تغییر رنگ ادرار فرد ممکن است نیازمند انجام آزمایش ادرار باشد. اما لازم به ذکر است که تغییر در رنگ ادرار به تنهایی نشانه بیماری نیست. در صورتی که فرد مشاهده کند رنگ ادرارش قرمز یا قهوهای شده است، حتما باید به پزشک مراجعه کرده و برای انجام بررسی و آزمایش ادرار نوبت دهی کند.
با توجه به اینکه تغییر رنگ ادرار فرد نیازمند انجام آزمایش ادرار است، مهم است بدانید که این تغییر در رنگ ادرار برای همه نشانه بیماری نیست. اما اگر شما مشاهده کنید که رنگ ادرارتان قرمز یا قهوهای شده است، توصیه میشود که برای انجام بررسیهای لازم و آزمایش ادرار به پزشک مراجعه کنید.
ضمنا آزمایش ادرار جزو آزمایشهای مهم برای بررسی سلامتی (چک آپ) است که میتواند اطلاعات زیادی در خصوص سلامت کلیوی شما را در اختیار قرار دهد.
گفتههای دکتر سید مجید موسوی موحد، فوق تخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادرار و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، نیز در این خصوص بسیار مفید واقع شده است.
در واقع کلیههای بدن ما دارای قدرت تنظیمی هستند که به آنها امکان دفع مواد نامطلوب را در شرایط کمبود آب بدن میدهد. با این حال، زمانی که آب در بدن کم است، کلیهها با استفاده از کمترین مقدار آب، سعی در دفع نوسانات بدن دارند و به همین دلیل مواد نامطلوب و ضایعاتی که قبلاً جمعآوری شدهاند با استفاده از آب کمتری دفع میشوند. این کمبود آب در بدن روی رنگ ادرار تأثیر دارد و باعث میشود که آن زردتر شود. رنگ طبیعی ادرار، زرد کمرنگ است و در شرایط کمآبی پررنگ تر، و در شرایط بدن با آب زیاد، شفاف تر میشود. با این حال، رنگ ادرار به تنهایی نمیتواند نشانگر سلامت بدن باشد.
نکته مهمی که باید به آن توجه شود، این است که وجود هرگونه خون و پروتئین با مقدار بالای ۱۵۰ میلیگرم در ادرار، نشاندهنده یک وضعیت غیرطبیعی میباشد. چرا که یکی از وظایف اصلی کلیهها، جلوگیری از دفع خون است، بنابراین حتی مقادیر خیلی کم خون در ادرار نیز به بررسی فوری نیاز دارد.
یکی از عوارض جدی بیماری دیابت، نارسایی کلیوی است. لذا در بازدید اولین بار بیمار دیابتی از پزشک، باید ادرارش برای وجود پروتئین بررسی شود. زیرا وجود پروتئین در ادرار، نشانه خطر نارسایی کلیوی است.