دستیار ویژه شهردار تهران اظهار داشت که شهرداری دریافت مبلغ ۲ در ۲ برای هر مترمربع از غرفه‌ها روزانه ۹ هزار تومان می‌کند. به عبارت دیگر، هر روز میزان اجاره غرفه به ازای هر مترمربع ۳۶ هزار تومان است.

به گزارش مانی بان، دستفروشی از جمله مشاغلی است که مردم در خیابان های شلوغ شهر بدون پرداخت اجاره بها، قبوض و مالیات بالا اجناس می فروشند و با فروش اجناس خود به عابران درآمد کسب می کنند.

با توجه به شرایط اقتصادی جامعه امروز، بسیاری از مردم توانایی خرید فروشگاه یا پرداخت اجاره بها بالا را ندارند. از این رو دستفروشی را که روز به روز بیشتر شده و برخی آن را به معنای واقعی یک شغل رسمی می دانند، روی می آورند و بازار را بیش از پیش گرم می کنند و بازار را گسترش می دهند و تردد شهروندان را مختل می کنند. پدیده ای که اخیرا علاوه بر ناراحتی شهروندان و ایجاد مزاحمت برای رهگذران، اعتراضاتی را نیز در بازار به همراه داشته است.

پدیده دستفروشی مختص امروز و دیروز نیست، بلکه سابقه بسیار طولانی دارد و بسیاری از کشورهای جهان با چالش های ناشی از این اقدام مواجه هستند. کلانشهر تهران با توجه به توسعه زیرساخت های حمل و نقل، کسب و کار و … علاوه بر جمعیت، با پدیده مهاجرت های داخلی و خارجی نیز مواجه است که باعث توسعه ترافیک گردشی و افزایش چالش های آن می شود.

دستفروشی مدافعان زیادی دارد، اما با وجود تمام اقداماتی که در دوره های مختلف انجام شده، شاهد نتایج خوبی در این زمینه نیستیم و این نشان دهنده شکست برنامه های عملیاتی و اجرایی در این زمینه است.

از آنجایی که شهردار تهران به عنوان یکی از متولیان سازمان فروشندگان خیابانی مسئولیت دارد، مدیریت شهری دوره ششم در راستای توجه به سیمای شهری و رضایتمندی شهروندان و حمایت از فروشندگان، بارها بر سازماندهی این امر تاکید کرده است. نوع کسب و کار به جای نگرش منفی یا بی تفاوتی نسبت به چالش های فروشندگان خیابانی.

در این راستا شهرداری تهران برای ساماندهی غرفه های بازار اقدام به ایجاد بازارچه های روز، شب، روز، موقت یا ثابت با ظرفیت های متعدد کرده است. نمونه بارز آن ساماندهی دستفروشان و دستفروشان در چهارراه ولی عصر (تئاترشهر) با ایجاد زیرساخت و بسترسازی در ضلع شمالی میدان ولی عصر (عج) است.

به گفته علیرضا زاکانی؛ شهردار تهران، پایتخت، حدود 30 هزار دستفروش دارد که بیشتر آنها در مترو حضور دارند و تعدادی هم در خیابان ها و معابر پخش شده اند. در حال حاضر یک ششم آنها در بازارهای محلی، بازارهای روز و شب فعال هستند.

سعید بیگی; مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و بازرگانی شهر درباره روند ساماندهی دستفروشان نیز می گوید: در بین دستفروشان اتباع خارجی و تعدادی نیز متجاوز هستند. بنابراین نحوه برخورد با هر یک از این موارد پس از شناسایی متفاوت بوده و مستلزم ورود دستگاه های مربوطه خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه شرکت ساماندهی بازرگانی و صنایع تهران موظف است پس از شناسایی، مکانی را برای افراد نیازمند و دستفروش فراهم کند، ادامه می دهد: در فرآیند ساماندهی از روز بازارهای فعال یا ساماندهی در محل استفاده می کنیم. ما آنها را در بازارهای ثابتی که داریم می سازیم یا تطبیق می دهیم.

مدیرعامل شرکت ساماندهی صنایع و بازرگانی شهر می‌گوید: در راستای حمایت از نیازمندان دستفروشی، مذاکراتی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و وزارت امور اقتصادی و دارایی انجام شده است. از این رو شناسایی دستفروشان واقعی در محورهای مختلف توسط شهرداری مناطق در حال انجام است و ثبت نام آنها به منظور ساماندهی خود در حال انجام است.

وی با اشاره به شناسایی دستفروشان توسط شهرداری مناطق با کمک شهربان و حریمبان می گوید: خارج از محیط آشفته حضور دستفروشان معابر را ساماندهی می کنند و اجازه مسدود شدن معابر را نمی دهند. افرادی که شناسایی می شوند اگر مستحق حمایت باشند جهت حضور و فعالیت در بازارهای شهرداری جهت گیری می شوند. در صورت عدم وجود بازار در اطراف محل تجمع دستفروشان، یک قطعه زمین را در شرکت برگزارکننده شناسایی و به عنوان بازار موقت و بلندمدت در اختیار دستفروشان قرار می دهیم.

همچنین داوود گودرزی; دستیار ویژه شهردار تهران با بیان اینکه سه رویکرد برای ساماندهی دستفروشان در پایتخت وجود دارد، می گوید: از آنجایی که پدیده دستفروشان بسیار پیچیده است، یا می توانیم بر آن غلبه کنیم، یا برخورد قهرآمیز داشته باشیم و یا برای ساماندهی آنها گام برداریم. اقدامات لازم بررسی ها در نظر بگیرید که در دوره جدید مدیریت شهری، تمرکز ما سازمان است.

وی با اشاره به اینکه پدیده دستفروشی نیاز به شناخت دارد، تصریح می کند: برخی از دستفروشان به دلایل مختلف نتوانسته اند شغل مناسبی پیدا کنند و به دستفروشی روی آورده اند. اینها فروشنده های واقعی خیابانی هستند. اما برخی از آنها دلال و فرصت طلب هستند، گاهی تا 40 نفر آنها را می فروشند.

گودرزی در خصوص وضعیت مطلوب انضباط شهری اظهار می کند: شهرداری تهران تنها متولی ساماندهی دستفروشان نیست. بلکه قانون مقرر کرده است که وزارت راه و شهرسازی موظف است زمینی را برای ساماندهی شهرداری در اختیار شهرداری قرار دهد که تاکنون این اتفاق نیفتاده است.

به گفته وی، وزارتخانه های صلح و اقتصاد و اتاق اصناف موظف به رسمیت شناختن دستفروشی به عنوان شغل هستند و موظف به همکاری هستند، متاسفانه هیچ اقدامی در این زمینه صورت نگرفته است.

به گزارش خبرنگار تسنیم؛ با اقدامات شهرداری، 60 روز هفته بازاری در تهران ایجاد می شود که حدود 8000 نفر در آن مشغول به کار هستند.

قیمت روز بازارهای شهرداری بر اساس مصوبه شورا تعیین می شود و نسبت به سال گذشته افزایشی نداشته است.

به این ترتیب شهرداری به ازای هر متر مربع، روزانه 9 هزار تومان برای اجاره غرفه 2*2 دریافت می کند که روزانه 36 هزار تومان خواهد بود.

اهمیت همکاری سایر نهادها و وزارت‌خانه‌ها در سازماندهی و راهنمایی فعالیت‌های دستفروشان و بساط‌گردانان بسیار مهم است. در این راستا، شهرداری تهران تدابیری را اتخاذ کرده است تا برای کسب و کار قانونی در این صنف امکانات مورد نیاز را فراهم کند و موجبات بروز مشکلاتی نظیر جارزنی و اشغال شدن پیاده‌روها را به حداقل برساند.

منبع سایت تسنیم


اخبار مرتبط

ارسال به دیگران :

آخرین اخبار

همکاران ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *