حفرهها و پوسیدگیهای دندانی به طور قابل توجهی سلامت دندانها را تهدید میکنند و این مسئله بیشتر در میان کودکان، نوجوانان و افراد مسن دیده میشود.
حتی نوزادان هم ممکن است با این مشکل مواجه شوند. دندانها به علت حفرهها و پوسیدگیهایی که به دلیل آلودگی ایجاد میشوند، خطرات جدی را تجربه میکنند.
دهان و دندانها به طور مداوم در معرض آلودگیها و خطرات زیادی قرار دارند که میتواند باعث ایجاد حفرههای کوچک در دندانها شود و در نهایت به پوسیدگی تبدیل شوند. این حفرهها بیشتر به دلیل ترکیبی از عوامل از جمله باکتریهای دهانی، مصرف غذاهای مضر و نوشیدنیهای شیرینی است که به دیواره دندانها آسیب میزنند.
پوسیدگی و پوسیدگی دندان به شدت سلامت دندان ها را به خطر می اندازد که بیشتر در کودکان، جوانان و افراد مسن دیده می شود و البته ممکن است برای نوزادان نیز اتفاق بیفتد.
در صورت عدم درمان، این حفره ها رشد کرده و به عمق دندان نفوذ می کنند و باعث درد شدید دندان، عفونت و در نهایت از دست دادن دندان می شوند. بهتر است از مراجعه منظم به دندانپزشک و مسواک زدن و استفاده از نخ دندان اجتناب کنید. مناسبت ها.
علائم و نشانه ها
علائم پوسیدگی دندان بسته به محل و شیوع آنها متفاوت است. در حالی که پوسیدگی دندان ممکن است در ابتدا هیچ علامتی ایجاد نکند، با گذشت زمان، علائم زیر ممکن است ظاهر شوند:
- دندان درد، درد ناگهانی و غیره تیر کشیدن دندان
- حساسیت دندان
- درد خفیف تا شدید هنگام خوردن یا نوشیدن غذاهای شیرین، گرم یا سرد
- شکاف های قابل مشاهده در دندان ها
- لکه های قهوه ای، سیاه یا سفید روی دندان ها
- درد هنگام جویدن
- غذا بین دندان گیر کرده و نخ دندان شکسته است
- دندان درد زمانی که دندان ها به هم فشرده می شوند
- بوی بد دهان
- بوی بد دهان
برخی از سطوح دندان ها به دلیل شرایط خاص، بیشتر در معرض پوسیدگی هستند. این سطوح عبارتند از:
شیارهای روی سطح جونده
از آنجایی که شیارهای باریک و عمیق روی سطح جونده دندان های آسیاب محیطی مناسب برای زندگی و تکثیر میکروب ها است، دندان ها از این محل در معرض پوسیدگی قرار می گیرند.
سطوح بین دندانی
از آنجایی که موهای مسواک نفوذ نمی کنند، سطوح بین دندان ها به خوبی تمیز نمی شوند و ممکن است بقایای غذا در داخل آن باقی بماند، بنابراین این ناحیه در معرض پوسیدگی قرار می گیرد.
یقه دندان یا ناحیه ای که لثه به دندان می چسبد
پوسیدگی دندان و بیماری های لثه به دلیل تجمع میکروب ها در این ناحیه رخ می دهد.
چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟
احتمالاً حفرههای دندانی در دهان خود را به طور خودکار تشخیص نمیدهید، به همین دلیل ملاقاتهای منظم با دندانپزشک خود را برنامهریزی کنید. این ملاقاتها به شما کمک میکنند تا دهان شما آزاد از میکروبها و آلودگی باشد و همچنین هر گونه درد و مشکل دندانی خود را به دندانپزشک اطلاع دهید.
چرا و چگونه پوسیدگی دندان رخ می دهد؟
چهار عامل اصلی در ایجاد پوسیدگی نقش دارند: میکروب ها، مواد قندی، مقاومت فرد و دندان ها و زمان. بدون میکروب، پوسیدگی دندان رخ نمی دهد. در صورت وجود میکروب ها و عدم وجود مواد قندی، شدت پوسیدگی زیاد نیست. در افراد دارای مقاومت طبیعی در برابر بیماری، وجود میکروب ها و مواد قندی باعث پوسیدگی نمی شود. میکروب ها و مواد قندی با کاهش مقاومت فرد و دندان ها به تدریج باعث پوسیدگی دندان می شوند. مراحل پوسیدگی دندان عبارتند از:
– تشکیل پلاک های دندانی:
پلاک دندانی یک لایه قابل رویت روی دندان است که این لایه ها در اثر مصرف قند و نظافت نامناسب دندان ها به وجود می آیند و زمانی که مواد شیرین را از روی دندان پاک نکنید باکتری ها به سرعت تغذیه می کنند و پلاک ایجاد می شود. پلاکها برای مدت طولانی به لثهها میرسند و حذف آن را دشوار میکنند.
– حمله پلاک های دندانی:
اسیدهای موجود در پلاک دندانی بیشتر در گوشه بیرونی دندان یافت می شوند و این اسیدها گاهی به دندان ها حمله می کنند و لایه بالایی دندان را گرفته و به لایه پایینی می رسند، جایی که پلاک ها می توانند مستقیماً به عصب برسند و باعث ایجاد حساسیت شوند.
– خرابی دائمی:
با افزایش پوسیدگی دندان، باکتری ها و اسیدها فضای بیشتری را در دندان اشغال می کنند و به لایه داخلی که رگ های خونی و اعصاب در آن قرار دارند نفوذ می کنند. به مرور زمان این پالپ ها متورم می شوند تا جایی که جایی برای تورم نماند و سپس به عصب فشار می آورند و باعث درد در دندان می شوند و این درد می تواند به ریشه استخوان نیز برسد.
میکروب هایی که باعث پوسیدگی دندان می شوند
همه میکروب های موجود در دهان باعث پوسیدگی دندان نمی شوند. اگر دندان تمیز نشود، میکروب ها لایه ای روی دندان به نام پلاک میکروبی تشکیل می دهند که لایه ای نرم و ضخیم متشکل از باکتری ها و سلول های مختلف در دهان است و با شستشو با آب به راحتی از سطح دندان پاک نمی شود. این.
با گذشت زمان انواع مختلفی از میکروب ها وارد صفحه میکروبی شده و بیماری زایی آن را افزایش می دهند. پلاک میکروبی نامرئی و بی رنگ است. برای از بین بردن پلاک میکروبی دندان ها باید به درستی مسواک زده شوند.
اثرات مخرب پلاک میکروبی دهان
پلاک روی دندان باعث تغییر رنگ طبیعی و شفاف دندان ها می شود.
پلاک باعث پوسیدگی دندان می شود.
پلاک باعث بیماری لثه و سایر بافت هایی می شود که از دندان ها حمایت می کنند.
پلاک به جرم دندان سخت تبدیل می شود.
عوامل خطر برای پوسیدگی دندان
همه می دانند که دندان هایشان مستعد پوسیدگی و پوسیدگی است، اما شرایط زیر این خطرات را افزایش می دهد:
– موقعیت دندان:
پوسیدگی به طور کلی در دندانهای عقب شایعتر است، زیرا این دندانها ریشههای ضخیمتری دارند و مواد مغذی بیشتری را جذب میکنند و در نتیجه سختتر و راحتتر پوسیدگی دارند.
– غذاها و نوشیدنی های خاص:
غذاهایی مانند بستنی، شیر، عسل، شکر، نوشابه، میوه های خشک، کیک، کلوچه، شکلات سفت و چیپس می توانند باعث پوسیدگی دندان شوند.
– تنقلات:
معمولاً میان وعدهها شامل نوشیدنیهای قند دار و تنقلات مضری هستند که باعث ایجاد خطر برای سلامت دندان میشوند. باکتریهای موجود در پلاک میکروبی از قند موجود در غذاها بهره میبرند و آن را به اسید تبدیل میکنند. این اسید مینای دندان را حل کرده و به پوسیدگی دندان منجر میشود. هرچه مصرف مواد قندی بیشتر و در فراوانیهای بیشتر و همچنین مصرف مواد قندی چسبندهتر، به خصوص قند ساکاروز (قند معمولی)، باشد، خطر پوسیدگی دندانها بیشتر میشود.
– غذا دادن به نوزاد هنگام خواب:
وقتی به کودک در هنگام خواب شیشه شیر یا هر مایع شیرین یا شیرینی می دهیم، مواد موجود در آن روی دندان هایش باقی می ماند و باکتری های دندان از آن تغذیه می کنند و باعث افزایش پوسیدگی دندان می شوند.
– مسواک نکردن کافی:
اگر بلافاصله پس از نوشیدن و غذا خوردن دندان های خود را تمیز نکنید، پلاک به سرعت روی دندان های شما تشکیل می شود.
– عدم استفاده از فلوراید:
حاوی فلوراید و مواد معدنی مفید است که به جلوگیری از پوسیدگی کمک می کند. فلوراید در خمیر دندان و سایر خمیردندان ها یافت می شود.
– کودکان و افراد معلول:
پوسیدگی دندان در این دو گروه بیشتر از بقیه است. بین این دو، کودکان در معرض خطر بیشتری هستند.
– دهان خشک:
خشکی دهان به دلیل کاهش تولید بزاق اتفاق میافتد. بزاق به عنوان یک عامل مهم در پیشگیری از پوسیدگی دندانها عمل میکند. این مایع حاوی اسیدهای مبارزه کننده با باکتریهای دهانی است، و مصرف برخی داروها میتواند منجر به کاهش تولید بزاق شود.
– احساس سوزش دردناک در قفسه سینه:
سوزش سر دل یا ریفلاکس نیز می تواند باعث جریان بیشتر اسید در دهان شود و در نتیجه این اسیدها با دندان های شما دشمنی کرده و آنها را به پوسیدگی تشویق می کند.
مشکلات پوسیدگی دندان عبارتند از:
- زاویه
- تورم دندان
- تورم لثه
- دندان آسیب دیده یا شکسته
- مشکلات جویدن
- تغییرات خاص در دندان ها
هنگامی که کبودی شدید می شود، فرد علائم زیر را تجربه می کند:
- درد مداوم
- کاهش وزن یا مشکل شدید در خوردن و جویدن
- از دست دادن دندان
- نخ دندان
زمان پوسیدگی و سرعت
پوسیدگی دندان یک شبه اتفاق نمی افتد، اما زمان زیادی طول می کشد تا مینا حل شود و بافت نرم مینا از بین برود. تشکیل اسید به زمان نیاز دارد، زیرا مواد قندی 2 تا 5 دقیقه پس از خوردن غذا به میکروب های پلاک می رسند. مقدار اسید در عرض 10 دقیقه به بالاترین حد خود می رسد، سپس به مدت 20 تا 60 دقیقه ثابت می ماند و سپس به تدریج به حالت عادی باز می گردد.
هر بار که غذا می خورید، محیط پلاک میکروبی اسیدی می شود و وقتی دوباره غذا می خورید تا زمانی که این محیط اسیدی به حالت عادی برگردد، محیط دهان دوباره اسیدی می شود و به این ترتیب دندان ها پوسیده می شوند.
راه های پیشگیری از پوسیدگی دندان
رعایت بهداشت مناسب دهان و دندان می تواند این مشکل را تا حد زیادی کاهش دهد. در این بخش راه حل هایی برای جلوگیری از این مشکل ارائه می دهیم:
- بعد از خوردن یا نوشیدن با خمیر دندان حاوی فلوراید مسواک بزنید. این کار را حداقل دو بار در روز انجام دهید و نخ دندان کشیدن را فراموش نکنید.
- دهان خود را بشویید.
- به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
- آب تصفیه شده بنوشید.
- غذاهای سالم و سبزیجات را فراموش نکنید.
- تنقلات زیاد نخورید.
- از درمان های ضد باکتری استفاده کنید.
چه نوع پرکردگی برای دندانم باید داشته باشم؟
برای درمان پوسیدگیهای دندانی، انواع مختلفی از لوازم و تجهیزات وجود دارند. از جمله رایجترین روشهای درمان از آمالگام و کامپوزیت استفاده میشود. برای انتخاب بهترین روش درمانی، بهتر است با دندانپزشک خود مشورت کنید و نظر او را دریافت کنید. همچنین، میتوانید تحقیقات خود را انجام دهید تا اطلاعات بیشتری در مورد هر یک از این روشها کسب کنید و تصمیم بهتری برای درمان پوسیدگیهای خود بگیرید.
دندانپزشک چه نوع درمانی را برای جلوگیری از ناراحتی به من توصیه می کند؟
بسته به پیچیدگی حفره و پوسیدگی دندان شما، درمان لازم با بیهوشی دهان یا لثه انجام می شود و یا ممکن است پزشک از گاز اکسید نیتروژن استفاده کند.
آیا می توان کبودی یا حفره را در یک جلسه به طور کامل درمان کرد؟
پوسیدگی شدید در دندانها ممکن است نیاز به انجام بیش از یک جلسه پر کردن دندان داشته باشد. این پروسهها به صورت مراحلی در لایه درونی، بیرونی و نقاط گوشههای دندان انجام میشوند. معمولاً مرحله اول برای آماده کردن دندان انجام میشود و مرحله دوم برای شروع پروسه اصلی پر کردن دندان است.
منبع: نمناک