و خودمان را گول می زنیم.
با توجه به این موضوعات جلسه ای با حضور رئیس جمهور تشکیل شد.
هفته گذشته خدمت رئیس جمهور محترم و جناب آقای خاندوزی بودیم. نمایندگان مجلس نیز حضور داشتند. اساتید هم در آنجا حضور داشتند. در جلسه تاکید کردم که خصوصی سازی بر اساس سند تحول صورت گیرد. باید حراج بگذاریم و باشگاه ها را برای مدت مشخصی بفروشیم. فرض کنید باشگاه استقلال پنج سال زیر نظر حسین باشد و باشگاه پرسپولیس پنج سال زیر نظر حسن باشد. تاکید کردم که نمی توانید به خودتان فشار بیاورید و انتظار داشته باشید افرادی مثل موسوی، عبدیان، خلیل زاده و… خرج کنند.
آیا اختلاف باشگاه های ایرانی و عربستانی و اینکه نمی توانیم بازیکنان بزرگی را به کشورمان بیاوریم نتیجه همین روند اشتباه است؟
بله، هرچند عربستان به نوعی تخلف کرد و فیفا را حساس کرد. آنها بودجه هنگفتی را این وسط گذاشتند و به باشگاه هایشان دادند. گفتند بازیکن بخرند و پول دولت را بعداً قسطی برگردانند. این هم نوعی کمک دولتی است، اما آنها همچنان در حال پیشرفت هستند و سعی می کنند فضای فوتبال خود را به سطح حرفه ای دنیا نزدیک کنند. مثلا رونالدو که به باشگاه نصر آمده بود سود زیادی داشت و پولی که خرج این بازیکن شد برگشت. این بدان معناست که از فوتبال می توان پول درآورد و اگر باشگاه های ما در این مسیر حرکت کنند می توانند با باشگاه های بزرگ آسیایی که در حال توسعه هستند رقابت کنند.

بزرگنمایی
با توجه به حضور وزیر جدید ورزش و جوانان آیا امیدی به تغییر وجود دارد؟
خوشبختانه آقای هاشمی با توجه به تجربه ای که در حوزه ورزش دارند، نگاه باشگاهی دارند. او معتقد است که باشگاه ها باید رشد کنند. نه به این معنا که فقط برای ورزش قهرمانی هزینه کنند. در زمینه پرورش استعدادها، او معتقد است که باشگاه ها استعدادها را حفظ می کنند. هر ساله استعدادهای زیادی در سطح ورزشی کشف می شود که متاسفانه به باشگاه ها راه پیدا نمی کنند. دیدگاه این است که وقتی استعدادی در رده های پایه کشف می شود، به باشگاه ها می رود و در آنجا رشد می کند. تغییر باشگاه ها فقط از طریق قرارداد و تصاحب توسط بخش خصوصی انجام می شود. فوتبال مانند معدنی می ماند که باید در اختیار پیمانکار قرار گیرد. سود خود را می گیرد و نیمی از سود را به متولیان می دهد. به این ترتیب می توان به رشد باشگاه ها امیدوار بود تا مشکل بدهی، مشکل خصوصی سازی و بسیاری از مشکلات دیگری که کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا بر آن تاکید کرده اند حل شود.

اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *