به گزارش مانیبان؛ شورای عالی مسکن افزایش اعتبارات ساخت مسکن از 550 میلیون تومان به 800 میلیون تومان را تصویب کرد. این تصمیم به دلیل افزایش قابل توجه هزینه های ساخت و ساز و نیاز فوری مردم به مسکن اتخاذ شد. اما برای اینکه این وام واقعاً در حل مشکل مسکن موثر واقع شود، باید شرایط بازپرداخت آن نیز با توجه به توان مالی مردم طراحی شود.
اقساط تدریجی وام راه حلی است که می تواند به اقشار متوسط و ضعیف جامعه اجازه دهد بدون تحمل فشارهای مالی شدید وارد این روند شوند. همچنین با توجه به تکلیف قانونی بانک ها مبنی بر تخصیص 20 درصد از وام سالانه خود به بخش املاک و مستغلات، باید مراقبت شود. رعایت کامل این تعهد از سوی بانک ها ضروری است و همراهی بانک ها و ارائه خدمات کافی و مرحله ای می تواند نقش اساسی در اسکان فقرا و گامی موثر در حل بحران مسکن داشته باشد.
در همین راستا، بهروز محبی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات شورای اسلامی در گفت و گو با میزان، با تاکید بر اهمیت تطبیق تسهیلات مسکن با توان مالی مردم، گفت: برای دستیابی به خانه ای متعلق به طبقات مختلف لازم است اقساط وام 800 میلیونی مسکن در قالب درآمد متقاضی تعدیل شود.
وی افزود: مشارکت مردم از طریق مشارکت های شخصی نیز می تواند به تقویت این روند و تسریع روند ساخت مسکن کمک کند.
این عضو شورای اسلامی با اشاره به اینکه برای پرداخت موثر وام 800 میلیون تومانی مسکن باید توان مالی متقاضیان در نظر گرفته شود، اظهار داشت: بسیاری از کسانی که به طرح نهضت ملی مسکن پیوسته اند، از اعضای این طرح هستند. اقشار کم درآمد جامعه که توان پرداخت هزینه های بالا را ندارند. در چنین شرایطی حتی اگر وام 20 ساله طراحی شود باز هم اقساط آن برای اقشار ضعیف جامعه غیرقابل تحمل خواهد بود.
محبی ادامه داد: میانگین حقوق کارمندان و خانواده های مستضعف کفاف پرداخت ماهانه بالای وام مسکن را نمی دهد. بنابراین طراحی اقساط وام باید با درآمد و توان اقتصادی این افراد همخوانی داشته باشد.
وی با بیان اینکه تعیین اقساط پلکانی برای نصب می تواند راه حل مناسبی باشد، گفت: با این روش اقساط اولیه وام بر اساس درآمد فعلی متقاضیان کمتر و به مرور زمان با افزایش احتمالی درآمد و بهبود وضعیت اقتصادی اقساط اولیه کاهش می یابد. شرایط، میزان عوارض نیز افزایش خواهد یافت.
یکی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با تاکید بر اینکه طراحی هوشمندانه و پلکانی سهمیه ها می تواند بار مالی بیش از حد بر دوش مردم را کاهش دهد، تصریح کرد: این روش باعث می شود مردم با اطمینان بیشتری وارد روند ساخت مسکن شوند. در غیر این صورت این خطر وجود دارد که بسیاری از افراد نتوانند هزینه ها را پرداخت کنند و پرونده های قضایی تشکیل شود.
این نماینده مجلس تصریح کرد: هزینه ساخت مسکن در سال های اخیر بسیار افزایش یافته است. بنابراین، امروزه حداقل یک میلیارد تن سرمایه برای ساخت خانه مورد نیاز است و چنین افزایش قابل توجهی در هزینه ها، بازنگری در میزان وام و شرایط پرداخت آن را مجبور می کند.
محبی معتقد است: وام های مسکن باید به گونه ای طراحی شود که بتواند پاسخگوی نیازهای واقعی و چالش های اقتصادی فعلی باشد. وامی که عملاً مؤثر است و واقعاً به مردم کمک می کند تا به مالکیت خانه نزدیک شوند.
یکی از اعضای کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: نکته مهم دیگر در مسیر این طرح ها مشارکت خود مردم در ساخت مسکن است. در این راه لازم است متقاضیان سعی کنند بخشی از هزینه ها را به عنوان مشارکت شخصی در نظر بگیرند.
با توجه به افزایش چشمگیر هزینه ها، مشارکت شخصی مردم می تواند کمک مهمی در تامین منابع ساخت مسکن باشد. این امر علاوه بر کمک به اجرای پروژه ها، حس مالکیت و مشارکت را در بین مردم افزایش می دهد.
وی تاکید کرد: انتظار می رود تسهیلات و وام مسکن به صورت منطقی و بر اساس نیاز و توان اقتصادی مردم طراحی شود. اگر هدف واقعی مسکن مردم است، باید واقع بینانه و با در نظر گرفتن شرایط مالی و اقتصادی اعطا شود که نه تنها برای ساخت خانه کافی است، بلکه بازپرداخت آن را برای مردم ممکن و معقول می کند.